Hyppää sisältöön

Näin pahasti EM-kisaliikenteen ruuhkahuippu arvioitiin pieleen – tuhansia EM-kisaturisteja oli vastassa neljä koronatestaajaa

Rajanylitysliikenne Vaalimaalla ruuhkautui tiistai-iltana kuudelta. Suuri osa jalkapallon EM-kisojen paluuliikenteestä tuli paikalle yhtäaikaisesti. Ruuhkahuippu oli arvioitu otteluiden jälkeisiin öihin.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote ei saanut tarkkaa tietoa liikenteestä. Kuvassa tiistai-illan ruuhka Vaalimaan rajanylityspaikalla. Kuva: Niklas Joki / Yle

Tiistai-iltana 800 EM-kisaturistia pääsi Venäjän rajan yli Suomeen ilman koronavirustestiä. Vaalimaan raja-asema ruuhkautui pahoin jalkapallon EM-kisojen paluuliikenteen vuoksi.

Tuhansien paluumatkustajien joukossa oli myös turkulainen lääkäri Jukka Laine, joka oli EM-kisareissulla perheensä kanssa.

Laine kertoo, että Pietarin hotelleista lähti tiistaina valtava porukka busseilla kohti rajaa. Venäjän puolella kaikki sujui Laineen mukaan hyvin.

– Pääsimme siitä noin puolessatoista tunnissa läpi. Suomen puolella oli valtava ruuhka. Bussit yksinkertaisesti jämähtivät rajalle, kertoo Laine.

Paikalla oli todella paljon busseja ja ihmisiä, jotka odottelivat autoissa rajalle pääsyä.

– Istuimme siinä todella pitkään. Kun alkoi bussien tuulettimista alkoi loppumaan hönkä, ihmiset alkoivat olla aika kypsiä. Siellä oli yli 30 astetta lämpöä.

Matkustajien joukossa oli ihmisiä, jotka olivat vielä toipumassa kisahulinoista. Ikäihmisiä ja lapsiakin oli mukana.

– Aloimme huolestua aika paljon, että mitä tapahtuu, pääsemmekö koskaan perille.

Jonossa oli tuhansia matkustajia.

Jukka Laineen EM-kisareissu Pietariin oli bussimatkan lisäksi muutenkin vaiherikas. Jokiristeilyllä hän löi vahingossa päänsä siltaan. Päähän tuli kahdeksan sentin haava, joka tikattiin sairaalassa. Kuva: Niklas Joki / Yle

Lisää koronatestaajia ei saatu

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän eli Kymsoten johtajaylilääkärin Marja-Liisa Mäntymaan mukaan Vaalimaan rajanylityspaikalla kaikki meni hyvin tiistai-iltaan noin kello 18 saakka.

– Silloin tuli kerralla aika iso osa koko liikenteestä eli vähän yli kymmenen bussia ja aika paljon henkilöautoja. Tilanne ruuhkautui, kertoo Mäntymaa.

Silloin Vaalimaan rajanylityspaikalla koronatestausta teki neljä Huslabin työntekijää. Lisäksi rajalla oli neljä Kymsoten terveysneuvontahenkilöä. Henkilöstömäärä oli kaksinkertainen normaaliin verrattuna.

– Tarkoitus oli, että kaikille olisi tehty henkilökohtainen tarkistus eli tarkistettu, onko tehty ennakkotesti, onko tarve koronanäytteenottoon ja olisimme ohjeistaneet jälkitoimenpiteistä, sanoo Mäntymaa.

Henkilöstön kapasiteettia ei ollut mahdollista lisätä nopeasti.

– Edellisen viikon lisätyt henkilöstömäärät olivat jo kuluttaneet aivan loppuun sen henkilömäärän, joka olisi edes teoriassa voitu sinne rajalle hälyttää nopeasti lisähenkilöstöksi.

Vaalimaan rajanylityspaikalla odotettiin tiistai-iltana monta tuntia hellesäässä. Kuva: Niklas Joki / Yle

Kymsotella ei ollut täsmällistä tietoa liikenteestä

Kymsoten johtajaylilääkärin Marja-Liisa Mäntymaan mukaan Kymsote oli varautunut enimmäkseen siihen, että suurin osa paluuliikenteestä olisi heti pelien jälkeen.

– Pietarissa pelattujen Suomen otteluiden jälkeisiin öihin oli varauduttu lisätyllä henkilökunnalla. Näinä öinä Vaalimaan että Nuijamaan raja-asemat olivat henkilöliikenteen osalta poikkeuksellisesti auki koko yön, kertoo Mäntymaa.

Ongelman varautumiseen aiheutti Mäntymaan mukaan puuttuva tieto.

– Meillä oli tieto siitä, kuinka paljon kannattajayhdistysten kautta oli myyty lippuja. Tieto, joka jäi täsmällisesti puuttumaan useiden eri viranomaistahojen tietojenhankintayrityksistä huolimatta, oli se, millä kulkuvälineillä, milloin ja minkä rajanylityspaikan kautta liikenne tapahtuisi ja varsinkin paluuliikenne.

Vesi loppui odotellessa

Elämysmatkat-matkanjärjestäjän bussi, jossa Jukka Laineen nelihenkinen perhe matkusti, oli lähtenyt liikkeelle Pietarista tiistaina ennen yhtä iltapäivällä. Bussi saapui rajalle kolmen aikoihin. Odotus kesti tuntikausia.

– Ihmisillä oli kauhean vähän ruokaa. Vesi oli loppu. Emme saaneet lisää vettä tai ruokaa mistään, sanoo Laine.

