Hyppää sisältöön

Vältetäänkö Ruotsissa sittenkin uudet vaalit? Keskustapuolue peruu vaatimuksensa vuokrasääntelyn höllentämisestä, pääministeri Löfven kiittelee

Eduskunta äänesti maanantaina pääministeri Stefan Löfvenin johtamalle vähemmistöhallitukselle epäluottamusta. Taustalla oli vasemmistopuolueen pettymys siihen, että hallitus kertoi aikovansa keventää vuokramarkkinoiden sääntelyä.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven. Kuva: Lars Schroder / AFP

Ruotsissa saatetaan sittenkin välttää uudet vaalit sen jälkeen kun eduskunta äänesti pääministeri Stefan Löfvenille epäluottamusta maanantaina.

Ruotsin keskustapuolue kertoi tänään peruvansa vaatimuksensa vuokrasääntelyn poistamisesta uudisasunnoissa. Vaatimus on aiemmin ollut ehtona sille, että oppositiossa oleva keskusta tukee Löfveniä eikä äänestä hänelle epäluottamusta.

Tämä avaa oven Löfvenin hallituksen jatkamiselle, sillä vuokrasääntelyn poistaminen on kynnyskysymys vasemmistopuolueelle Löfvenin tukemiseksi.

Löfvenillä on viikko aikaa kerätä tukea itselleen tai ilmoittaa uusista parlamenttivaaleista.

– Tämä oli rakentava päätös ja avaa tien eteenpäin. On tärkeää, että useat puolueet toimivat nyt maan parhaaksi. Siihen me olemme aina valmiita, Löfven kiitteli keskustan päätöstä yleisradioyhtiö SVT:lle (siirryt toiseen palveluun).

Pääministeri Stefan Löfven ja ministerit Märta Stenevi (vas.) ja Magdalena Andersson saapumassa Ruotsin valtiopäiville Tukholmassa maanantaina ennen hallituksen kaatanutta äänestystä. Kuva: Nils Petter Nilsson / AFP

Edessä vaikeat neuvottelut, keskustalla jo uusia vaatimuksia

Löfvenin nykyinen eli toinen hallitus on sosiaalidemokraateista ja vihreistä koostuva vähemmistöhallitus. Sen toiminta perustuu siihen, etteivät oppositiossa olevat puolueet, joilla siis on selvä enemmistö parlamentin paikoista, kaada sitä.

Puolueet kävivät talvella 2020 pitkäkestoiset neuvottelut hallitusohjelmasta, joiden päätteeksi syntyi niin kutsuttu januariavtalet eli tammikuun sopimus.

Siinä keskusta ja liberaalit lupaavat tukea hallitusta, mikäli se toteuttaa sopimuksessa sovittuja kohtia.

Vasemmistopuolue ei ollut mukana januariavtaletissa, mutta sen tuki on vaadittu hallituksen koossa pysymiseen.

Nyt Löfven alkaa mitä todennäköisemmin neuvotella uudesta sopimuksesta, joka korvaisi tammikuun sopimuksen.

Neuvotteluista povataan vaikeita. Keskusta esitti jo tänään lukuisia ehtoja uudelle sopimukselle. Keskusta haluaa muun muassa nähdä syksyn budjetissa veronalennuksia pieni- ja keskituloisille, sekä keventää investointisäästötilien verotusta.

– Toivomme, että myös liberaalit palaavat sopimukseen. Tammikuun sopimus perustuu siihen, että siihen kuuluvat neljä puoluetta voivat tehdä yhteisen budjetin ja toteuttaa liberaalia politiikkaa, keskustan puheenjohtaja Annie Lööf sanoi Sveriges Radiolle (siirryt toiseen palveluun).

Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Nooshi Dadgostar puolestaan kehui keskustan päätöstä perääntyä vuokramarkkinoiden vapauttamisvaatimuksesta.

Lue myös:

Keskustapuolueella on ratkaisun avaimet Ruotsin hallituskriisissä, sanoo suomalaisasiantuntija

Ruotsin hallitus kaatui – Löfvenillä viikko aikaa pohtia seuraavaa siirtoa

Ruotsin pääministeri Löfven yrittää pelastaa hallituksensa ja tarjoaa kompromissia kiistaan vuokrasääntelystä

Hallituskriisi jakaa ruotsalaisten mielipiteitä – Näin Tukholmassa kommentoitiin historiallista epäluottamuslausetta, jolla hallitus kaatui