Hyppää sisältöön

Salamat ja vaakasuora sade riepottivat kesäteatteria Äänekoskella, turvallisuussyistä ensi-ilta oli pakko perua hetki ennen näytöstä

Keskiviikon ukkosmyräkkä teetti pelastuslaitoksella satakunta tehtävää. Vielä aamukuudelta sähköjä vailla oli Keski-Suomessa parituhatta verkkoyhtiöiden asiakasta, eniten Äänekoskella ja Jyväskylässä.

Aamuviiteen mennessä ukkosmyräkkä oli koko maassa. Kuva: Tanja Heikkonen / Yle

Suomen yli kulkenut ukkosmyräkkä iski Keski-Suomeen keskiviikkona alkuillasta ja riepotti maakuntaa illan ajan.

Äänekoskella kesäteatterin esitys jouduttiin perumaan Hietaman lavalla, kun myrskyrintama saavutti paikkakunnan juuri ennen Teatteri Eurooppa Neljän Onnellinen mies -esityksen ensi-illan alkua.

Tuottaja Kimmo Suortamo kertoo sähköpostitse, että myrsky lennätti lavasteita ja kalusteita ja vaakasuoraan satanut vesi kasteli läpikotaisin niin tekniikan, näyttämön kuin kalustonkin.

Lisäksi salamointi aiheutti jatkuvia sähkökatkoja ja muodosti riskin äänentoiston ja muun sähkötekniikan kestävyydelle. Sekä yleisön että esiintyjien turvallisuuden vuoksi esitys oli pakko perua ja siirtää eteenpäin.

Pelastuslaitos raivasi kaatuneita puita

Keski-Suomen pelastuslaitoksella kiireisintä aikaa oli päivystävän palomestarin Juho Laitisen mukaan loppuiltapäivästä suunnilleen iltakymmeneen saakka.

Vahingontorjuntatehtäviä oli noi sata, joista valtaosa kaatuneiden puiden raivausta. Multialla veden tulviminen katkaisi Puolimatkantien, ja Viitasaarella sadevesi tulvi saharakennuksen muuntamoon. Jämsässä salama iski autotalliin tulipalonalun ja rakennus kärsi pieniä vaurioita.

Ilmatieteen laitoksen mukaan myrsky oli aamuviiteen mennessä ohi koko maassa ja sen rippeiteitä oli enää maan itäosassa.

Vielä aamukuudelta sähköjä vailla oli Keski-Suomessa parituhatta verkkoyhtiöiden asiakasta, eniten Äänekoskella ja Jyväskylässä.

Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan noin 25 500 taloutta oli vielä ilman sähköjä, pääosin maan itä- ja koillisosissa.