1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Sote-savotassa aikataulupaine siirtyi nyt tuleville hyvinvointialueille – Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja: "Paljon tehtävää, lähdetään yhdessä eteenpäin"

Varsinais-Suomen valmistelussa on keskitytty hallintoa enemmän palvelujen kehittämiseen.

Uuden sote-mallin pitäisi olla toiminnassa vuoden 2023 alussa. Arkistokuva. Kuva: Lotta Sundström / Yle

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Matti Bergendahl ei huokaissut helpotuksesta, kun hän kuuli eduskunnan hyväksyneen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen mahdollistavat lait. Päätös tarkoittaa, että tulevilla hyvinvointialueilla alkaa taistelu aikaa vastaan. Kaiken pitäisi olla valmista vuoden 2023 alussa.

– Olemme eri tilanteessa kuin monet muut maakunnat, sillä meillä ei Varsinais-Suomessa ole vielä valmiina toimivaa hyvinvointikuntayhtymää. Lisäksi hallinnollinen valmistelu on vielä kesken, sillä meillä on keskitytty enemmän palvelujen kehittämiseen. Aika paljon on tehtävää, mutta nyt lähdetäänkin nopeasti yhdessä eteenpäin, arvioi Matti Bergendahl.

Haasteellisimmaksi osa-alueeksi Bergendahl listaa sen, että ihmisten saamat palvelut eivät murrosvaiheessa häiriinny missään päin maakuntaa.

– Tuskin mikään malli on ihan täysin valmis syntyessään. Tarkennuksia ja päivityksiä tulee varmasti. Muttä meidän mielestämme tämä on ihan hyvä. Tärkeintä on kuitenkin, että päätös on syntynyt ja nyt lähdetään rakentamaan mallia yhdessä.