Henkilöliikenteen rajanylitys oli menossa kiinni kello 21.30. Perhe huolestui siitä, pitääkö rajalle jäädä koko yöksi.

Laineen perheen kanssa samassa bussissa matkusti toinenkin lääkäri, joka otti yhteyttä Kymsoteen ja keskusteli tilanteesta. Myös Laine vaimonsa kanssa kävi puhumassa tullimiehille helteestä.

– Kova helle ilman vettä aiheuttaa sellaisen vaaratilanteen, että jos ihmiset eivät pääse eteenpäin tai eivät saa vettä ja viilennystä, voi tulla sairauskohtauksia, kertoo Laine.

Hidas reagointi harmitti

Lainetta harmitti Vaalimaalla odottaessa kaksi asiaa.

– Viranomaiset eivät olleet etukäteen ollenkaan varautuneet ruuhkaan. Kaikiltahan menomatkalla pyydettiin lappuja ja lippuja. He tiesivät tasan tarkkaan, milloin ihmiset ovat tulossa Pietarista takaisin. Toinen oli se, että miksi tilanteessa ei reagoitu nopeammin, sanoo Laine.

Laine pohtii, miksi viranomaiset rajalla eivät ottaneet nopeasti yhteyttä Kymsoteen. Koronatestaamista jatkettiin pitkään ja jono seisoi tuntikausia. Laineelle jäi vaikutelma siitä, että siviilit joutuivat hoitamaan tilannetta, joka oli kriisiytymässä.

– Poikkeustilanteessa täytyy keksiä nopeita ratkaisuja. Ne ratkaisut tulivat oikeastaan sieltä bussimatkustajien puolelta eikä rajaviranomaisilta, kertoo Laine.

Pitkän odotuksen jälkeen illalla tuli noin kello 20 aikaan päätös siitä, että matkustajien testaaminen lopetetaan ja matkustajien tulee käydä testeissä Suomen puolella.

– Meitä alettiin päästää bussi kerrallaan rajan yli ja autoja pieninä ryhminä. Pääsimme tullille noin puoli kymmeneltä.

Paljon keskustelua ennen päätöstä

Ennen päätöstä koronatestien keskeyttämisestä Mäntymaan mukaan soiteltiin paljon Kymsoten toimijoiden välillä. Kymsote oli myös yhteydessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokseen (THL) ja rajan toimijoihin. Tietoja vaihdettiin myös tullin ja rajavartioston kanssa.

– Päätimme toimia niin, että saadaan ruuhka sujuvasti purettua, etteivät ihmiset joudu siellä kohtuuttoman kauan yöaikaan odottelemaan, sanoo Mäntymaa.

Mäntymaa kuvaa Kymsoten tehneen ulkorajojen terveysturvallisuustoiminnan kannalta sääntöjen mukaisen ratkaisun. Rajalle tulleiden henkilötiedot kerättiin välitettäviksi kotikuntiin. Samalla annettiin ohjeet omaehtoisesta karanteenista ja 72 tunnin jälkeen otettavasta uudesta koronatestistä kotikunnassa.

– Jos näitä noudatetaan, saavutetaan kyllä aika hyvä varmuus siitä, että korona ei leviä. Valitettavasti tiedetään, että kisaturistien myötä on tullut ihan kohtalaisen paljon uusia tartuntoja tietoon, kertoo Mäntymaa.

Kymsotella on melko täsmällinen tieto siitä, että rajan yli kulki tiistaina henkilöliikenteessä yhteensä hiukan yli 3000 henkilöä. Heistä arviolta noin 2800 oli kisaturisteja. Koronanäytteitä otetiin Vaalimaan raja-asemalla tiistaina yhteensä yli 900. Tämä on lähes yhtä paljon kuin koko viikon testausmäärä ennen otteluliikenteen alkamista.

– Illan kuluessa noin 800 henkilöä meni ilman testausta nopeutetulla menettelyllä rajalta läpi, sanoo Mäntymaa.

Aamulla koronatestissä

Laineen mukaan tullitarkastus sujui nopeasti. Matkustajat antoivat yhteystietonsa Kymsotelle ja sitten heidän päästettiin Suomen puolelle.

Rajan yli pääsemisen jälkeen Laineen perheen noin viiden tunnin bussimatka Vaalimaalta Turkuun taittui mukavissa tunnelmissa.

– Oli helpottunut ja vapautunut olo, vaikka ihmisiä väsytti, sanoo Laine.

Aamuyöllä takaisin Turkuun pääseminen oli koko perheelle helpotus. Laine kävi tänä aamuna koronavirustestissä kotipaikkakunnallaan Turussa.

Mäntymaan mukaan Huuhkajien kannattajia on EM-kisojen aikana kehuttu vastuullisesta ja fiksusta toiminnasta reissussa.

– Nyt tosiaan toivotaan, että vastuullinen ja hyvä käytös jatkuisi vielä kotiinpaluunkin jälkeen, ja kisat seurattaisiin ainakin tämän omaehtoisen karanteenin ajan kotikatsomoissa, kertoo Mäntymaa.

Mäntymaa muistuttaa myös ohjeen mukaisesta jälkitestauksesta.

Voit keskustella aiheesta 24.6.2021 kello 23 asti.

Päivitys 24.6. kello 14.40. Toisin kuin Kymsote aiemmin kertoi, Vaalimaan raja-asemalla oli tiistai-iltana normaalia suurempi resursointi. Paikalla oli neljä Huslabin koronatestaajaa ja neljä Kymsoten terveysneuvojaa. Määrä oli kaksinkertainen normaaliin verrattuna. Tieto päivitetty juttuun ja otsikkoon.

.
.