Hyppää sisältöön

Näillä 6 vinkillä lämmität savusaunan ilman pelkoa tulipalosta ja takaat nautinnon – seurasimme lämmityspuuhia neljän tunnin ajan

Suomessa palaa 60–75 savusaunaa joka vuosi. Juurisyy paloihin on saunan ylilämmittäminen. Kokosimme parhaat savusaunavinkit ja seurasimme saunan lämmitystä Ylä-Savossa.

Lämmitimme savusaunan Vieremän Niemisillä
Lämmitimme savusaunan Vieremän Niemisillä

Monen mielestä savusauna on saunojen aatelia. Sen lämmittäminen on taitolaji: kun opettelee kunnolla perusasiat, saunanautinto on taattu, samoin turvallisuus.

Savusaunan tulipaloriski nimittäin on moninkertainen muihin saunoihin verrattuna. Pelastuslaitoksen tilastojen mukaan Suomessa palaa 60–75 savusaunaa vuodessa. Savusaunojen osuus kaikista saunoista on hyvin pieni, mutta ne ovat yliedustettuina palotilastoissa. Noin 10 prosenttia kaikista saunapaloista on viime vuosina tapahtunut savusaunoissa.

– Juurisyy on ylilämmittäminen, sanoo riskienhallintapäällikkö Tommi Mukkala Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta.

Jos savusaunaa lämmitetään liikaa, ovat syttymisvaarassa sekä saunan rakenteet että palokaasut.

Mutta oikein tehtynä savusaunan lämmittäminen on mitä mukavinta kesäpuuhaa. Tuntikausia kestävä puuhastelu huipentuu saunaelämykseen, joka hakee vertaistaan.

Tämän jutun pääkuvassa pääset katsomaan nelituntista striimiä savusaunan lämmityksestä.

Savusaunan kehikko Vieremän Niemisillä on peräisin 1800-luvulta. Nykyisin saunan ja sitä ympäröivän tilan omistaa Juha Vidgrén, joka tunnetaan savusaunaharrastuksen ohella metsäkonyhtiö Ponssen hallituksen puheenjohtajana.

Savusauna vaatii vastan, sanoo Teuvo Hyvärinen

Riskienhallintapäällikkö Tommi Mukkala ja Kansainvälisen savusaunaklubin puheenjohtaja Matti Lindell antavat parhaat vinkit savusaunan lämmitykseen.

1. Lämmitä ranteenpaksuisella, kuivalla puulla

Tavoitteena on tasainen, hallittu lämmitys. Savusaunan tulipesää ei tuupata täyteen puuta, vaan täyttö tehdään noin puoliväliin.

Pienhiukkasia syntyy vähiten, kun puu on mahdollisimman kuivaa. Puita lisätään tiheästi, mutta vain muutama klapi kerrallaan.

– Suosittelen ranteenpaksuista puuta ja muutaman klapin lisäämistä 10–15 minuutin välein. Lehtipuuta pidetään yleisesti hyvänä. Koivun pitäisi olla kuorittua, sillä tuohi tuottaa paljon nokea, Matti Lindell sanoo.

Paloturvallisuuden kannalta kriittisimmät hetket ovat puiden lisäämisen jälkeen sekä lämmityksen loppuvaiheessa.

Markku Hyvärinen varmistaa savusaunan sytyttämisen toholla.

2. Avaa räppänät ja tarvittaessa ovi tai ikkunat

Savusaunassa lämmitetään kiuas, ei saunaa, joten lämmön karkaamista ei tarvitse pelätä. Savu ja palokaasut poistuvat saunan ilma-aukoista: seinien räppänöistä ja katon lakeisesta. Tarvittaessa pidetään auki myös ovea ja ikkunaa.

– Savun pitää tulla ulos rennosti tuprutellen. Jos se tulee kovalla paineella, täytyy avata lisää ilma-aukkoja, Matti Lindell neuvoo.

Liian niukka raittiin ilman saanti kasvattaa palokaasujen syttymisen riskiä.

– Moni maallikko ei ymmärrä, että väärällä lämmityksellä savusaunassa kaasut voivat syttyä räjähdysmäisesti tuleen, muistuttaa Tommi Mukkala.

Jos savusaunassa syttyy tulipalo, se etenee yleensä vauhdilla, kertoo palomestari Harri Laukkanen.

3. Pysy paikalla ja pidä sammutusvälineet saatavilla

Savusaunan lämmittäjä ei voi poistua lenkille kesken kaiken. Saunaa pitää tarkkailla erityisesti puiden lisäämisen jälkeen. Saunanlämmityksen loppuvaiheessa lisäysten kanssa pitää olla erityisen tarkkana.

– Ylilämmittämistä on vaikea arvioida, sillä siihen vaikuttavat esimerkiksi palamisilman määrä ja puun laatu, Tommi Mukkala toteaa.

Jos liekit lyövät kiukaan läpi tai sauna muuten syttyy palamaan, ensiapu on heittää vettä kiukaalle, jolloin vesihöyry jäähdyttää ja tukahduttaa paloa. Myös jauhesammutin on hyvä olla saatavilla.

Vasta eli vihta on helppo sitoa nippusiteellä, vaikka perinteisesti yksi vitsaksista käytetään sidontaan. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

4. Siinnyttely takaa hyvät löylyt

Sauna on riittävän lämmin, kun päällimmäisten kivien alla näkyy pientä punahehkua. Silloin noki on palanut kivistä pois ja valmisteilla on löylyt, jotka eivät kirvele silmiä.

– Infrapunalämpömittari on kätevä apuväline. Pintakivien lämpö reunoilta on noin 200 astetta ja keskeltä 300 astetta, Matti Lindell sanoo.

Lämmityksen jälkeen on vuorossa saunan siinnyttely. Tulen annetaan sammua, ja räppänät ja ovi suljetaan. Kiukaan voi peittää tämän jälkeen esimerkiksi sammutuspeitteellä, jolloin lämpö tiivistyy kivissä.

Siinnyttely kestää saunan koosta riippuen puolesta tunnista pariin tuntiin.

5. Älä unohda nokilöylyjä

Ennen saunomista heitetään nokilöylyt. Tässä vaiheessa tulipesän voi tyhjentää tuhkasta. Kiukaalle heitetään lämmintä tai kuumaa vettä.

Huonosti lämmitetyssä savusaunassa saattaa olla – murrealueesta riippuen – kitua, kitkua tai kitskua. Se kirvelee silmissä ja kurkunpäässä. Nokilöylyt puhdistavat saunan ilman saunojille miellyttäväksi.

Toimittaja Petri Karvinen julistaa saunarauhan savusaunan edestä Vieremältä.

6. Savusaunassa löylyä lirutellaan eikä mätetä

Maltti on savusaunassa tarpeen myös löylynheitossa. Vettä lirutellaan kiukaalle yhteen kohtaan: näin syvemmältä kiukaasta saadaan vapautettua muhevat, pehmeät löylyt.

Varaa mukaan kivennäisvettä tai raikasta lähdevettä. Savusaunassa hiki nimittäin irtoaa takuulla. Lempeä löyly on kuin lämmin syli.

Riisu kiire yhtä aikaa vaatteiden kanssa. On aika nauttia.

Millaisia vinkkejä sinulla on savusaunan lämmitykseen? Entä millaisia ovat omat savusaunamuistosi? Osallistu keskusteluun! Keskustelu on auki 25.6. klo 23:een asti.