1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjanviljely

Osa Suomen mansikkasadosta jää poimimatta, kun kaikki lajikkeet kypsyvät kerralla – säilömiskausi poikkeuksellisen lyhyt

Lämpimät säät kypsyttivät mansikan pääsadon poikkeuksellisen nopeasti muun muassa Pohjois-Karjalassa. Monella tilalla kaikki poimijat eivät ole vielä töissä, joten marjaa jäänee pelloille. Sesongin arvellaan olevan nopeasti ohi.

Mansikat vuosimallia 2021 ovat täällä
Mansikat vuosimallia 2021 ovat täällä

Helteiden kypsyttämää mansikkaa on jäämässä tänä kesänä pelloille Suomessa.

Pitkien hellejaksojen myötä mansikan pääsato on kypsynyt ennätyksellisen nopeasti. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa Kesälahdella poimintapuuhiin päästiin jo ennen juhannusta.

Puutarhatuotannon asiantuntija Päivi Turunen Itä-Suomen Pro Agriasta sanoo tilojen varautuneen hyvään satoon, muttei tällä aikataululla.

– Osa poimijoista on tulossa Suomeen vasta heinäkuun alussa, koska useat lajikkeet ovat kypsiä tavallisesti tuolloin. Työvoimavajetta on, Turunen kertoo.

Lue myös:

Mikä saa ukrainalaiset poimijat tulemaan Suomeen vuosi toisensa jälkeen? Kävimme kysymässä: "Vahva me-henki ja luottamus siihen, että kohtelu on hyvää"

Turusen mukaan Keski-Karjalan isoilla marjatiloilla on nyt "hulina". Poimijat keräävät sen, minkä ehtivät, ja poimintavälit ovat tavallista lyhyemmät. Kiirettä aiheuttaa kaikkien lajikkeiden yhtäaikainen kypsyminen. Se on poikkeuksellista.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Tero Tolvanen ei vielä suostu arvioimaan vahinkojen suuruutta.

– Tulevat säät vaikuttavat vielä asiaan. Pahinta olisivat nyt helteiden oheen tulevat sateet, jotka muussaisivat poimimattomia marjoja. Ilmojen viileneminen puolestaan auttaisi, Tolvanen pyörittelee.

Punainen väri pilkistää Keski-Karjalan mansikkapelloilla jo näkyvästi esiin. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Marja on makeaa ja pienehköä

Miltä sitten maistuu turbovauhdilla kypsynyt mansikka? Makealta, kuvailee viljelijä Salla Ketolainen kesälahtelaiselta Marjatila Lamminkannakselta.

– Sateiden puuttuminen voi tarkoittaa, että tulee tavallista pienempiä mansikoita, mutta lämpimät kelit tuovat niihin aromikkuutta, Ketolainen kuvailee.

Marjatila Lamminkannaksen yrittäjä Salla Ketolainen ei hätkähdä kesäsäiden vaihtelua. Tänä suvena Ketolaisen mansikat ovat kuitenkin kypsyneet selvästi tavallista nopeammin. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Laaja tarjonta on laskenut mansikan hintaa paikoin selvästi. Esimerkiksi Joensuun torilla mansikkaa myytiin tiistaiaamuna viiden kilon laatikoissa noin 25 euron keskihintaan.

Ketolaisen mukaan viljelijöiden toiveena on, että tavanomainen 30–40 euron laatikkohinta pystyttäisiin pitämään, mutta kilpailu on juuri nyt kovaa.

– Itse viljelen ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita, mikä nostaa marjojeni hintaa. Mutta minulla on samalla hieman eri asiakkaat, joten en ole samassa kilpailussa mukana, Ketolainen puntaroi.

Sesonki on lyhyt

Niin viljelijät kuin torikauppiaatkin korostavat, että asiakkaiden tulee nyt olla hereillä. Jos lämpimät säät jatkuvat ennustetusti, mansikan pääsato on Itä-Suomessa pääosin myyty runsaassa viikossa.

Säilönnässä suositut mansikkalajikkeet, kuten polka, ovat nyt kaupan kesän edullisimpaan hintaansa.

– Jossakin vaiheessa heinäkuuta hinnoissa tulee todennäköisesti korjausliike ylöspäin, Tero Tolvanen ennustaa.

Lue myös:

Mansikkakausi jää lyhyeksi, pakastemarjat kannattaa hankkia nyt

Mansikka-aika on alkanut myös Oulun korkeudella – pääsato kypsyy heinäkuun puolivälin paikkeilla