Hyppää sisältöön

Asiakas kyllästyi kertomaan itsestään samat asiat aina uudelle sosiaalityöntekijälle – syntyi lautapeli, jonka suosio kuntoutuksen työkaluna kasvaa

Fölis-pelin on kehittänyt Porin sosiaalitoimen asiakas, joka kyllästyi kertomaan omaa tarinaansa aina uudelleen, aina uudelle sosiaalityöntekijälle. Hyvää palautetta saanutta peliä käytetään nyt sosiaalisen kuntoutuksen työkaluna myös muualla maassa.

Johtava sosiaalityöntekijä Johan Nilsen Porin kaupungilta, pelin kehittäjä Janne Pietikäinen, Porin Seudun Työttömät ry:n puheenjohtaja  Jari Haapaniemi ja saman yhdistyksen toiminnanohjaaja Kasper Peltonen pelaavat Fölis-peliä.
Porin johtava sosiaalityöntekijä Johan Nilsen, pelin kehittäjä Janne Pietikäinen, Porin Seudun Työttömät ry:n puheenjohtaja Jari Haapaniemi ja saman yhdistyksen toiminnanohjaaja Kasper Peltonen pelaavat Fölis-peliä. Video: Tapio Termonen / Yle

Lautapeleistä kiinnostunut Janne Pietikäinen kyllästyi palaamaan aina lähtöruutuun, ja päätti kehittää pelin sosiaalisen kuntoutuksen työkaluksi. Hän on itse ollut mukana Porin kaupungin järjestämässä sosiaalisessa kuntoutuksessa.

– Olen kokenut kuntoutuksessa, että se päättyy aina kuin seinään, ja alkaa uudestaan. Aina piti palata alkuun kertomaan, mikä minua kiinnostaa, ja mihin haluan tähdätä, taustoittaa Pietikäinen.

Fölis-niminen lautapeli sai alkunsa Porin Seudun Työttömät ry:n samannimisestä hankkeesta.

Janne Pietikäinen toivoo, että lautapeli helpottaa esimerkiksi ohjaajien ja kuntoutettavien välistä vuoropuhelua. Vaikka vastapelurina olisikin uuden kuntoutusjakson myötä jälleen uusi ventovieras, jolle puhua elämästään.

– Tämä peli voi helpottaa itsestään kertomista, ja se voi luoda myös luottamusta toiseen, Pietikäinen sanoo.

Hyviä kokemuksia jaetaan myös muualle maahan

Fölis-pelissä heitetään noppaa ja kuljetaan pitkin pelilautaa. Vastaan tulee kysymyskortteja, joiden sisältö on hyvin monipuolinen.

Fölis-peli on saanut hyvää vastakaikua sosiaalialan ammattilaisilta. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Korteissa voidaan kysyä esimerkiksi lemmikeistä, ruokailutottumuksista tai päihdeongelmista. Teemasta alkaa keskustelu, johon kaikki pelissä mukana olevat voivat osallistua.

Peli on saanut sosiaalialan ammattilaisilta hyvän vastaanoton.

Porin sosiaalitoimen lisäksi sitä on jaettu muun muassa muiden kuntien sosiaalitoimiin eri puolille maata. Myös osa vankiloista on saanut pelin omakseen.

– Erityisesti tämä peli auttaa siinä vaiheessa kun mietitään palvelun tarvetta, sanoo Porin kaupungin johtava sosiaalityöntekijä Johan Nilsen.

Nilsenin mukaan Fölis-peli nostaa esille tärkeitä asioita ja haastaa kysymyksillään myös sosiaalityöntekijän.

– Se tekee sosiaalialan ammattilaisista ja heidän asiakkaistaan tasa-arvoisempia, Nilsen sanoo.

Fölis-pelistä on tehty yli 500 kappaleen painos porilaisessa Tactic Games Oy:ssä.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 29.6. kello 23.

.
.