1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Imatra

Uusi ryhmä 8 havittelee paikkoja lautakuntiin ja kaupunginhallitukseen Imatralla – "Nyt sitten syntyi tämmöinen vaaliliitto ja sen kanssa pitää vain elää"

Imatralla pienet puolueet ovat yhdistyneet nimellä ryhmä 8, joka tavoittelee luottamuspaikkoja lautakuntiin ja kaupunginhallitukseen. Luottamuspaikkaneuvotteluja vetävä SDP:n Ilkka Nokelainen yllättyi vaaliliiton perustamisesta.

Imatralla luottamuspaikkojen neuvotteluja vetävä SDP:n Ilkka Nokelainen lähtee juhannuksen jälkeen liikkeelle uudelta pohjalta, kun huomioon on otettava pienten puolueiden perustama ryhmä 8. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Imatralla syntynyt pienten puolueiden muodostama tekninen vaaliliitto eli niin sanottu ryhmä 8 yllätti luottamuspaikkojen neuvotteluja vetävän SDP:n Ilkka Nokelaisen.

Teknisessä vaaliliitossa ovat vihreiden, keskustan, kristillisdemokraattien ja vasemmistoliiton valtuustoryhmät.

Vaaliliiton tavoitteena on mahdollistaa pienten puolueiden pääsy lautakuntiin ja kaupunginhallitukseen.

Nokelainen kertoo, että puolueille kuuluvien paikkamäärien laskeminen ja neuvottelut menivät uusiksi. Hänen mielestään vallalla oli laajasti olettamus, että kuntavaalitulosta kunnioitetaan ja jokainen puolue "lähtee niin sanotusti omineen" neuvotteluihin.

– Nyt sitten syntyi tämmöinen vaaliliitto ja sen kanssa pitää vain elää, Nokelainen sanoo.

Hän kertoo saaneensa joitakin yhteydenottoja, joissa ihmiset ovat ihmetelleet, mitä vaaliliitto tarkoittaa.

– Onhan se tietysti aika mielenkiintoista, että jos olet äänestänyt vaikka vihreitä, niin ääni menikin vasemmistoliitolle. Kyllä äänestäjiä tällainenkin asia jonkin verran kiinnostaa, Nokelainen toteaa.

Kuntaliitto määrittelee teknisen vaaliliiton (siirryt toiseen palveluun) siten, että kunnan toimielimiä ja toimielinten puheenjohtajistoa valittaessa eri ryhmät voivat olla keskenään yhteistyössä ja muodostaa niin kutsutun teknisen vaaliliiton. Teknisessä vaaliliitossa luottamushenkilöiden paikkajakoneuvotteluita varten voidaan ennakolta laskea, kuinka monta paikkaa kukin ryhmä saisi suhteellisessa vaalissa. Neuvottelut käydään tältä pohjalta..

Imatralla tekniseen vaaliittoon kuuluvat puolueet eivät sitoudu yhteiseen päätöksentekoon, vaan jokainen puolue ja valtuutettu voi tehdä omaan arvomaailmaansa sopivia päätöksiä.

Neuvottelut puolueiden pääsystä lautakuntiin ja kaupunginhallitukseen ovat Imatralla kesken ja ne jatkuvat kaikkien puolueiden välillä juhannuksen jälkeen maanantaina kello 17.

Imatran valtuustossa on ollut aiemmin kokoomuksen, perussuomalaisten, keskustan ja vihreiden muodostama ryhmä 22.

Lisäys 28.6. klo 10.50: Määritelty vaaliliitto ja sen toiminta.