1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Venäjä sanoo ampuneensa varoituslaukauksia brittialuksen lähellä Mustallamerellä – Britannian mukaan sen alus ei ollut kohteena

Venäjän mukaan sen Suhoi Su-24 -rynnäkkökone tiputti pommeja ja rajavartioston alus avasi tulen Britannian HMS Defender -aluksen lähellä tämän loukattua Venäjän aluevesiä Mustallamerellä. Britannian mukaan HMS Defenderin lähellä ei ole tulitettu.

Britannian HMS Defender -hävittäjä Ukrainan Odessan satamassa 18. kesäkuuta. Kuva: Konstantin Sazonchik/TASS/All Over Pres​s

Venäjä kertoo ampuneensa varoituslaukauksia ja pudottaneensa pommeja lähelle Britannian laivaston alusta Mustallamerellä.

Venäjän mukaan Britannian HMS Defender -hävittäjä rikkoi sen aluevesiä lähellä Krimin niemimaalla sijaitsevaa Sevastopolin kaupunkia, joka on Venäjän Mustanmeren laivaston päätukikohta.

Venäjä miehittää Ukrainaan kuuluvaa Krimin niemimaata ja katsoo sen omaksi alueekseen.

Venäjän mukaan brittialus oli 3 kilometriä sen rajojen sisäpuolella.

– Varoitimme hävittäjää, että käytämme aseita, jos se ylittää Venäjän federaation rajan. Alus ei reagoinut varoitukseen, Venäjän puolustusministeriö kertoi.

Tämän jälkeen Venäjän rajavartioston alus ampui varoituslaukauksia brittialuksen lähellä. Kymmenen minuuttia myöhemmin Venäjän ilmavoimien Suhoi Su-24 -rynnäkkökone pudotti neljä OFAB-250 -pommia HMS Defender reitille, Venäjän puolustusministeriö kertoo.

Tämän jälkeen brittialus poistui Venäjän aluevesikseen väittämältä alueelta.

Briteillä eri versio tapahtuneesta

Britannia myöntää, että HMS Defender seilasi Mustallamerellä tapahtumahetkellä. Tämän jälkeen maiden versiot tapahtuneesta eriytyvät.

Britannian mukaan sen alus ei rikkonut Venäjän aluevesiä, sillä alue kuuluu Ukrainalle.

Britannia myös sanoo, ettei sen aluksen lähellä ammuttu laukauksia eikä sen reitille pudotettu pommeja.

– Uskomme, että Venäjällä on käynnissä sotaharjoitukset alueella. Näissä harjoituksissa ammutaan, ja venäläisviranomaiset tiedottivat tästä alueella liikkuvia aluksia, Britannian puolustusministeriö kirjoitti Twitterissä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan Venäjän toimet osoittavat kuinka aggressiivisesti ja provokatiivisesti se käyttäytyy alueella.

Kuleba vaati puolustusliitto Natoa tekemään yhteistyötä Ukrainan kanssa Mustallamerellä.