Hyppää sisältöön

Perustuslakivaliokunta esittää hallituksen maahantulomallin voimassaolon lyhentämistä syksyyn – esitys voi edetä eduskunnassa

Perustustuslakivaliokunnan lausunto hallituksen pitkään valmistelemasta maahantulomallista on valmistunut. Sosiaali- ja terveysvaliokunta aloittaa esityksen käsittelyn maanantaina. Tavoitteena on saada esitys äänestykseen vielä ennen istuntotaukoa.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan maahantulomallille on selvästi hyväksyttävät perusteet. Ojala-Niemelä kuvattiin eduskunnassa heinäkuussa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Perustuslakivaliokunta vaatii, että hallituksen maahantulomallia koskevan sääntelyn voimassaoloaikaa lyhennetään vuoden lopusta syksyyn. Perustuslakivaliokunta ei vakuuttunut siitä, että vuoden loppuun asti kestävä voimassaoloaika olisi tarpeen.

Laki saisi olla perustuslakivaliokunnan mukaan voimassa korkeintaan 15.10. asti. Vaatimus lyhentämisestä on perustuslain lukon takana, eli vaatimus on otettava huomioon, mikäli laki halutaan säätää ilman perustuslain muuttamista.

Perustuslakivaliokunnan lausunto hallituksen pitkään valmistelemasta maahantulomallista valmistui tänään aamupäivällä. Valiokunta esittää myös muita muutoksia, mutta vaatimus voimassaoloajan lyhentämisestä on kriittisin.

Syksyllä maahantulomalli sai perustuslakivaliokunnalta täystyrmäyksen

Maahantulomalli koskee velvollisuutta esittää todistusta negatiivisesta koronatestituloksesta, koronarokotesarjasta tai sairastetusta koronataudista Suomeen saavuttaessa sekä osallistua koronatestiin Suomeen saavuttaessa ja maahan saapumisen jälkeen. Tavoitteena on torjua Suomen rajojen yli leviäviä koronatartuntoja ja uusia virusmuunnoksia myös sen jälkeen, kun EU:n sisärajavalvonta päättyy.

Syksyllä hallituksen yritys vastaavasta mallista sai perustuslakivaliokunnalta täystyrmäyksen. Tällä kertaa ehdotetut muutokset ovat pienempiä. Perustuslakivaliokunnan mielestä laille on selvästi hyväksyttävät perusteet.

– Tämä oli huomattavasti huolellisemmin valmisteltu, siinä ei ollut juurikaan suuria ongelmia. Nyt pystytään avaamaan hallitusti matkailua siten, että virus kuitenkin pysyisi rajojen ulkopuolella, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoo.

Perustuslakivaliokunta esittää lakiin voimassaolon lyhentämisen lisäksi myös muita muutoksia, jotka jäävät mietintövaliokuntana toimivan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puntaroitaviksi.

Hallituksen esityksessä vaatimukset koskevat kaikista maista tulevia, mutta perustuslakivaliokunnan mielestä olisi tarpeen säätää myös sellaisista lähtömaista, joista tuleviin matkustajiin todistus- tai testausvaatimuksia ei sovelleta.

Perustuslakivaliokunnan mukaan siten voimakkaimmin perusoikeuksiin puuttuvat velvollisuudet kohdistuisivat henkilöihin, joiden voidaan arvioida muodostavan suurimman koronariskin.

Lisäksi perustuslakivaliokunta kiinnittää huomionsa siihen, että kunnat varmasti saavat niille annettavia tehtäviä vastaavat resurssit ja tehtävien toteuttamisvastuuta täsmennetään.

Viikonlopun aikana sosiaali- ja terveysministeriö antaa oman vastineensa perustuslakivaliokunnan huomioiden pohjalta ja maanantaina sosiaali- ja terveysvaliokunta pyrkii viimeistelemään mietinnön.

Laki pyritään saamaan äänestykseen vielä ennen ensi viikon jälkeen alkavaa istuntotaukoa.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Matkailun rajoittaminen saa hallituksen kompastelemaan jälleen – uusi malli saa kritiikkiä niin etujärjestöiltä kuin oikeusoppineilta

Mika Salminen kehottaa suunnittelemaan lomamatkat rokotusten ehdoilla: "Ettei käy niin, että olette mökillä ja menee mahdollisuus ohi"

Laivaristeily voi päättyä 2 tunnin jonotukseen autossa – rajatarkastuksissa löytynyt myös salamatkustajia