Hyppää sisältöön

Savolaiset ja karjalaiset vinkkaavat matkailukohteita toisilleen – kaikki myöntävät tuntevansa huonosti naapurimaakuntaa

Koli on tuttu pohjoissavolaisille ja Tahko pohjoiskarjalaisille, samoin maakuntakeskukset tiedetään. Tunnetuimpien kohteiden jälkeen naapurimaakunnan tuntemus on melko hataraa, myös matkailualan ihmisille. Omat erikoisuudet tunnetaan paremmin.

Maisema Lieksan Ukko-Kolilta on tuttu lähes jokaiselle suomalaiselle, mutta huomattavasti harvempi on käynyt vesillä alapuolella näkyvällä Pielisellä. Kuva: Tiina Tuomaala / AOP

Pohjois-Karjala on monelle pohjoissavolaiselle vieras suunta matkailukohteena ja Pohjois-Savo yhtä harvinainen lomasuunta pohjoiskarjalaisille.

Oman alueensa matkailua tuntevat antoivat muutamia vierailuvinkkejä tälle kesälle, kun korona vaikuttaa edelleen tapahtumatarjontaan.

Kuopiosta esille nousivat Nilsiän Tahkovuoren portaat ja Huutavanholman kierros, Kuopiorock sekä Jätkänkämpän savusauna.

Ylä-Savon kohteista käyntiä suositeltiin taidemuseo Eemiliin Lapinlahdella, kesäteatteriin Ruukin Tuvalle Sonkajärvellä tai Mansikkaniemeen Iisalmessa sekä Kiuruveden kulttuurireitille.

Pohjois-Karjalan kohteista lähes pakollisena pidetään visiittiä Kolin kansallispuistossa. Ainutlaatuista on myös koskenlasku puuveneellä Lieksan Ruunaalla sekä puunveistäjien karhufestivaali Ilomantsissa.

Uudempia kokemuksia itärajan maakunnassa tarjoavat erikoismajoitukset esimerkiksi kotakylässä, puumajoitteessa tai luksusteltassa, Nightwish-keskus Kiteellä sekä kivenveiston suomenmestaruuskisat Juuassa.

Nilsiässä sijaitsevan Tahkovuoren matkailua on kehitetty suurilla summilla ja alue on tunnettu monista aktiviteeteista ympäri vuoden. Kuva: Yle

Kolin tenho tuttua, mutta vesille tekisi mieli

Pohjoissavolaiset tunnustavat, että Pohjois-Karjala ei ole kovin tuttua seutua.

– Hirveän vähän olen siellä käynyt, vain Bomballa ja Lieksassa Kolilla ja Joensuussa. Haluaisin jonkun risteilyn toteuttaa Pielisellä, vaikka Lieksasta Kolille järven yli, jos se on mahdollista, pohtii matkailu- ja markkinointiasiantuntija Jarmo Miettinen Iisalmesta.

Vähäisestä kokemuksesta huolimatta Miettinen on mieltynyt pohjoiskarjalaiseen puhetapaan.

– Puheen virta on hauskempi kuin meillä, myö aina viännetään kaikkea, siellä tulee iloisesti ja solisevasti se asia, savolainen tuumaa.

Yhtä suppeaa on naapurimaakunnan tuntemus matkailuasiantuntija Kari Tarkiaisella Pohjois-Savon maakuntaliitossa.

– Paljonkin on siellä näkemättä, harvemmin tulee käytyä. Koli on aina hieno paikka ja sieltä avautuu hienot maisemat. Ja Bombaa on ilmeisesti uudistettu, Tarkiainen listaa.

Jotakin hänellä on vielä myös haaveissa.

– En tiedä miten on saavutettavissa, mutta isot vesistöt siellä olisi mielenkiintoista nähdä ihan vesiltä käsin. Siellä varmaan on jonkinnäköistä risteilytoimintaa, Tarkiainen otaksuu.

Kuopion tori ja Tahko tunnetaan, viiniristeily kelpaisi

Pohjoiskarjalaiset tuntevat Pohjois-Savon yhtä ohuesti.

– Sitä tuntee huonommin kuin omaa maakuntaa, mutta Kuopion kauppatori ja satama-alue ovat aivan upeita. Kauppatorilla tiivistyy kesäfiilis, on paljon tapahtumia, myyjiä ja toimintaa, tuumaa elinvoimajohtaja Susanna Saastamoinen Lieksasta.

Matkailua työkseen seuraava nostaa esiin myös Nilsiän Tahkon alueen, jossa matkailua on kehitetty vahvasti. Saastamoinen pitää erilaisena elämyksenä esimerkiksi yli tuhannen askelman kuntoportaita.

Hieman tuntemattomamman kohteen Kuopiossa on testannut markkinointipäällikkö Heli Räsänen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.

– Saana on tullut koettua, se on kiva saunapaikka. Ehkä jollekin viiniristeilylle saattaisin lähteä, voisi olla kiva kokemus, Räsänen miettii.