1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huippukokous

Venäjä pettyi EU-johtajien päätökseen unionin ja presidentti Putinin huippukokousten jatkosta

Huippukokouksessa keskusteltiin EU:n suhteista Venäjään ja Turkkiin. Esillä oli myös koronapandemia, maahanmuutto sekä elpyminen.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron EU-huippukokouksessa Brysselissä 25. kesäkuuta 2021. Ranska ehdotti yhdessä Saksan kanssa huippukokouksien jatkamista Venäjän kanssa. Kuva: Olivier Hoslet / Epa

Venäjä ilmoitti perjantaina pahoittelevansa EU-johtajien päätöstä, jolla nämä hylkäsivät Saksan ja Ranskan ehdotuksen huippukokouksien jatkamisesta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

– Presidentti Putin oli ja on edelleen kiinnostunut Moskovan ja Brysselin välisten työsuhteiden luomisesta, Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi.

EU:n johtajat kertoivat perjantaina hylänneensä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ehdotuksen korkean tason tapaamisesta. Saksan ja Ranskan ehdotus tuli sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden oli tavannut Putinin viime viikolla.

EU:n 27 jäsenvaltiosta varsinkin osa Itä-Euroopan maista vastusti jyrkästi EU-johtajien ja Putinin tapaamista.

Viimeisin huippukokous ennen Ukrainan konfliktia

Peskovin mukaan eräät valtiot, jotka hän nimesi Puolaksi ja Baltiaksi, "puhuvat usein perusteettomasti" Venäjän uhasta.

Viimeisin EU:n johtajien Putinin huippukokous pidettiin vuoden 2014 alussa, vain muutama kuukausi ennen kuin Venäjä siirsi Krimin omaan hallintaansa Ukrainalta.

Myös Ukraina vastusti nyt ehdotettua huippukokousten jatkamista.

Venäjä on kiistellyt useiden länsimaiden kanssa Ukrainan tapahtumien lisäksi vakoiluskandaalien takia. Vakoilukiistat ovat johtaneet puolin ja toisin diplomaattisiin karkotuksiin.

EU:n johtajat sanoivat nyt olevansa "avoimia valikoivalle yhteistyölle" Venäjän kanssa EU:n etujen mukaisilla aihealueilla. Sellaisiksi nimettiin ilmastonmuutos, terveys, Iranin ydinsopimus sekä konfliktit Syyriassa ja Libyassa.

Myös Moskovan ja Washingtonin suhteet ovat kiristyneet. Niiden on arvioitu olevan nyt huonoimmat sitten kylmän sodan päättymisen.

Lue myös:

Pääministeri Marin EU-huippukokouksessa: Keskustelu Unkarin tilanteesta oli vaikea

Saksan ja Ranskan ehdotus EU:n ja Venäjän huippukokouksesta ei saanut kannatusta – Unkarin vähemmistöjä syrjivä laki herätti tunteita Brysselissä