1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kalanviljely

Ahvenanmaalla kalojen verenvuototautia – yli puoli miljoonaa kiloa kirjolohta lopetettava

Tautia on havaittu kolmella kalanviljelylaitoksella. Virus kulkeutui Tanskasta keväällä tuotujen kirjolohien mukana. 

Ruokavirasto on perustanut Ahvenanmaan tautitapausten ympärille rajoitusvyöhykkeen. Kuvan kaloissa ei ole IHN-tautia. Kuvituskuva. Kuva: Bengt Östling/Yle

Ruokavirasto on määrännyt Ahvenanmaalla kolmen viljelylaitoksen kalat lopetettavaksi IHN- eli verenvuototautitartunnan takia. Yhteensä joudutaan lopettamaan yli puoli miljoonaa kiloa kirjolohta.

Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan, että toimenpiteellä pyritään estämään lohikalojen IHN-taudin leviäminen muille kalanviljelylaitoksille ja pitopaikoille Ahvenmaalla.

Alueella voi kalastaa ja syödä kalaa tavalliseen tapaan. IHN ei tartu ihmisiin.

Ahvenanmaalaisen kalanviljelylaitoksen kirjolohista löytyi IHN-virusta toukokuun lopulla. Myöhemmin tartunta varmistui myös kahdesta muusta paikasta. Ahvenanmaalle virus kulkeutui tanskalaiselta kalanviljelylaitokselta keväällä tuotujen kirjolohien mukana.

Ruokavirasto on perustanut Ahvenmaan tautitapausten ympärille rajoitusvyöhykkeen, jonka alueella rajoitetaan kalasiirtoja.

Oireettomat kalat teurastetaan ruoaksi

Ahvenanmaan maakuntahallitus valvoo tartunnan saaneiden pitopaikkojen kalojen lopettamista. Oireettomat, teuraskoon saavuttaneet kalat teurastetaan ruoaksi.

Muut lopetettavat kalat toimitetaan käsittelyn kautta esimerkiksi turkiseläinten rehuksi, biopolttoaineen valmistukseen tai lannoitteeksi.

Kun kirjolohet on lopetettu, pitopaikat saneerataan ja pidetään tyhjillään kirjolohista vähintään kuuden viikon ajan. Sen jälkeen pitopaikkojen toiminta saa jatkua, mutta viruksen esiintymistä seurataan tehostetusti vähintään kahden vuoden ajan, ennen kuin alueen IHN-taudista vapaa asema saadaan palautettua.

Tauti voi tarttua myös lohiin ja haukiin

IHN-virus on vakava kalatauti, joka aiheuttaa vertamuodostavan kudoksen kuoliotautia. Tauti voi tarttua kirjolohen lisäksi esimerkiksi lohiin ja haukiin. Se leviää sairaiden kalojen, oireettomien kantajien ja ympäristön välityksellä.

Tanskan IHN-positiivisilta kalanviljelylaitoksilta ei tiettävästi ole toimitettu Manner-Suomeen kaloja. Ahvenanmaalla on ennestään toisen kalataudin, VHS-taudin seurantaohjelman vuoksi voimassa kielto siirtää elävää tai perkaamatonta kalaa muualle Suomeen.

Ruokavirasto kehottaa kalankasvattajia toistaiseksi pidättäytymään tuomasta eläviä viljelykaloja Tanskasta IHN-taudin leviämisriskin vuoksi.