Hyppää sisältöön

Nyt ei ole aika laittaa maskia naulaan – HUSin apulaisylilääkäri huolissaan motivaation heikkenemisestä: "Riskinä vieläkin, että tauti ryöpsähtää"

Erityisesti intialaisen delta-virusmuunnoksen pelätään lähtevän leviämään, jos varotoimista höllätään.

Maskin käytöllä halutaan estää myös maailmalla ärhäkkäästi leviävän intialaisen virusmuunnos deltan leviäminen Suomessa. Kuva: Lehtikuva

Viime viikkoina kaupoissa on paikoin nähty aiempaa enemmän maskittomia asiakkaita, vaikka vahva maskisuositus on tautitilanteen parantumisesta huolimatta yhä voimassa.

Havainnot maskin käytön vähentymisestä julkisissa sisätiloissa herättävät HUSin infektiotautien apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalaisessa huolta.

HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen on korostanut maskien käytön tärkeyttä lähes pandemian alusta lähtien. Kuva: Petteri Juuti / Yle

– Olen huolestunut asiasta sen takia, että meillä on edelleen pääkaupunkiseudulla kiihtymisvaihe. Virus ei ole hävinnyt minnekään, vaikka tapauksien määrä on vähentynyt, toteaa Ruotsalainen.

Maskin käyttö sisätiloissa on tarpeen erityisesti siksi, että noin puolet viruksen saaneista ja tautia levittävistä henkilöistä on täysin oireettomia.

– Vaarana on, että delta-variantti lähtee leviämään paljon liikkuvien nuorten keskuudessa, jos varotoimia ei noudateta. Riskinä on vieläkin, että tauti ryöpsähtää, hän sanoo.

Ihmiset näkevät varotoimet edelleen tarpeellisina

Kauppakeskus Kaaressa asioi eilen tiistaina silmämääräisesti arvioituna noin kymmenesosa asiakkaista ilman maskia. Kaikki haastattelemamme olivat yhtä mieltä siitä, että maskia on syytä pitää sisätiloissa edelleen.

– Näen sen vielä erittäin tärkeänä, koska taudista ei ole vielä päästy eroon, sanoi Seija Mustonen Kauppakeskus Kaaressa.

Kannelmäen Kaaressa asioiva Jari Nuolioja käyttää kaupassa aina maskia. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

– Eihän kauppaan ole mitään järkeä mennä ilman maskia. Kun ollaan päästy Suomessa tähän pisteeseen niin nyt tarvittaisiin jonkinlainen loppurutistus, sanoi Jari Nuolioja.

Hakaniemen torilla asioinut Aida Hakkarainen kertoi, että hän käyttää maskia, vaikka se hiostaa ja on epämukava.

– Olen vihainen niille, jotka eivät käytä maskia, Hakkarainen kertoi.

Mette Pettersson sen sijaan sanoi, ettei ole käyttänyt koko pandemian aikana maskeja, eikä pidä niitä tarpeellisena.

Mette Pettersson ei ole käyttänyt maskeja lainkaan. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Tänään julkaistun Helsingin yliopiston kyselyn mukaan (siirryt toiseen palveluun) suomalaiset ovat edelleen motivoituneita jatkamaan varotoimia. Kyselyyn vastanneet sanoivat pääosin noudattavansa suojaustoimia siksi, että kokivat ne merkityksellisinä, järkevinä ja omien arvojensa mukaisina.

Alle 10 prosenttia vastaajista piti kyselyssä koronaviruksen leviämisen estämistoimia tarpeettomina ja noin 20 prosenttia sanoi noudattavansa niitä ainakin osittain ulkoisen paineen vuoksi.

Myös rokotettujen tulisi käyttää kaupassa maskia

Ruotsalainen arvelee, että maskin käyttö on saattanut vähentyä siksi, että julkisuudessa on puhuttu viime aikoina paljon tautitilanteen paranemisesta.

