Hyppää sisältöön

Hovioikeus pidensi liiketoimintakieltoa Valamon taideväärennysjutussa

Itä-Suomen hovioikeus muutti kuopiolaispariskunnan tuomioita niin sanotussa Valamon taideväärennysjutussa ainoastaan liiketoimintakiellon pituuden osalta.

Oikeus joutui ottamaan kantaa muun muassa näiden teosten aitouteen. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Itä-Suomen hovioikeus on antanut tuomion niin sanotussa Valamon taideväärennysjutussa.

Hovioikeuden mukaan pariskunnan naisen rikollinen menettely oli kestänyt pitkähkön ajan, ja se oli aiheuttanut vahinkoa useille eri tahoille. Kysymys oli myös useista erilaisista rikoksista, joiden aiheuttamaa vahingon kokonaismäärää hovioikeus piti suurehkona.

Hovioikeus katsoi, että naiselle käräjäoikeudessa annettu liiketoimintakielto oli määrättävä vähimmäiskestoa pidemmäksi ajaksi ja määräsi sen vuoksi naisen liiketoimintakieltoon neljäksi vuodeksi.

Pariskunnan käräjäoikeudessa saamien vankeusrangaistusten pituuteen hovioikeus ei sen sijaan tehnyt muutoksia. Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi pariskunnan 56-vuotiaan miehen viime vuoden huhtikuussa lukuisista petoksista ja väärennyksistä puolentoista vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Pariskunnan 57-vuotias nainen tuomittiin samassa yhteydessä kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen ja 70 tunnin yhdyskuntapalveluun myös kavalluksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja lievästä veropetoksesta.

Käräjäoikeuden mukaan pariskunta syyllistyi petoksiin myymällä maailmankuulujen taiteilijoiden kuten Pablo Picasson, Marc Chagallin ja Henri Matissen väitettyjä teoksia, jotka todellisuudessa olivat mustesuihkutulosteita. Väärennetyksi osoittautuneita teoksia myytiin vuosina 2016–2017 Valamon luostarissa ja muissa uskonnollisissa ympäristöissä järjestetyissä myyntinäyttelyissä.

Teosten sanottiin kuuluneen ”itäsuomalaiselle suvulle”, mikä käräjäoikeuden mukaan oli ollut omiaan vahvistamaan ostajien käsitystä teosten alkuperästä. Pariskunta oli käräjäoikeuden mukaan myös käyttänyt hyväkseen ostajien uskonnollisia yhteisöjä kohtaan tuntemaa luottamusta.

Hovioikeus lievensi tahallisuutta

Hovioikeus pehmensi omassa päätöksessään tekojen tahallisuutta. Hovioikeuden mukaan pariskunnan nimenomaisena tarkoituksena ei ollut ollut hankkia väärennettyjä teoksia myydäkseen ne aitoina ja siten harhauttaa ostajia.

Hovioikeus asettuikin sille kannalle, että pariskunta ei ollut tietoisesti käyttänyt hyväkseen uskonnollista myyntiympäristöä, tai että pariskunta olisi rikollisessa tarkoituksessa salannut teosten omistuksen.

Hovioikeuden mukaan miehellä ja naisella oli jo ennen väärennetyn taiteen myyntiä pitkä yhteys ortodoksiseen kirkkoon, ja pariskunta oli jo aiemmin järjestänyt kirkon tiloissa taidenäyttelyitä, joissa ei ollut myyty teoksia. Hovioikeuden mukaan pariskunta oli myös näissä näyttelyissä ilmoittanut teosten kuuluvan itäsuomalaiselle suvulle.

Hovioikeus kuitenkin katsoi, että sillä ei ollut aihetta muuttaa käräjäoikeuden tuomion lopputulosta.

Hovioikeus velvoitti pariskunnan naisen korvaamaan Verohallinnolle käräjäoikeuden tuomitsemien määrien lisäksi vältetystä elinkeinotuloverosta vajaat 32 000 euroa korkoineen. Hänet velvoitettiin niin ikään korvaamaan Verohallinnon 800 euron oikeudenkäyntikulut.

Hovioikeuden pääkäsittely kesti kahdeksan päivää.

Lue lisää:

.
.