1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentoturvallisuus

Yhdysvaltojen odotettu uforaportti julki: Ei riittävästi tietoa havaintojen selittämiseksi

Viranomaiset pitävät selittämättömiä ilmiöitä uhkana lentoturvallisuudelle ja siten myös kansalliselle turvallisuudelle. Selvitysryhmän tehtävänä "ei ollut arvioida, onko maan ulkopuolella elämää".

Yhdysvaltain laivaston julkaisema ufovideo
Yhdysvaltain laivaston julkaisema ufovideo

Selittämättömille ilmahavainnoille ei löytynyt selitystä Yhdysvaltojen viranomaisten tuoreessa uforaportissa (siirryt toiseen palveluun). Kansallisen tiedusteluviranomaisen raportin mukaan yhdysvaltalaisten sotilaslentäjien havaitsemien esineiden tunnistamiseksi ei ole riittävästi tietoa.

Raportissa todetaan, että ilmassa havaitut tunnistamattomat ilmiöt eli UAP:t (unidentified aerial phenomenon) ovat riski lentoturvallisuudelle ja saattavat heikentää siten Yhdysvaltojen kansallista turvallisuutta.

Raportissa tutkittiin vuodesta 2004 alkaen tehtyjä 144:ää havaintoa, joita on ilmoitettu lähinnä Yhdysvaltain laivastosta.

Raportissa pyrittiin selvittämään, oliko havaituissa ilmiöissä kyse poikkeuksellisen edistyneestä teknologiasta, tapahtumista ilmakehässä vai olivatko ne mahdollisesti peräisin ulkoavaruudesta. Varmaa vastausta ei siis löydetty.

Mahdolliset selitykset jaetaan raportissa viiteen eri luokkaan: Ilmassa leijuvat aineet, ilmakehän luonnolliset ilmiöt, Yhdysvaltojen hallinnon tai teollisuuden omat kehityshankkeet, ulkomaisten vastustajien järjestelmät ja "jokin muu".

Uutistoimisto Reutersin mukaan viranomaislähteistä kuitenkin todettiin, että "työryhmän tarkoituksena ei ollut arvioida, onko maan ulkopuolella elämää".

Raportin mukaan vain yhdelle havainnolle löytyi yksinkertainen selitys: Kyseessä oli suurikokoinen, tyhjenevä ilmapallo.

Lue myös:

Pentagon antaa pian uuden raportin ufohavainnoista – "Jotain hyvin omituista on tapahtumassa", kertoo laivaston silminnäkijä