Hyppää sisältöön

George Floydin murhasta tuomitulle Derek Chauvinille luetaan tuomio perjantaina

Derek Chauvinia uhkaa viime vuoden toukokuussa tapahtuneesta murhasta jopa vuosikymmenien vankeus.

George Floyd kuoli pidätystilanteessa viime vuoden toukokuussa. Mielenosoittajat asettivat kukkia ja ripustivat julisteita aitaan, joka ympäröi oikeustaloa Derek Chauvinin oikeudenkäynnin aikana. Kuva: Craig Lassig / EPA

Mustan George Floydin surmasta tuomittu valkoinen ex-poliisi Derek Chauvin, 45, saa tänään tuomionsa Minneapolisissa Yhdysvalloissa.

Floyd kuoli pidätystilanteessa Minneapolisissa viime vuoden toukokuussa, kun Chauvin painoi häntä polvellaan niskasta yli yhdeksän minuutin ajan.

Valamiehistö totesi kaksi kuukautta sitten Chauvinin syylliseksi kaikissa kolmessa syytekohdassa. Häntä syytettiin muun muassa toisen ja kolmannen asteen murhista, jotka Suomessa vastaavat suunnilleen tappoa ja kuolemantuottamusta.

Chauvinia odottaa todennäköisesti pitkä vankeusrangaistus. Hän voi saada jopa 40 vuoden tuomion. Chauvinin puolustus voi valittaa tuomiosta. Ex-poliisi on ollut vangittuna siitä asti kun valamiehistö totesi hänet syylliseksi.

Toukokuussa Chauvinia ja kolmea muuta, vielä oikeudenkäyntiään odottavaa ex-poliisia, vastaan nostettiin lisää syytteitä liittovaltion tuomioistuimessa.

Näissä syytteissä Chauvinia syytetään muun muassa Floydin perustuslaillisten oikeuksien polkemisesta, koska perustuslaki takaa jokaiselle oikeuden olla joutumatta poliisin kohtuuttoman voimankäytön kohteeksi. Kolmea muuta ex-poliisia taas syytetään ennen kaikkea siitä, etteivät he auttaneet Floydia, vaikka tämä selvästi olisi tarvinnut lääkinnällistä apua.

– Vastaajat näkivät George Floydin makaavan maassa ja tarvitsevan selvästi lääketieteellistä apua, ja he tahallisesti jättivät auttamatta häntä, syytteissä sanottiin..

Chauvinia vastaan nostettiin myös toinen syyte erillisessä tapauksessa, jossa hänen katsottiin pahoinpidelleen 14-vuotiasta teiniä pidätystilanteessa vuonna 2017..

Chauvinin mukana pidätystilanteessa olleet kolme muuta entistä poliisia – Tou Thao, Thomas Lane ja J. Alexander Kueng – ovat niin ikään saaneet syytteet Floydin kuolemasta. Heidän oikeudenkäyntinsä on määrä alkaa elokuussa. Kolmikko odottaa oikeudenkäyntiä vapautettuina takuita vastaan.

Floydin kuolema oli sysäys voimakkaalle rasisminvastaiselle Black Lives Matter -liikehdinnälle, joka on levinnyt Yhdysvalloista myös muualle maailmaan.

Lue myös:

George Floydin kuolemasta on kulunut vuosi – muutoksia on tullut poliisin voimankäyttöön ja keskusteluilmapiiriin, mutta kaikille ne eivät riitä(25.5.)

George Floydin surmasta tuomitulle ex-poliisille lisää syytteitä(8.5.)

George Floydin surmasta tuomittu entinen poliisi haluaa uuden oikeudenkäynnin(5.5.)