1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkoliikenne

Esitys kaatui lautakunnassa: Tampereen ratikassa ja busseissa saa jatkossakin kulkea ilmaiseksi lastenvaunujen kanssa – maksu poistuu myös rollaattoria käyttäviltä

Alkuperäistä päätösesitystä perusteltiin yhdenvertaisuudella. Lautakunta kunnioitti ajatusta ja päätti yhdenvertaisuuden vuoksi, että myös rollaattorien kanssa kulkevien matkustajien matkat muuttuvat maksuttomiksi. Muutos tulee voimaan elokuussa.

Sanni Tölli iloitsi maksuttomuudesta, kun kulki bussilla Silvan ja Mateon ollessa vaunuiässä. Kuva: Marko Melto / Yle

Tampereen ratikassa ja busseissa saa jatkossakin matkustaa ilmaiseksi lastenvaunujen kanssa. Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta kaatoi keskiviikon kokouksessa esityksen, joka olisi poistanut osan ilmaisista matkoista.

Päätösesityksen mukaan lastenvaunujen ja rollaattorien kanssa matkustavat olisivat maksaneet oman matkansa, mikäli se on liikennevälineessä turvallisesti mahdollista. Esitystä perusteltiin yhdenvertaisuudella ja sillä, että esimerkiksi rollaattorien kanssa kulkevat joutuvat maksamaan matkoistaan.

Alkuperäistä päätösesitystä muutettiin joukkoliikennelautakunnan kokouksessa. Joukkoliikennelautakunta päätti, että lastenvaunujen ja pyörätuolien maksukäytäntöihin ei tehdä muutoksia ja näin ollen matkat säilyvät näillä ryhmillä maksuttomina.

Yhdenvertaisuuden vuoksi päätettiin myös, että rollaattorien kanssa kulkevien matkustajien matkat muuttuvat maksuttomiksi. Muutos tulee voimaan 9. elokuuta alkaen Nysse-liikenteessä.

Esitys herätti paljon keskustelua

Yle kertoi maksukäytäntöjen muutosesityksestä viime perjantaina. Uutinen herätti heti vilkkaan keskustelun sosiaalisessa mediassa.

Esimerkiksi Yle Tampereen Facebook-seinällä epäiltiin, että vaunukansan lipputuloilla katetaan kalliiksi tulleen ratikan kustannuksia ja moitittiin joukkoliikennelautakunnan tylyyttä.

Katso videolta, miten pienten lasten äidit kommentoivat suunnitelmaa viime perjantaina.

Sanni Tölli ja lapset
Sanni Tölli kertoo käyttäneensä ilmaisia bussikyytejä erityisesti silloin, kun on ollut äitiyslomalla Silvan ja Mateon kanssa. Nyt lapset ovat jo 4- ja 2-vuotiaita.

Toisaalta moni kommentoijista piti esitystä hyvänä ja järkevänä. Kommenteissa myös muistutettiin, että maksuttomuuden perusteena on turvallisuus.

Lastenvaunujen ja rollaattorien kanssa kulkevien lisäksi maksuttomiin matkoihin ovat Nysse-liikenteessä edelleen oikeutettuja myös alle 7-vuotiaat maksavan matkustajan mukana, sotiemme veteraanit ja vammaisen henkilön saattaja, kun saatettavalla on mukanaan EU:n A-merkitty vammaiskortti.

Lue myös:

Lastenvaunujen maksulliset ratikkamatkat puhuttavat Tampereella – myös ymmärrystä esitykselle löytyy

Lastenvaunujen kanssa matkustavan pitää sittenkin maksaa matkansa Tampereen ratikassa – kaupunki on pyörtämässä aiemman päätöksensä

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.