Hyppää sisältöön

Libyan sekasortoon haettiin ratkaisua kansainvälisessä kokouksessa Berliinissä – Palkkasotilaat karkoitetaan maasta, vapaat vaalit jouluaattona

Libya ajautui sekasortoon sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafi syöstiin vallasta vuonna 2011. Libyaan ei ole saatu toimivaa ja kaikkien tunnustamaa hallitusta, minkä lisäksi Isis-terroristijärjestö on saanut jalansijaa maassa.

Osallistujia Berliinissä pidetyssä Libya-konferenssissa. Vasemmalta: Saksan ulkoministeri Heiko Maas, Libyan pääministeri Abdulhamid Mohammed Dbeiba, Libyan ulkoministeri Najla Mangoush ja YK:n alivaltiosihteeri Rosemary DiCarlo. Kuva: EPA-EFE/SEAN GALLUP/POOL

Berliinissä Saksassa kokoontuneet länsimaiden sekä Lähi-idän maiden edustajat toivovat pikaista ratkaisua pohjoisafrikkalaisen Libyan sekasortoiseen tilanteeseen.

Saksan ja YK:n järjestämään korkean tason konferenssiin osallistui edustajia 17 maasta, heidän joukossaan myös Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken.

Libyaa edusti joulukuussa valtaan noussut siirtymäkauden yhtenäishallitus. Tätä ennen maata piti hallussaan kaksi keskenään sotivaa hallintoa.

Konferenssissa sovittiin jatkaa ponnisteluja ulkomaalaisten palkkasotilaiden vetämiseksi maasta, sekä maahan kohdistuvan aseiden viennin vähentämiseksi

Libyan ulkoministerin Najla Mangoushin mukaan seuraava haaste on luoda maalle yksi ja yhteinen armeija, jonka alle eri sotajoukot yhdistetään.

Libyan vakaus on avain siirtolaisongelman ratkaisuun

Libya on ollut jo vuosien ajan yksi pääreiteistä Afrikasta Eurooppaan suuntaaville siirtolaisille.

Ihmissalakuljettajat ovat hyväksikäyttäneet maan sekasortoista tilannetta, ja vaatineet siirtolaisilta suuria summia Välimeren ylityksestä.

Viime vuosina siirtolaismäärät ovat vähentyneet Libyan rannikkovartioston tehostettua toimintaansa, mutta ihmisoikeusjärjestöt ovat varoittaneet Libyaan syntyneiden siirtolaiskeskusten epäinhimillisistä oloista.

Vain viikko sitten kansalaisjärjestö Lääkärit ilman rajoja kertoi lopettavansa toimintansa kahdessa pääkaupunki Tripolissa sijaitsevassa siirtolaiskeskuksessa väkivallan uhan takia.

Uusi hallitus lupaa järjestää vapaat vaalit

Libyassa ei olla onnistuttu järjestämään täysin vapaita ja reiluja vaaleja yli vuosikymmeneen.

Yksi joulukuussa valtaan nousseen yhtenäishallituksen lupauksista onkin pitää maassa vaalit joulukuun 24. päivä tänä vuonna.

Maa on käytännössä ollut kahtia jakautunut jo vuosia. Itäistä Libyaa ovat hallinneet kapinalliskenraali Khalifa Haftarin joukot, ja YK:n tunnustama hallitus on hallinnut maan läntisiä osia sekä pääkaupunki Tripolia.

Venäjä on tukenut sotilaallisesti Haftaria, kun taas Turkki YK:n tunnustamaa hallitusta. Konferenssissa ne lupasivat vetää asteittain tukensa tukemiltaan sotilasjoukoilta.

Osapuolet pääsivät sopuun tulitauosta viime vuoden lokakuussa.

Lue lisää:

Kirjeenvaihtajan analyysi: Libya ei saanut vielä rauhaa, tuli komiteoita – Silti Suomelle on hyvä uutinen, että kokous ylipäätään järjestettiin

Miksi Libyassa soditaan, ja miksi taistelut huolestuttavat Euroopan johtajia? Tässä 100 ja 400 sanan vastaukset

Sisällissodan osapuolet sopivat tulitauosta Libyassa

YK:n mukaan Libyaan olisi syntymässä tulitaukosopimus – tälle viikolle kaavaillut rauhanneuvottelut näyttävät kuitenkin jäätyvän