Hyppää sisältöön

Pariisin Pride-kulkueessa marssi 30 000 osallistujaa – Unkarin vähemmistöjen asema oli esillä marssissa

Kulkueessa otettiin voimakkaasti kantaa Unkarin tuoreeseen linjaukseen vähemmistöjen aseman heikentämisestä. Marssijat muun muassa huusivat iskulauseita, joissa vaadittiin puolustamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

Pariisin kulkueeseen osallistuneita kerääntyi Place de la République -aukiolle lauantaina. Kuva: Thomas Coex / AFP

Ranskan pääkaupungissa Pariisissa noin 30 000 ihmistä marssi lauantaina seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride-kulkueessa, kertovat paikalliset poliisiviranomaiset.

Kulkueen lähtöpaikka oli ensimmäistä kertaa Pariisin esikaupunkialueella, kun reitti kulki Pantinista kohti Place de la République -aukiota Pariisin keskustassa.

Pride-kulkueeseen osallistuneen Inter LGBT -järjestön tiedottajan Matthieu Gatipon-Bachetten mukaan valinta oli tietoinen ja sillä pyrittiin ottamaan huomioon esikaupunkialueella asuvia seksuaali- ja sukupuolivähemmistön edustajia.

– Pride-kulkueen tuominen työläislähiöihin kertoo siitä, että se kuuluu kaikille, sanoo kulkueeseen osallistunut 34-vuotias Romain.

Hän lisää, että Pariisin homoyhteisö ei juurikaan tunne esikaupunkialuetta.

Kulkueessa otettiin voimakkaasti kantaa myös Unkarin tuoreeseen linjaukseen vähemmistöjen aseman heikentämisestä. Unkarin parlamentti hyväksyi kesäkuun puolivälissä homoseksuaalisuuden "mainostamisen" alaikäisille kieltävän lain.

Marssijat muun muassa huusivat iskulauseita, joissa vaadittiin puolustumaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

– Yksikään valtio maailmassa ei saisi kriminalisoida seksuaalivähemmistöjä, sanoi Marc Pauli, 58, uutistoimisto Reutersille.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavia Pride-marsseja on järjestetty viikon aikana eri puolilla maailmaa. Pariisin lisäksi lauantaina marssittiin myös muun muassa Roomassa, Berliinissä ja Oslossa. Lissabonissa kulkue oli peruttu koronarajoitusten vuoksi ja Lontoossa kulkuetta oli päätetty siirtää myöhempään ajankohtaan.

Istanbulissa poliisi hajotti Pride-kulkueen voimakeinoin

Turkissa poliisi on ottanut kiinni Pride-kulkueessa marssineita ihmisiä. Marssijoiden mukaan poliisi otti lauantaina kiinni useita Istanbulin Taksim-aukiolle kokoontuneita ihmisiä.

Sateenkaarilippuja kantaneet ja iskulauseita huutaneet marssijat pääsivät kadulla olleen poliisisulun ohi, mutta sen jälkeen poliisi hajotti kulkueen voimakeinoin.

Vuonna 2014 Istanbulin Pride-kulkueeseen osallistui yli 100 000 ihmistä. Sen jälkeen Turkin viranomaiset ovat kieltäneet marssit vedoten turvallisuussyihin. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asioita ajavat ryhmät syyttävät maan hallitusta vihakampanjoinnista niitä kohtaan.

Lue myös:

Sateenkaariväki ajautuu Unkarissa yhä ahtaammalle – Protesteihin osallistunut Katja Rauhala: "Ihmiset jäävät täällä ihan tyhjän päälle"

EU:n tasa-arvokomissaari: Unkarille voi koitua taloudellisia sanktioita kiistellyn lain myötä

Tuhannet osoittivat Unkarissa mieltään homoseksuaalisuuden mainostamisen kieltävää lakia vastaan – lain uskotaan saavan parlamentin hyväksynnän tiistaina