Hyppää sisältöön

Helle jatkuu jatkumistaan – luvassa ainakin 10 päivän lämmin jakso

Koko pohjoinen pallonpuolisko on nyt poikkeuksellisen kuuma. Suomessa hellettä on luvassa vielä pitkään lukuun ottamatta pientä notkahdusta torstaina. Lämpö tuo mukanaan sinilevää ja ukkoskuuroja.

Kyllä kelpaa polskia! Järvi- ja merivedet ovat nyt todella lämpimiä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomen vallannut lämpöaalto näyttää jatkuvan ainakin vielä kymmenen päivää. Torstain aikana lämpöasteet putoavat jonkin verran alaspäin, mutta kipuavat taas viikonlopuksi hellelukemiin.

– Huomenna keskiviikkona helteet painottuvat Itä- ja Etelä-Suomeen. Pohjoisesta virtaa keskiviikkona kylmempää ilmaa, mutta taitaa jäädä aika lyhyeksi se viileneminen, sanoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Periaatteessa on mahdollista, että viilentyminen jää niinkin lyhyeksi, että pohjoisessa päästään jo torstain aikana takaisin hellelukemiin. Sinne leviää lämmintä ilmaa Ruotsista, joten Länsi-Lappi ainakin voi kolkutella hellerajaa.

– Saa nähdä, onko tällä viikolla Suomessa lainkaan helteetöntä päivää, Koskela pohtii.

Kuva: Joonas Koskela / Yle

Torstaista eteenpäin kun mennään, hellepäiviä on ennustejakson loppuun saakka eli ensi viikon torstaihin asti.

– Lapissa on välillä viileämpää, mutta on tämä aikamoista, Koskela päivittelee.

Lämmin ilmamassa kasvattaa sade- ja ukkoskuurojen mahdollisuutta, varsinkin ensi viikon alussa.

– Sade- ja ukkoskuurojen osalta ennusteessa on epävarmuutta, mutta lauantaista lähtien suurimmassa osassa maassa on hellettä. Lämpimimmillään lämpötilat kipuavat kolmeenkymppiin. Sunnuntaina mittari kohoaa niin korkealle todennäköisesti Pohjanmaalla ja ehkä etelässäkin.

Pohjoinen pallonpuolisko on poikkeuksellisen kuuma

Koskelan mukaan nyt voidaan puhua poikkeuksellisesta hellekaudesta.

– Suomessa jäätiin viime viikolla vain parin kymmenyksen päähän kesäkuun ennätyksestä. Ei kesäkuussa ole yleensä näin lämmintä.

Koko pohjoinen pallonpuolisko on nyt kuuma. Varsinkin Pohjois-Amerikan luoteisosia ja länsirannikkoa koettelee ennennäkemätön helleaalto.

Kanadassa rikottiin maan mittaushistorian kaikkien aikojen lämpöennätys, kun Brittiläisessä Kolumbiassa sijaitsevassa Lyttonin kaupungissa mitattiin 47,9 celsiusastetta eilen maanantaina.

Yhdysvaltain länsirannikolla sijaitsevassa Oregonin osavaltiossa mitattiin 44,4 celsiusta sunnuntaina.

Koskelan mukaan ilmiön taustalla on ilmastonmuutos.

– On sattumaa, mihin korkeapaineet jämähtävät. Ilmastonmuutos siellä taustalla nostaa kuitenkin äärevimpiä lämpötiloja, Koskela sanoo.

Sinilevät tekevät tuloaan

Koskelan mukaan sekä järvi- että merivedet ovat nyt lämpimiä. Lohjanjärvessä on mitattu 24 astetta, samoin kuin Heinolassa.

Merivedetkin ovat lämmenneet jopa 20-asteisiksi.

Lämpimillä ilmoilla sinileväkin yleistyy. Suomen ympäristöhallinnon kartan (siirryt toiseen palveluun) mukaan levää on nyt havaittu hieman aina Raahen korkeudella asti.

Lue myös:

Pohjois-Amerikkaa piinaa ennennäkemätön kuumuus, Kanadassa mitattiin 46,6 celsiusta – ihmisiä varoitetaan hengenvaarallisesta helteestä