1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uraani

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös sinetöi Terrafamen uraaniluvan – uraanilaitos tarvitsee vielä investointeja

Korkein hallinto-oikeus on antanut päätöksensä Sotkamossa sijaitsevan Terrafame Oy:n uraaniluvasta. Sen mukaan valtioneuvoston helmikuussa 2020 Terrafamelle myöntämä uraanilupa on nyt voimassa.

Uraanilaitos on ollut tehdasalueella jo pitkään, mutta se tarvitsee vielä investointeja. Kuva Terrafamen portilta syyskuussa 2020. Kuva: Jarmo Nuotio / Yle

Valtion suurimmaksi osaksi omistaman monimetalliyhtiö Terrafamen uraanilupa on nyt korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä lainvoimainen. Valtioneuvosto myönsi luvan 6.2.2020, päätöksen kumoamista vaativat Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piiri ry, Vesiluonnon puolesta ry ja Suomen luonnonsuojeluliitto ry.

KHO:n mukaan Terrafame voi harjoittaa talteenottolaitoksella valtioneuvoston päätöksen mukaista toimintaa laitokselle myönnetyn ympäristöluvan mukaisesti.

Näin ollen Suomi voi siis olla EU:n ainoa uraanintuottaja, mutta aivan heti uraanintuotanto ei ole alkamassa.

– Uraanilaitos on olemassa, mutta se edellyttää tiettyjä investointeja. Sitä ei ole koskaan otettu käyttöön, eikä se ole vielä tuotantokunnossa, kertoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Investointipäätöksiä ei ole vielä tehty. Yhtiö arvioi toimenpiteitään, kunhan on perehtynyt KHO:n päätökseen.

– Tämä lupapäätös edellyttää, että uraanintuotanto alkaisi kolmen vuoden sisällä, tämä on siinä aikaikkunassa, sanoo Lukkaroinen.

Lue myös:

Terrafame ja Talvivaara ovat jo vuosia haaveilleet Suomessa tuotetusta uraanista – kokosimme vaiheet vuosien varrelta

Terrafamen kaivos toimii vieläkin Talvivaaran ympäristöluvalla – ja nyt uuden luvan ratkaisu siirtyy jälleen