1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Sote-uudistus kuumentaa tunteita Helsingissä – kokoomuksen ryhmäjohtaja: "Lähdetty rakentamaan tällaista maakunnallista tulonsiirtoautomaattia"

Kokoomuksen mukaan sote-uudistus on kova isku suurille kaupungeille. Helsingin valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov sanoo, että uudistus pakottaa kaupungin tinkimään palveluista.

Eduskunnan keskiviikkona hyväksymä sote-uudistus kuumentaa tunteita Helsingissä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Eduskunnan hyväksymä sote-uudistus kuumentaa tunteita Helsingissä. Sotesta käytiin kiivas keskustelu kaupunginvaltuustossa heti historiallisen lakipaketin hyväksymisen jälkeen.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov totesi, että kokoukseen osallistuu hallituspuolueiden edustajia, jotka ovat juuri painaneet eduskunnassa äänestysnappia tavalla, joka heikentää Helsingin edellytyksiä tarjota kaupunkilaisille sosiaali- ja terveyspalveluita.

– Te olette toimineet niin, että pahimmassa tapauksessa palveluja joudutaan heikentämään, Sazonov sanoi.

Sazonovin mukaan sote-uudistus heikentää Helsingin sote-palvelujen rahoitusta jopa 65 miljoonaa euroa vuodessa. Hän sanoo, että uudistuksesta kärsivät myös muut suuret kaupungit.

Osa kansanedustajina työskentelevistä valtuutetuista käveli lähes suoraan Arkadianmäeltä kokoukseen.

Pääministeripuolue SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kansanedustaja Eveliina Heinäluoma toppuutteli oppositiopuolue kokoomuksen kritiikkiä.

Heinäluoma sanoi, että helsinkiläisten sosiaali- ja terveyspalveluista huolehditaan. Hän muistutti, että uudessa sotessa rahaa jaetaan tarpeen ja asukasmäärän mukaan.

– Asukasmäärä kasvaa varmasti vastakin, Heinäluoma sanoi.

SDP:n Pentti Arajärvi: kokoomuksella on kummitustarinoita

Heinäluoman puoluetoveri SDP:n kaupunginvaltuutettu Pentti Arajärvi kummeksui niin ikään kokoomuksen näkemyksiä.

Arajärven mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen on jatkossa isommilla hartioilla uusilla hyvinvointialueilla.

Sotea ryöpytti valtuustosalissa myös kokoomuksen Otto Meri. Meren mukaan myönteistä voi kuitenkin olla se, että jatkossa joudutaan katsomaan kaupungin rahanreiät ylipäätään tarkemmin.

SDP:n Pentti Arajärvi totesi, että toimintojen tehostaminen on aina paikallaan, jos sillä saadaan parempia palveluja.

Kokoomuksen Daniel Sazonovin mukaan hallituspuolueet ovat panneet maakuntien edun helsinkiläisten edelle.

– On lähdetty keskustan matkaan rakentamaan tällaista maakunnallista tulonsiirtoautomaattia, Sazonov sanoo.

Sazonovin mukaan sote-uudistus pakottaa Helsingin tinkimään palveluista.

SDP:n Arajärven mukaan soten rahoitusta saatetaan joutua muuttamaan jatkossa paremmin toimivaksi. Hänen mukaansa kokoomuksen maalaama kuva tulevasta kuullostaa kuitenkin kummalliselta.

– Tuollaisia huolia ei ole kuin kummituskertomuksissa, Arajärvi sanoi.

Lue myös:

Oppositio höykytti hallituksen sote-mallia ja moitti sitä isoille kaupungeille vahingolliseksi – keskusta kokoomukselle: Te olette patavanhoillisia suurissa uudistuksissa

Eduskunta aloitti sote-äänestykset – hallituspuolueissa kolme vihreää kipuilee, puolueella ei ryhmäkuria

Analyysi: Kun Marinin hallitus ymmärsi riisua sote-uudistuksen luurangoksi, alkoi tapahtua – mutta todellisuus paljastuu vasta käytännössä