Hyppää sisältöön

Demokraatit ja republikaanit sopivat yli 1000 miljardin euron infrastruktuuripaketista – Biden lupaa sen luovan miljoonia työpaikkoja

Infrastruktuuripaketti on yksi presidentti Joe Bidenin päätavoitteista. Demokraattien ja republikaanien harvinaislaatuisen yhteisymmärryksen saavuttamiseen vaadittiin useiden kuukausien neuvottelut.

Presidentti Joe Biden iloitsi republikaanien ja demokraattien sovusta valkoisen talon edustalla 24. kesäkuuta. Kuva: Sarah Silbiger/Pool/​ABACAPRESS/ddp images

Yhdysvalloissa demokraatit ja republikaanit ovat päässeet sopuun presidentti Joe Bidenin esittelemästä infrastruktuuriohjelmasta.

Ohjelma on kooltaan 1200 miljardia dollaria eli hieman yli 1000 miljardia euroa, ja se on yksi Bidenin presidenttikauden päätavoitteista.

Biden lupaa, että ohjelmalla luodaan miljoonia uusia työpaikkoja amerikkalaisille.

Nyt sovitun ohjelman yksityiskohdista tiedetään toistaiseksi vielä vähän.

Biden on aiemmin sanonut, että varat tullaan käyttämään teiden, siltojen, laajakaistayhteyksien rakentamiseen, sekä myös sairaaloihin, vanhainkoteihin ja lasten hoitopaikkoihin.

Suurin kiista käytiin siitä, miten massiivinen elvytyspaketti rahoitetaan.

Demokraattien mielestä se pitää rahoittaa veronkorotuksilla, joita ei kuitenkaan saa tehdä alle 400 000 dollaria eli 335 000 euroa vuodessa ansaitseville.

Sen sijaan Biden on sanonut, että paketti rahoitetaan korottamalla yritysten verotusta 21 prosentista 28 prosenttiin. Republikaanit vastustavat tätä.

Biden ehdotti alun perin lähes 2000 miljardin euron infrastruktuuripakettia, mutta paketin koko on sittemmin pienentynyt.

Lue myös:

Biden esittelee jättimäisen infrastruktuuriohjelman, koko kaksi biljoonaa dollaria

Biden julkisti 2,3 biljoonan dollarin infrastruktuuriohjelmansa, joka lupaa miljoonia työpaikkoja ja Kiinan päihittämisen taloudessa