1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Avainasemassa ovat nyt Pietarin jatkotartunnat, sanoo HUSin Mäkijärvi – “Kesälomia ei tarvitse perua, mutta järkevästi pitää toimia”

Asiantuntijoiden mukaan Venäjältä matkailijoiden mukana levinneet koronatartunnat ovat todennäköisti viruksen deltamuunnosta. Turun yliopiston virusopin professorin Ilkka Julkusen mukaan koronarokote antaa hyvän immuunisuojan myös muunnosta vastaan.

Venäjällä ärhäkkäästi leviävästä deltamuunnoksesta on asiantuntijoiden mukaan kyse myös Suomen tuoreissa tautitapauksissa. Kuvassa jalankulkijoita ja potkulautailijoita Pietarissa sunnuntaina. Kuva: Alexander Demianchuk / All Over Press

Koronavirustartunnat ovat kääntyneet nopeasti nousuun viimeisen viikon aikana koko kevään jatkuneen tasaisen laskun jälkeen.

Virusopin professorin Ilkka Julkusen mukaan Venäjän-matkailijoiden mukana Suomeen on todennäköisesti levinnyt koronaviruksen deltamuunnosta, joka aiempia viruskantoja tarttuvampi.

– Deltavariantti on helpommin leviävä, ja todennäköisesti se tulee ottamaan valtaa muilta viruskannoilta, kuten se on Britanniassa tehnyt, Julkunen sanoo Ylen aamussa.

Julkusen ja HUSin johtajaylilääkärin Markku Mäkijärven mukaan Suomen tilanteen kannalta keskeistä on nyt jatkotartuntojen estäminen. Tärkeää on Venäjältä palanneiden matkailijoiden koronatestaaminen sekä yleiset varotoimenpiteet, kuten turvavälien noudattaminen ja kasvomaskien käyttö.

Lomia ei tarvitse perua, mutta malttia vaaditaan

Professori Ilkka Julkunen pitää Suomen koronavirustilanteen kannalta hyvänä asiana sitä, että vähintään ensimmäisen rokoteannoksen osalta koko väestön rokotekattavuus on jo lähes 60 prosenttia.

– Kaksi rokoteannosta antaa varsin hyvän immuunisuojan myös deltavarianttia vastaan, Julkunen toteaa.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi toteaa Suomen tautitilanteen olevan isossa kuvassa hyvä, vaikka uusien tartuntojen myötä on otettu takapakkia.

– Kesälomia ei tarvitse perua, mutta järkevästi ja vastuullisesti pitää toimia kesästä ja lomista huolimatta, Mäkijärvi toteaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Pietarista jalkapllon EM-turnauksesta palanneilla suomalaisilla matkailijoilla on todettu maanantain aikana lähes 300 koronavirustartuntaa. Kaikkia matkaajia ja EM-kisaturistien kanssa aikaa viettäneitä ihmisiä kehotetaan hakeutumaan koronatestiin.

Lue lisää aiheesta:

Neljäs korona-aalto uhkaa nyt – HUSin Mäkijärven mukaan jopa tuhannet ovat voineet altistua Pietarista saaduille kisatartunnoille

Kiuru A-studiossa Pietarin-kävijöistä: "Meillä on vaikeuksia tavoittaa ihmisiä, asiaan suhtaudutaan vähätellen"

Koronaan sairastunut helsinkiläinen kisaturisti on ollut jumissa yli viikon Pietarissa: "Täällä ei hirveästi välitetä koronasta"