1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. juhannus

Juhannusjuhlien kaunein koriste on kukkaseppele – väreillään se voi viestiä herkkyydestä, toivosta ja rakkaudesta

Suomalainen juhannus tuoksuu niittykukille, juhannusruusuille ja saunan löylyissä piiskatuille saunavihdoille. Jos kaupunkikotiin ei halua tuoda kokonaista koivua, voi lehdistä tehdä kranssin oveen.

Kesäinen kukkaseppele syntyy metallikehikon ympärille
Kesäinen kukkaseppele syntyy metallikehikon ympärille

Kukkakauppias Jutta Toivonen Kukkakauppa Tähkästä pyörittelee kesäistä kukkaseppelettä metallisen tangon ympärille. Ammattimainen seppele rakentuu tukevaan kehikkoon, ei pelkästään varsia ristiin taittelemalla, kuten lapsena usein tehtiin.

Kukiksi käyvät luonnonkukat tai kukkakaupan leikkokukat: hortensia, pioni, harsokukka, kultapiisku, leikkodanee, krysanteemi... Lista on pitkä. Metsästä voi käydä nappaamassa mukaan vaikkapa mustikan varpuja ja saniaisia.

– Heikkovartisia ei kannata valita ja kukkien kestokin kannattaa ottaa huomioon.

Seppele säilyy kesän helteissä, kun sitä säilyttää välillä viileässä ja suihkuttelee vedellä.

Punaista rakkaudesta, vihreää toivosta

Mitä valituilla kukilla voi viestittää?

Merkitykset eivät Jutta Toivosen mukaan ole enää niin suuria kuin aiemmin.

– Kukat kauniita ja niitä voidaan antaa kaikille. Punaiset ruusut ovat syvän rakkauden symboleja, mutta niihin liittyy myös paljon muuta, Toivonen tietää.

Punaiset kukat viestittävät energisyydestä, vihasta ja jopa pahuudesta.

– Punaisen kanssa täytyy olla varovainen. Jos haluaa viestittää syvää rakkautta, niin on oltava koko keholla mukana siinä.

Vaalenapunainen puolestaan huokuu herkkyyttä ja suloisuutta.

Tämän seppeleen kukat kertoisivat väreillään herkkyydestä, suloisuudesta, toivosta ja uudistuksesta. Kuva: Johanna Manu / Yle

Suomalaiset valitsevat usein sinisiä kukkia varsinkin surusidontaan.

– Kukkakauppiaana todella huomaan, että isänmaallisuus on monelle hyvin merkityksekäs. Sinisten kukkien läsnäololla varsinkin surusidonnassa on iso merkitys.

Ammattilaisen mukaan ilman leikkovihreitä ei saa kaunista kimppua. Jokainen kimppu kaipaa siis myös vihreää. Vihreät kukat ovat Toivosen mukaan toivon ja uudistuksen symboleja.

Vihreä ja valkoinen yhdessä ovat turvallinen valinta. Valkoisen osalta Toivonen kuitenkin huomauttaa, että kallan käyttöä kannattaa miettiä. Se luo voimakkaita mielikuvia ja mielletään usein hautajaiskukaksi.

Suomalaisten juhannusperinteisiin on kuulunut nukkua seitsemän kukkaa tyynyn alla. Silloin voi yöllä nähdä unta tulevasta sulhasestaan tai morsiamestaan.

Mitkä seitsemän kukkaa tyynyn alle laittaa ammatikseen kukkien kanssa askarteleva?

– Jotain niittykukkia tai heiniä. Heinät ovat voiman kukkia ja symboleja, Jutta Toivonen sanoo.

Lue myös:

Taikoja juhannusyöhön: Näillä loitsuilla povaat onnea rakkauteen ja rikkauteen