1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kattohaikarat

Poikkeuksellisen suuri kattohaikaraparvi ihmetyttää Pohjois-Pohjanmaalla – lintuharrastaja: "Ajattelimme, ettei tällaista tapahdu koskaan"

Yli-Iin Tannilassa on nähty yhdentoista kattohaikaran parvi. Pohjois-Suomessa kattohaikara on äärettömän harvinainen näky. Lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja epäilee, että lämpimät ilmavirrat houkuttelivat linnut pohjoiseen.

Heidi Koivula seuraili lintuja noin tunnin ajan. Hänen mukaansa linnut eivät juurikaan liikkuneet vain istuvat rauhassa puiden oksilla. Kuva: Heidi Koivula

Pari päivää sitten lintuharrastajat saattoivat hieraista silmiään, jos liikkuivat Pohjois-Pohjanmaalla Yli-Iin Tannilassa. Alkuviikosta sinne pölähti yhdentoista linnun kattohaikaraparvi.

Tieto linnuista levisi sosiaalisessa mediassa, josta myös yli-iiläinen Heidi Koivula näki tiedon. Työpäivän päätteeksi hän pakkasi autoon pari kameraa ja lähti ajamaan kohti Porkanniemeä, jossa lintujen kerrottiin olevan.

Paikan päälle päästyään Koivula näki keskellä tietä parkissa olevan auton ja pariskunnan kameran ja kiikarin kanssa tähyilemässä metsään.

He osoittivat Koivulalle suunnan, missä haikarat olivat ja kertoivat niitä olevan yhteensä yksitoista.

– Yhdessä aikamme ihmettelimme näkemäämme ja ajattelimme, ettei tällaista tapahdu koskaan. Tilanne tuntui täysin epätodelliselta.

Lämpimät ilmavirrat houkuttelivat

Kattohaikarat ovat Suomessa äärimmäisen harvinainen vieras, kertoo Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Seija Rannikko.

– Suomessa on nähty yksittäisiä kattohaikaroita, joskus jopa kaksi. Mutta näin iso parvi on todella poikkeuksellista.

Kattohaikarat talvehtii Afrikassa ja ne ovat yleisiä myös Virossa. Suomessa kattohaikara on pesinyt onnistuneesti ainakin kerran. Tämä tapahtui vuonna 2015 Tl. Koskella.

Rannikko arvelee, että lämpimät ilmavirtaukset ovat houkutelleet haikaraparven Pohjois-Suomeen.

– Hyvin todennäköistä on, että ne lähtevät yhtä nopeasti kuin tulivatkin.

Suomen olot eivät ole otolliset kattohaikaroille. Rannikko kertoo, että kevään tullen, kun haikaroiden pitäisi aloittaa pesintä, Suomessa on vielä talvi. Lämmin aika ja se, milloin linnuille olisi ravintoa jää liian lyhyeksi.

Pienelle kesälomavisiitille Suomi on kuitenkin oiva paikka.