1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Vain prosentti tekstiilijätteestä kierrätetään, Yle seuraa juhannusliikennettä, Britney Spears pyysi vapautusta holhouksesta

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Tällä hetkellä Suomen tekstiilijätekasasta vain prosentti päätyy kierrätykseen. Kuva: Janne Järvinen / Yle

EU-direktiivi suitsii alati kasvavaa tekstiilijätekasaa

Hallituksen uusi jätelaki etenee ensi viikolla eduskunnassa. Samaan aikaan EU yhtenäistää poistotekstiilikäytäntöjä uudella direktiivillä, mutta Suomen toimet ovat useaa muuta EU-maata pitemmällä.

Ympäristöä kuormittavasta tekstiilijätteestä vain prosentti päätyy kierrätykseen, mutta esimerkiksi kierrätyspaita muuttuu uudeksi kankaaksi Paimiossa jatkokäsittelylaitoksella.

Lakialoite yksityisestä pysäköinninvalvonnasta nytkähti eteenpäin

Lakialoite yksityisestä pysäköinninvalvonnasta etenee eduskunnassa. Kuva: Timo Lampinen / AOP

Aloitteen puuhamies kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) suomii kovin sanoin yksityisiä pysäköinninvalvontayhtiöitä ahneesta rahastuksesta. Yritykset kiistävät väitteet. Kuluttajariitalautakunta kertoo, että pikkuvirheistä, kuten väärin näppäillystä rekisterinumerosta, laputetaan suotta yhä useammin.

Yle koosti yhteen poliisin ja tieliikennekeskuksen vinkit sujuvaan juhannusliikenteeseen

Juhannusruuhkia on totuttuun tapaan odotettavissa. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Pahimpia ruuhkia ennustetaan isoille väylille, erityisesti Nelostielle välille Helsinki–Jyväskylä sekä Lahden seudulta Mikkeliin asti. Yle seuraa juhannusliikenteen etenemistä tässä jutussa.

Pääseekö Britney Spears viimein isänsä holhouksesta?

Fanit vaativat Spearsia vapaaksi. Kuva: Etienne Laurent / EPA

Yhdysvaltalainen poptähti Britney Spears haluaa hänen vuodesta 2008 jatkuneen holhouksen päättyvän. Spears oli oikeuden kuultavana Los Angelesissa heti puolen yön jälkeen Suomen aikaa.

Myräkän jälkeen on poutainen juhannussää

Kuva: Kerttu Kotakorpi / Yle Sää

Rajuilma on ohi koko maassa, mutta ilman sähköä on vielä noin 23 000 taloutta.

Epävakaisin ilma siirtyy tänään Venäjälle, mutta sade- ja ukkoskuuroja tulee edelleen lähinnä maan kaakkoisosassa ja idässä. Suuressa osassa maata sää on kuitenkin poutaista. Edelleen on laajalti helteistä, mutta lämpötila jää alle 30 asteeseen.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.