Rajoitusten ja varotoimien höllentäminen kulkee käsikädessä epidemiatilanteen kohentumisen kanssa, mutta maskeista kannattaisi luopua vasta, kun suurella osalla ihmisistä on kahden rokotteen antama suoja, sanoo Ruotsalainen.

– Se on varokeino, joka kannattaa pitää ihan viimeisenä varotoimenpiteenä voimassa. Maskin käyttö on rajoitustoimenpiteenä edullisin ja helpoin tapa estää viruksen leviämistä sisätiloissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä.

Runsas puolet väestöstä on saanut yhden rokoteannoksen. Se antaa virusvarianttien takia vain osittaisen suojan tautiin sairastumiselta, vaikkakin suojaa alustavien tietojen mukaan vakavalta taudilta varsin hyvin.

Vasta noin 15 prosenttia suomalaisista on saanut kaksi rokoteannosta, jotka antavat kattavan suojan estäen sekä sairastumasta että levittämästä virusta eteenpäin. Esimerkiksi kaikki yli 70-vuotiaat ja sairautensa takia riskiryhmiin kuuluvat yli 16-vuotiaat eivät ole vielä kahden rokoteannoksen antamassa suojassa.

– Jos kaksi kertaa rokotettu tapaa kodinomaisissa olosuhteissa toisia kaksi kertaa rokotettuja, he voivat olla ilman maskia. Mutta liikkuessa kodin ulkopuolella kaupoissa ja julkisissa tiloissa heidänkin pitää käyttää maskia, koska viruksen kohtaamisen riski on huomattavan paljon suurempi, Ruotsalainen kertoo.

Kouluihin ja työpaikoille palataan todennäköisesti maskit kasvoilla

Maskin käytöllä halutaan estää myös maailmalla ärhäkkäästi leviävän intialaisen virusmuunnos deltan leviäminen Suomessa.

Keski-Pohjanmaalla ja Kanta-Hämeessä nimenomaan delta-variantti aiheutti nopean epidemian pahenemisen, jolloin rajoitustoimenpiteitä jouduttiin kiristämään. Muun muassa Isossa-Britanniassa ja Portugalissa kyseinen variantti on levinnyt jo valtavirukseksi.

Myös Uudellamaalla delta-variantin osuus sekvensoiduista näytteistä on noussut kolmen viikon aikana hälyttävästi. Kesäkuun alussa HUS-alueella sekvensoiduista näytteistä delta-varianttia oli noin 10 prosenttia. Tällä hetkellä jo noin 30 prosenttia näytteistä on kyseistä muunnosta.

– Herkästi leviävän deltan leviämisen estämiseksi on tärkeää, että rajaturvallisuus toimii ja että suojaudumme edelleen kasvomaskilla Uudellamaalla julkisissa tiloissa, kuten työpaikoilla, joissa tehdään lähityötä, joukkoliikenteessä ja kaupoissa, sanoo Ruotsalainen.

STM suosittaa myös epidemian perustasolla olevissa sairaanhoitopiireissä maskin käyttöä julkisissa ja yleisölle avoimissa tiloissa.

Maskittomuus joukkoliikenteessä ja julkisissa sisätiloissa ei ole vielä lähiaikoina näköpiirissä. Ruotsalainen arvioi, että yhteiskunnan avauduttua matkustamista myöten, maskiohjeistusta olisi hyvä jatkaa siihen asti, että riittävän suuri osa väestöstä on saanut molemmat rokoteannokset.

– Jos saamme väestössä yli 80 prosentin kahden annoksen kattavuuden, se tapahtuisi todennäköisesti noin loka-marraskuussa.

Epidemia on kuitenkin opettanut Ruotsalaiselle, että se voi yllättää.

– Arvioin mielelläni asioita vain kolmen kuukauden aikaperspektiivillä. Kouluihin ja työpaikoille palataan näillä näkymin maski kasvoilla, sanoo Ruotsalainen HUSista.

Voit keskustella aiheesta tämän jutun alla torstaihin 24.6.2021 kello 23:een saakka.

.
.