1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kilpisjärven juhannushiihdot

Lumitilanne sallii perinteiset Kilpisjärven juhannushiihdot

Tapahtuman hiihtomatka on vaihdellut vuosien varrella kilometreistä vain kymmeniin metreihin. Niin sanottu latu tulee tänä vuonna olemaan noin 170 metrin pituinen.

Hiihtopaikaksi on tänä vuonna kaksi ehdokasta, joista toinen kuvassa. Kuva: Veikko Aaltonen

Kilpisjärven perinteiset juhannushiihdot kisataan tänäkin vuonna. Tapahtuma järjestetään tänä vuonna 76. kertaa.

Tapahtuman sihteerin Antti Honkosen mukaan hiihtopaikaksi on tänä vuonna kaksi ehdokasta, joista parempi valitaan vasta kisapäivänä juhannusaattona. Niin sanottu latu tulee tänä vuonna olemaan noin 170 metrin pituinen.

Tapahtuman hiihtomatka on vaihdellut vuosien varrella kilometreistä vain kymmeniin metreihin. Honkosen mukaan nyrkkisääntö on, että mitä lyhyempi matka, sitä enemmän osallistujia.

– Tällä vuosituhannella minimilyhyys on ollut 29 metriä, jolloin lisänä oli 6 metrin relatiivinen noususumma. Hiihtely oli unohtumatonta hihittelyä eli suksen vaivalloista siirtelyä, johon useilla liittyi myös lempeän nokkatuntuman ottoja ennen maalia. Ihan kaikki silloiset starttaajat eivät ole vieläkään päässeet maalilinjan yli, Honkonen muistelee.

Tämän vuoden osallistujamäärästä ei ole vielä tietoa. Tapahtuman osallistujaennätys tehtiin neljä vuotta sitten, jolloin hiihtäjiä oli 134.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.