1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Trump ei kertonut selkeästi tulevaisuuden aikeistaan ensimmäisessä kampanjatilaisuudessa Washingtonista lähtönsä jälkeen

Trump toisti tuttuja perättömiä väitteitään vaalivilpistä ja maalaili dystooppisia näkymiä demokraattien hallitsemasta valtiosta. Trump myös vain vihjaili, että hän voisi harkita ajatusta yrittää Valkoiseen taloon uudelleen.

Donald Trump kampanjatilaisuudessa Wellingtonissa, Ohiossa lauantaina 26 kesäkuuta. Kuva: David Maxwell / EPA

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on pitänyt ensimmäisen kampanjatilaisuutensa Washingtonista lähtönsä jälkeen. Wellingtonissa lähellä Clevelandin kaupunkia Ohion osavaltiossa järjestetyssä tilaisuudessa oli osallistujia useampi tuhat.

Vaalikampanjatilaisuuden kaltaisessa kokoontumisessa Trump toisti tuttuja perättömiä väitteitään vaalivilpistä ja maalaili dystooppisia näkymiä demokraattien hallitsemasta valtiosta. Trump toisti useaan kertaan, että presidentti Joe Biden on katastrofi.

– Joe Biden tuhoaa kansakuntamme silmiemme edessä, Trump sanoi.

Etukäteen odotettiin myös sitä, ilmoittaako Trump aikeistaan asettua ehdolle vuoden 2024 presidentinvaaleissa vai ei. Puolitoista tuntia kestäneessä tilaisuudessa Trump ei kuitenkaan kertonut selkeästi tulevaisuuden aikeistaan politiikan parissa.

Ei edes silloin, kun yleisö huusi yhteen ääneen “neljä vuotta lisää”, vaatien Trumpilta jatkokautta Valkoisessa talossa.

Trump hetkellisesti vain vihjaili yleisölle, että hän voisi harkita yrittävänsä palata Valkoiseen taloon.

– Meidän on kenties voitettava kolmannella kerralla. Se on mahdollista, Trump sanoi ja antoi ymmärtää, että hän uskoo yhä voittaneensa marraskuun presidentinvaalin.

Tilaisuudessa oli ensi sijassa kuitenkin kyse republikaanien ehdokasvalinnasta ensi vuoden kongressivaaleja varten. Trump tukee ehdokkaaksi entistä avustajaansa Max Milleriä, joka haastaa istuvan kongressiedustajan Anthony Gonzalezin.

Gonzalez oli yksi kymmenestä republikaaniedustajasta, jotka äänestivät Trumpin virkasyytteen puolesta tammikuun kongressihyökkäyksen jälkeen. Trump on aikonut kampanjoida heitä kaikkia vastaan.

Lue myös:

Yhdysvalloissa demokraatit suunnittelevat komitean perustamista tutkimaan kongressin hyökkäystä republikaanien vastustuksesta huolimatta

Tuomari hylkäsi valtaosan Trumpin Raamattu-poseeraukseen kohdistuneista kanteista

Ex-presidentti Donald Trump ei ilahtunut konserniaan vastaan aloitetusta rikostutkinnasta – väittää tutkintaa poliittiseksi

Trump ei pääse palaamaan Facebookiin – somevalvoja säilytti alustan hyllytyspäätöksen