1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Pohjanmaa

Uuden sote-mallin rakentaminen alkaa ripeästi Pohjois-Pohjanmaalla – sairaanhoitopiirin johtaja: "Tiukka rypistys tulee olemaan edessä"

Uusi hyvinvointialue yhdistää maakunnassa yli 20 sote- ja pelastusorganisaatiota. Lisäksi haasteita tuovat alueen laajuus ja vaihtelevat ikä- ja terveysjakaumat, joiden perusteella rahaa ja palveluja jatkossa suunnataan.

Uusi maakunnallinen hyvinvointialue yhdistää sairaanhoitopiirin, 19 kunnallisen sote-organisaation ja kahden pelastuslaitoksen toiminnan. Kuva: Wasim Khuzam / Yle

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma on luottavainen tulevasta valmistelutyöstä ja uudesta sote-mallista.

– Tiukka rypistys tulee olemaan edessä, jotta uusi hyvinvointialue voi aloittaa vuoden 2023 alussa. Meillä on kuitenkin selkeä tiekartta, toimeenpano on käynnistynyt ja olemme hyvissä asemissa.

Uuden hyvinvointialueen rakentaminen alkaa ripeästi Pohjois-Pohjanmaalla, tai se on jo käynnissä, Luoma toteaa. Alueellista selvittelyä on tehty jo talvesta alkaen, syksyn suunnittelu on hyvässä vauhdissa ja tulevan valmistelutyön rekrytoinnitkin aloitetaan heinäkuun alkupäivinä.

Sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma toimii myös Pohjois-Pohjanmaan sote-uudistuksen muutosjohtaja. Hänen mukaansa maakunnallisia haasteita ovat muun muassa hyvinvointialueen laajuus, isot alueelliset erot ikä- ja terveysjakaumassa ja useat kunnalliset sote-alueet, joita Pohjois-Pohjanmaalla on 19.

Luoma vakuuttaa, että uusi hallinto ja hyvinvointialue rakennetaan puhtaalta pöydältä. Hänen mukaansa uudistusta ei tehdä sairaanhoitopiirin hallintorakenteille, vaan nyt tehdään aidosti uutta toimintamallia.

Eduskunta hyväksyi sote-uudistuksen keskiviikkona.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.