1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Soteanalyysi: kokoomus ja SDP määräävät Kanta-Hämeen sosiaali- ja terveysasioista – pienet kunnat jäämässä sivustakatsojiksi

Eduskunnan eilen hyväksymä soteuudistus tuo mukanaan myös maakunnittaiset aluevaalit ensi tammikuussa. Juuri pidettyjen kunnallisvaalien perusteella kokoomus ja sosialidemokraatit hallitsevat tulevaa sotevaltuustoa.

Kanta-Hämeen yhdestätoista kunnasta usealla saattaa olla sivustakatsojan rooli tulevassa sote-alauevaltuustossa. Arkistokuvassa Kanta-Hämeen keskussairaalan sisäänkäynti Hämeenlinnassa. Kuva: Anne-Maria Niskanen / Yle

Eduskunnan hyväksymän sotelain mukaan sosiaali- ja terveysasioissa ylin päätösvalta on tammikuussa valittavilla aluevaltuustoilla. Kanta-Hämeessä aluevaltuustoon valitaan 59 edustajaa. Tuoreet kuntavaalit antavat kuvan siitä, miten todennäköisesti käy puolen vuoden päästä aluevaaleissa.

Kuntavaalien tulosten perusteella kokoomus ja demarit saavat aluevaltuustoon molemmat 15 valtuutettua, eli yhdessä niukan yksinkertaisen enemmistön. Perussuomalaisille tulee kymmenen ja keskustalle kahdeksan edustajaa valtuustoon. Vasemmistoliitto saa viisi, vihreät neljä ja kristillisdemokraatit kaksi aluevaltuutettua.

Näin siis olettaen, että kansa äänestää samoin kuin kuntavaaleissa. Parissa kunnassa menestyneillä valitsijayhdistyksillä ei aluevaltuustoon ole asiaa, kannatus ei riitä.

Aluevaltuustoissa enemmistö päättää käytännössä kaikista asioista. Määräenemmistösäädöksiä on vain kaksi. Molemmat varsinaisen toiminnan eli sosiaali- ja terveydenhuollon kannalta merkityksettömiä.

Hämeenlinnalla selvästi eniten valtaa

Selvää on, että aluevaltuustossa on paljon hämeenlinnalaisia. Kaupungin väkiluku on 40 prosenttia maakunnan väkiluvusta, joten todennäköisesti Hämeenlinna saa yli kaksikymmentä valtuutettua. Myös Riihimäki, Forssa ja Janakkala voivat olla varmoja ainakin jonkinlaisesta päätösvallasta tulevassa sotevaltuustossa. Todennäköisesti Hattulastakin pääsee edustaja valtuustoon.

Pienillä kunnilla on vaikeaa. Humppila, Ypäjä, Jokioinen, Tammela ja Hausjärvi saattavat jäädä sivustakatsojiksi, kun heidänkin sosiaali- ja terveyspalveluistaan päätetään. Vaikka puolueet keskittäisivät näissä kunnissa äänensä yhdelle omalle ehdokkaalleen, ei äänimäärä riitä valtuustopaikkaan – ellei ehdokas saa runsaasti ääniä myös toisista kunnista.

Tämän vuoksi Lopen tilanne on kohtuullisen hyvä. Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen saa eduskuntavaaleissa paljon ääniä myös oman kuntansa ulkopuolelta, joten hänen valintansa aluevaltuustoon lienee varma, jos ehdolle lähtee.

Sama tilanne on kaikilla kansanedustajilla. Näkyvyys tuo ääniä laajasti koko maakunnasta. Sen sijaan tiukasti paikallisiin asioihin keskittynyt kuntapoliitikko saattaa olla aluevaaleissa vaikeuksissa.

Tietysti myös puolueet ja niiden piirijärjestöt saattavat ohjata tai ainakin yrittää ohjata kannattajiensa äänestystä sekä ehdokasasettelulla että perinteisillä junttausmenetelmillä. Toinen asia on, onko niillä merkitystä.

Todennäköiseltä vaikuttaa, että tulevaisuudessa Kanta-Hämeen sosiaali- ja terveysasioista päättää Hämeenlinna yhdessä parin muun kunnan kanssa ja poliittisesti kokoomuksen ja demareiden aseveliakseli.