1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. myrskytuhot

Ukkosmyrsky Aatu oli niin raju, että sähköverkkoa korjataan edelleen Sysmässä ja Hartolassa

Juhannusviikon rajuin ukkosmyrsky aiheutti miljoonavahingot. Elenia pahoittelee sähkökatkojen venymistä ja lupaa maakaapeloinnin jatkuvan.

Elenia vie sähköjohtoja maahan, mutta muutos kestää kauan. Kuvituskuva. Kuva: Jarkko Heikkinen, Yle

Päijät-Hämeessä korjataan yhä viime keskiviikkona 23. kesäkuuta riehuneen ukkosmyrskyn aiheuttamia tuhoja sähköverkolle.

Etenkin Sysmä, Hartola ja Padasjoki kärsivät juhannuksen alla pitkistä sähkökatkoista. Jotkut asiakkaat joutuivat olemaan jopa kolme vuorokautta ilman sähköjä.

Osaa vaurioista ei ole ollut mahdollista korjata heti. Sähköverkkoyhtiö Elenian mukaan myrskyssä tuhoutunutta sähkölinjaa joudutaan rakentamaan uudelleen yli kolmella miljoonalla eurolla.

– Suurimmat voimat laitetaan ensimmäisessä vaiheessa sähkön palautuksiin. Kun samanaikaisesti pitää alkaa rakentaa uutta verkkoa, aloitus ja rakennustyöt kestävät väkisinkin jonkin aikaa, toteaa Elenian toimitusjohtaja Tapani Liuhala.

Itä-Hämeessä sähköverkkoa on myös Järvi-Suomen Energialla, joka niin ikään arvioi Aatu-myrskyn aiheuttamien tuhojen korjaamisen vievän aikaa ja maksavan miljoonia.

Maakaapelointi jatkuu vielä kymmenen vuotta

Elenia on rakentanut viime vuosina niin sanottua säävarmaa sähköverkkoa, mutta sitä ei ole vielä kaikkialla. Liuhalan mukaan yhtiön sähköverkosta runsas puolet on viety maahan. Loput on tarkoitus muuttaa seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Myrskyssä rikkoutuneita ilmajohtoja ei yleensä voi vaihtaa korjauksen yhteydessä maakaapeliksi, sillä silloin sähköjen palauttaminen asiakkaille kestäisi kohtuuttoman kauan.

Elenian toimitusjohtaja pahoittelee sähkökatkoja asiakkaille.

– Ymmärrän hyvin, että kun mennään työviikon päätteeksi mökille, sähköt on poissa eikä ruokia saa kylmään, se on todella harmittavaa. Pyrimme hoitamaan asiat niin nopeasti kuin mahdollista ja tekemään investointeja, jotta sähkökatkot vähenevät ja jossain vaiheessa pääsemme kokonaan irti näistä sääriippuvaisista vioista, Tapani Liuhala sanoo.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.