Lautapeleistä kiinnostunut Janne Pietikäinen kyllästyi palaamaan aina lähtöruutuun, ja päätti kehittää pelin sosiaalisen kuntoutuksen työkaluksi. Hän on itse ollut mukana Porin kaupungin järjestämässä sosiaalisessa kuntoutuksessa.
– Olen kokenut kuntoutuksessa, että se päättyy aina kuin seinään, ja alkaa uudestaan. Aina piti palata alkuun kertomaan, mikä minua kiinnostaa, ja mihin haluan tähdätä, taustoittaa Pietikäinen.
Fölis-niminen lautapeli sai alkunsa Porin Seudun Työttömät ry:n samannimisestä hankkeesta.
Janne Pietikäinen toivoo, että lautapeli helpottaa esimerkiksi ohjaajien ja kuntoutettavien välistä vuoropuhelua. Vaikka vastapelurina olisikin uuden kuntoutusjakson myötä jälleen uusi ventovieras, jolle puhua elämästään.
– Tämä peli voi helpottaa itsestään kertomista, ja se voi luoda myös luottamusta toiseen, Pietikäinen sanoo.
Hyviä kokemuksia jaetaan myös muualle maahan
Fölis-pelissä heitetään noppaa ja kuljetaan pitkin pelilautaa. Vastaan tulee kysymyskortteja, joiden sisältö on hyvin monipuolinen.
Korteissa voidaan kysyä esimerkiksi lemmikeistä, ruokailutottumuksista tai päihdeongelmista. Teemasta alkaa keskustelu, johon kaikki pelissä mukana olevat voivat osallistua.
Peli on saanut sosiaalialan ammattilaisilta hyvän vastaanoton.
Porin sosiaalitoimen lisäksi sitä on jaettu muun muassa muiden kuntien sosiaalitoimiin eri puolille maata. Myös osa vankiloista on saanut pelin omakseen.
– Erityisesti tämä peli auttaa siinä vaiheessa kun mietitään palvelun tarvetta, sanoo Porin kaupungin johtava sosiaalityöntekijä Johan Nilsen.
Nilsenin mukaan Fölis-peli nostaa esille tärkeitä asioita ja haastaa kysymyksillään myös sosiaalityöntekijän.
– Se tekee sosiaalialan ammattilaisista ja heidän asiakkaistaan tasa-arvoisempia, Nilsen sanoo.
Fölis-pelistä on tehty yli 500 kappaleen painos porilaisessa Tactic Games Oy:ssä.
Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 29.6. kello 23.