Hyppää sisältöön

Vasemmistoliitto kierrätti ministereitä – opetusministeriksi palaava Li Andersson: Työllisyystoimista uusia päätöksiä vasta ensi keväänä

Hallituksen opetusministeri ja sosiaali- ja terveysministeri vaihtuivat. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson palasi vanhempainvapaalta opetusministeriksi ja kansanedustaja Hanna Sarkkinen nousi sosiaali- ja terveysministeriksi. 

Opetusministeri Li Anderssonin mukaan uudet työllisyystoimet saavat odottaa
Opetusministeri Li Anderssonin mukaan uudet työllisyystoimet saavat odottaa

Opetusministerin ja vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Andersson mukaan hallituksen ensi syksyn budjettiriihessä pitää tehdä uusia päätöksiä ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

– Budjettiriihessä on merkittävien ilmastopäätösten vuoro. Olemme nyt hiilineutraaliuteen tarvittavien päätösten osalta puolivälissä. Syksyn riihessä on aika linjata loput toimet, joita tarvitaan tavoitteen saavuttamiseksi, Andersson sanoo.

Anderssonin mukaan ilmastopäätöksiä on tehtävä kaikilla sektoreilla. Lisätoimia tarvitaan esimerkiksi liikenteen, maankäytön sekä maa- ja metsätalouden osalta.

Työllisyystoimet saavat odottaa

Uusista työllisyystoimista voidaan Anderssonin mukaan päättää seuraavan kerran ensi keväänä. Anderssonin mukaan hallitus ei voi tehdä syksyllä uusia päätöksiä työllisyystoimista, koska niitä ei ole vielä valmisteltu.

– En näe välitöntä painetta työllisyystoimien osalta. On parempi tehdä päätöksiä kunnollisen valmistelun ja prosessin kautta.

Andersson muistuttaa, että hallitus asetti viime kevään budjettiriihessä tavoitteeksi, että työllisyystoimista päätetään vaalikauden loppuun mennessä. Hän toivoo, että työttömyysturvan leikkausten sijaan hallitus keskittyisi siihen, miten Suomeen saadaan luotua uusia työpaikkoja.

– Oma näkemykseni on se, että hallituksen ei kannata asettaa itselleen mahdottomia aikatauluja työllisyystoimien suhteen.

Sarkkisesta sosiaali- ja terveysministeri

Hallituksen opetusministeri sekä sosiaali- ja terveysministeri vaihtuivat tänään. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson palasi vanhempainvapaalta opetusministeriksi ja kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.) nousi sosiaali- ja terveysministeriksi.

Sarkkisen mukaan hänen tärkein tehtävänsä ministerinä on viedä eteenpäin sosiaaliturvan uudistusta. Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusolot ovat Sarkkisen mukaan tuoneet esiin sen, että nykyinen järjestelmä on liian monimutkainen eikä se enää täysin vastaa nyky-yhteiskunnan tarpeita.

– Työnteon muodot ovat muuttuneet ja ihmisten tilanteet vaihtelevat, jolloin nykyinen sosiaaliturva ei enää takaa riittävää turvaa kaikissa tilanteissa, Sarkkinen sanoo.

Vasemmistoliiton kannattamaa perustuloa ei kuitenkaan ole Sarkkisen mukaan mahdollista edistää tällä vaalikaudella, koska sille ei ole riittävää tukea muissa puolueissa.

Lue aiheesta lisää:

Ministeriksi nouseva Hanna Sarkkinen jatkaa vasemmistoliiton tiukkaa linjaa hallituksessa – “Työttömyysturvaa leikkaamalla ei luoda työpaikkoja”

Kehyksistä syntyi sopu, mutta kuinka kauan se kestää? Nämä viisi vaikeaa kysymystä odottavat hallitusta syksyllä

Silvia Modig ei lähde eduskuntaan, Suldaan Said Ahmedista ensimmäinen somalitaustainen kansanedustaja – "Lasikatot on tehty rikottaviksi"