Hyppää sisältöön

Osuuskauppa Hämeenmaa suunnittelee uutta kauppakeskusta Janakkalan Turenkiin

Turengin keskustan kehittäminen on nytkähtämässä eteenpäin kauppakeskushankkeen myötä.

Osuuskauppa Hämeenmaa on tehnyt esisopimuksen Janakkalan Osuuspankin kiinteistön ostamisesta. Kuva: Dani Branthin / Yle

Osuuskauppa Hämeenmaa suunnittelee uutta kauppakeskusta Janakkalaan Turengin keskustaan.

Hämeenmaa aikoo ostaa ja purkaa Janakkalan Osuuspankin kiinteistön Harvialantiellä ja rakentaa tilalle noin neljän tuhannen neliömetrin kauppakeskuksen. Siihen tulisi uusi, nykyistä suurempi S-market ja pitkäaikaisiksi vuokralaisiksi Osuuspankki ja OP Koti Janakkala. Tilaa tulee myös muille vuokralaisille.

Hämeenmaa on tehnyt esisopimuksen Janakkalan Osuuspankin kiinteistön ostamisesta. Kiinteistö siirtyisi Hämeenmaan Kiinteistöt oy:n omistukseen, mutta kaupan toteutuminen edellyttää rakennusluvan saamista. Hämeenmaa on jo käynyt alustavia keskusteluja kunnan kanssa ja vastaanotto on ollut positiivinen ratkaisun löytymiseen.

Tavoitteena on, että kauppakeskus avataan keväällä 2023.

– Aloitamme heti suunnittelun. Ajatuksena on purkaa ensin nykyinen Osuuspankin kiinteistö uuden tieltä. Nykyinen S-market puretaan uuden kauppakeskuksen valmistuttua, sanoo Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto tiedotteessa.

Suuri market ja muitakin vuokralaisia

Hanke on Osuuskauppa Hämeenmaallekin kohtuullisen iso, noin 10-12 miljoonaa euroa. Uudesta S-marketista on tulossa reilun kolmen tuhannen neliömetrin kokoinen eli lähes kaksi kertaa isompi kuin nykyinen kauppakeskus Goodmanin S-market Hämeenlinnassa.

Havainnekuva uudesta Turengin S-marketista. Kuva: ARK Group Oy

Vormisto kertoo Ylelle, että jo sovitun Osuuspankin lisäksi mahdollisia muita vuokralaisia voisivat olla Alko, jokin ruokapaikka tai kahvila tai apteekki.

Nykyinen S-market Turenki palvelee asiakkaita normaalisti rakennustöiden ajan. Osuuspankin palvelut siirtyvät väistötiloihin Turengin keskustaan rakennustöiden ajaksi.

Uutta S-Marketia soviteltu Turenkiin pitkään

Turengissa on etsitty vaihtoehtoa uudelle marketille jo vuosia, ensikeskusteluja käytiin jo vuonna 2016. Hämeenmaan aiemmat toiveet saada uusi S-Market Turenkiin kaatuivat ensi kerran jo lokakuussa 2019, kun valtuusto siirsi tiukassa äänestyksessä kaavapäätöksen tekemistä eteenpäin odottamaan Onnenlantti-kiinteistön lunastusratkaisua.

Viimeinen niitti tuli sitten maaliskuussa 2021, kun kaavaa ei valtuustossa hyväksytty kolmen tunnin keskustelun päätteeksi. Ratkaiseva äänestystulos oli 23-10, jolla Juttilan asemakaava hylättiin. Valtuuston enemmistö piti hanketta puistoaluetta liiaksi supistavana. Myös kansalaispalaute oli osin negatiivista.

Kauppaa kaavoitettiin Hausjärventien varteen lähelle taajaman pääteiden risteystä ja liikenneympyrää. Hämeenmaa halusi tuolloinkin edelleen investoida Turenkiin heti, kun se olisi mahdollista.

Uusi market on tulossa keskustakolmion sisään ja toimitusjohtaja Olli Vormisto uskoo, että tämä sijaintipaikka tyydyttää kaikkia.

Päivitetty 29.6.2021 klo 13.43: Täsmennetty aiempaa kaavaratkaisun hylkäämistä, ratkaiseva äänestys oli valtuustossa maaliskuussa 2021.

.
.