Kirjeenvaihtajalta: Chauvinin tuomio synkensi entisestään Yhdysvaltain poliisin koronavuotta

Yhdysvaltain poliisi tarvitsee yhtenäistä koulutusta ja PR-kampanjan maineensa parantamiseksi. Sillä ei olisi varaa enää yhteenkään uuteen Chauvinin kaltaiseen tapaukseen, Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa.

Joe Biden: George Floydin murhatuomio sopiva
Joe Biden: George Floydin murhatuomio sopiva

WASHINGTON Oletko kiinnittänyt huomiota siihen, että amerikkalaisissa dekkareissa ja jännityssarjoissa sankaripoliisi on yleensä liittovaltion erikoisyksiköstä tai yksityisetsivä?

Sakari Koskisen kaltaisia analyyttisiä rikoskomisarioita joutuu etsimään Yhdysvaltain fiktiosta täikammalla, Kurt Wallanderin tapaisista pikkukaupungin neuvokkaista konstaapeleista puhumattakaan.

Peruspoliisit kuvataan Atlantin takana hölmöinä. Joko hyväntahtoisina tomppeleina tai korruptoituneina ja väkivaltaisina tyranneina.

Pamppua ja asetta säälimättömästi heiluttavasta amerikkalaisesta virkavallasta on tehty satiiria 1800-luvulta lähtien. Hollywood-parodiaa edustavat vaikkapa Poliisiopisto-elokuvat.

Poliiseja ei arvosteta, elleivät kyseessä ole FBI:n tai muiden erikoisyksikköjen etsivät.

Minnesotalaiselle entiselle peruspoliisille Derek Chauvinille perjantaina langetettu 22,5 vuoden tuomio George Floydin surmasta vähentää arvostusta lisää.

Chauvin kertoi oikeudessa esittäneensä surunvalittelunsa Floydin perheelle. Hän ei pyytänyt anteeksi tekoaan, vaan sanoi selittävänsä sitä myöhemmin.

Se käynnisti Yhdysvaltain tähän asti laajimmat mielenosoitukset viime vuoden toukokuussa. Poliisilaitokset ovat koronavuoden aikana menettäneet määrärahojaan ja irtisanoneet työntekijöitään kaikkialla maassa.

Poliisien toimia seurataan nyt erityisen tarkkaan.

Myös pikkukaupunkien hyväntahtoisten konstaapelien olisi pidettävä tiukassa paikassa kieli keskellä suuta ja varsinkin sormi poissa liipasimelta.

Tarkka syyni on perusteltua. Yhdysvaltain poliisin luoteihin on kuollut tänä vuonna (siirryt toiseen palveluun) sen toimia tarkkailevan kansalaisjärjestön mukaan jo 482 ihmistä.

Se tarkoittaa sitä, että poliisin surmaamien yhdysvaltalaisten määrä on pysynyt ennallaan. Se on keskimäärin tuhat ihmistä vuodessa.

Ennallaan on pysynyt myös surmansa saaneiden poliisien määrä. Viime vuonna virkatehtävänsä aikana menehtyi 49 poliisia.

Poliisi ei surmaa yhtä paljon kansalaisia missään muussa kehittyneessä maassa kuin Yhdysvalloissa. Kuolleista afroamerikkalaisia on suhteellisesti enemmän kuin valkoisia ja latinoja.

Korkeita lukuja selittää ennen kaikkea aseiden suuri määrä. Niitä on liikenteessä paljon.

Yhdysvalloissa asuu noin neljä prosenttia maapallon väestöstä, mutta heillä on noin puolet kaikista siviilien omistamista tuliaseista maailmassa. (siirryt toiseen palveluun)

Yksi selittävä tekijä on poliisien puutteellinen koulutus. Se on osavaltioiden ja kuntien vastuulla, ja maan sisäiset erot ovat suuria.

Amerikkalaispoliisin koulutusta pidetään liian lyhyenä ja suppeana. Peruskoulutus kestää Yhdysvalloissa keskimäärin vain 21 viikkoa. (siirryt toiseen palveluun)

Presidentti Joe Biden haluaisi kehittää poliisia. Biden esitti keskiviikkona, (siirryt toiseen palveluun) että osavaltiot ottaisivat liittovaltion 350 miljardin dollarin koronatukipaketista tarvitsemansa rahat virkavallalle.

Koska päätösvalta on paikallistasolla, se on maan tämänhetkisessä ilmapiirissä helpommin sanottu kuin tehty.

Lue myös: