1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Britney Spears

Britney Spears pyysi tuomaria lopettamaan 13 vuotta jatkuneen holhouksen – "Haluan elämäni takaisin"

– Olen sanonut olevani iloinen ja ok. Olen traumatisoitunut. En ole iloinen, en pysty nukkumaan, Spears sanoi tuomarille

Britney Spearsin fanit kokoontuivat kuuntelemaan oikeudenkäyntiä Los Angelesissa
Britney Spearsin fanit kokoontuivat kuuntelemaan oikeudenkäyntiä Los Angelesissa

Yhdysvaltalainen poptähti Britney Spears haluaa vuodesta 2008 jatkuneen holhouksensa päättyvän. Spears oli oikeuden kuultavana Los Angelesissa heti puolenyön jälkeen torstaina Suomen aikaa.

Spears sanoi tuomarille, että holhous tulee lopettaa ilman terveystarkastusta. Hänen asianajajansa Samuel Ingham III sanoi, että Spears ei ole vielä pyytänyt häntä tekemään virallista pyyntöä puolestaan. Tuomari Brenda Penny ei tehnyt vielä mitään päätöstä asian suhteen. Hän sanoi tarvitsevansa virallisen anomuksen, ennen kuin voi tehdä mitään päätöksiä.

– Olen sanonut olevani iloinen ja ok. Olen traumatisoitunut. En ole iloinen, en pysty nukkumaan, Spears sanoi tuomarille CNN (siirryt toiseen palveluun):n mukaan.

Spears puhui nyt ensimmäistä kertaa oikeudessa itse sen jälkeen, kun oikeuden hänelle osoittama asianajaja Samuel Ingham III jätti viime vuonna hakemuksen Spearsin isän Jamie Spearsin holhousvallan päättämiseksi.

Spears halusi, että hänen puheensa oikeudessa on julkinen. Edellisen kerran hän puhui tuomarille toukokuussa 2019, mutta tuolloin suljetuin ovin ja hänen lausuntonsa ei tullut julkisuuteen.

Isä Jamie Spears päätti valtaosasta Britney Spearsin asioista vuoteen 2019 asti. Nyt isällä on valtaa vain hänen talouteensa. Tämän roolin isä jakaa varainhoitoyhtiö Bessemer Trustin kanssa.

Spearsin henkilökohtaisista asioista päättää nykyään Jodi Montgomery, tuomioistuimen nimeämä ammattilainen.

"Uskon todella, että tämä holhous on loukkaavaa"

Tähden mukaan holhouksesta on hänelle enemmän haittaa kuin hyötyä.

– Haluan elämäni takaisin. Tätä on kestänyt 13 vuotta ja se riittää. Uskon todella, että tämä holhous on loukkaavaa, Spears sanoi 20 minuuttia kestäneessä puheessaan puhelimen välityksellä.

Uutistoimistojen mukaan puhe oli hyvin tunteellinen eikä kirosanojakaan säästelty.

Spears kertoi, että hän haluaa mennä naimisiin poikaystävänsä Sam Ashgarin kanssa ja saada myös lapsen, mutta holhous estää häntä tekemästä näin. Spearsin mukaan holhous oli estänyt häntä otattamasta pois ehkäisykierukkaa.

Spears kertoi myös, että häntä oli pakotettu ottamaan litiumia sen jälkeen, kun hänen Las Vegasin esiintymisensä harjoitukset katkesivat vuonna 2019. Spears kertoi lääkkeen saaneen hänet tuntemaan itsensä juopuneeksi eikä hän kyennyt keskustelemaan äitinsä ja isänsä kanssa.

Spears sanoi, että hän oli vain ollut eri mieltä yhdestä osasta koreagrafiaa.

– En ole täällä ollakseni kenenkään orja. Voin sanoa ei tanssiliikkeelle, Spears sanoi.

Spears syytti myös isänsä nauttineen vallastaan häneen.

– Itkin puhelimessa tunnin ja hän rakasti jokaista minuuttia, Spears sanoi.

Jamie Spearsin asianajaja sanoi tämän olevan huolestunut tyttärensä väitteistä.

– Hän on pahoillaan nähdessään tyttärensä kärsivän, asianajaja luki lausuntoa oikeudessa.

– Herra Spears rakastaa tytärtään ja kaipaa tätä hyvin paljon.

Holhous alkoi hermoromahduksesta

Jamie Spearsilla on ollut huomattavaa valtaa tyttärensä elämään ja tämän noin 60 miljoonan dollarin omaisuuteen. Holhous sai alkunsa hermoromahduksesta, jonka Spears sai vuonna 2007. Paparazzien lauma piiritti Spearsia herkeämättä, ja lopulta tilanne oli hänelle liikaa.

Otsikoihin nousi päänsä kaljuksi ajellut Spears, joka hyökkäsi sateenvarjolla toimittajien ja valokuvaajien kimppuun. Sen jälkeen Spearsin mielenterveyttä on hoidettu ja hän on ollut päihdekuntoutuksessa. Holhoukseen joutumista ei tuolloin kyseenalaistettu.

Spearsin isä ja hänen juristinsa ovat korostaneet, että Spears olisi erityisen altis ihmisille, jotka pyrkivät hyödyntämään hänen rahojaan ja mainettaan.

Lisätty kello 8.29 yksityiskohtia Spearsin kuulemisesta ja tarkennettu Spearsin kertomaa ehkäisystä.

Lue lisää:

Britney Spears puhuu oikeudelle tilanteestaan ensimmäistä kertaa vuosiin – mitä pop-ikonin holhous tarkoittaa ja miksi hän puhuu nyt?

Yle Areena: Taistelu Britney Spearsin puolesta -dokumentti