1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suppailu

Helteet ovat ajaneet vesille kokemattomia melojia ja SUP-lautailijoita – pelastuslaitos muistuttaa yllättävistä riskeistä: "Sitten odotellaan järvellä, että joku tulee hakemaan"

Pelastuslaitokselle on tullut tehtäviä, joissa hetkessä yltyneen voimakkaan tuulen vuoksi SUP-lautailijat eivät olekaan päässeet takaisin lähtörantaan.

SUP-lautailua Tohloppijärvellä.
Pelastuslaitokselta muistutetaan, että kesähelteillä säätila saattaa muuttua nopeasti, ja vesillä yllätetyksi tuleminen voi olla vaarallista.

Kesän helteet ovat tuoneet erikoisia pelastustehtäviä pelastuslaitoksille. Perinteisten ukkosten salamoinnista aiheutuneiden maastopalojen, rakennuspalojen tai palovaarojen rinnalle on ilmestynyt pelastustehtäviä, joissa ukkosmyrskyn nostattaman tuulen takia kiipeliin jääneitä SUP-lautailijoita on noudettu turvaan saarista tai jopa veden varasta.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävän päällikön mukaan voimakkaat sääilmiöt ovat yleistyneet.

– Lämpimät kelit ovat tuoneet mukanaan uudenlaiset harrastukset. Kanootteja ja SUP-lautoja hankitaan nyt ahkerasti, mutta aina ei oteta huomioon, että säätila voi järvellä muuttua nopeastikin, päivystävä päällikkö Martti Honkala toteaa.

Pelastuslaitokselle on tullut tehtäviä, joissa hetkessä yltyneen voimakkaan tuulen vuoksi sup-lautailijat eivät olekaan päässeet takaisin lähtörantaan, vaan ovat jääneet järvelle jumiin tai rantautuneet lähisaareen, johon ovat jääneet odottamaan noutajaa.

– Tällaisia tehtäviä on ollut useampiakin tänä kesänä, Honkala kertoo.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Martti Honkala kehottaa vesiharrastajia seuraamaan säätiedotuksia. Jos alueelle on luvattu ukkosta tai myrskyä, on vesille meno parempi jättää toiseen päivään. Kuva: Antti Eintola / Yle

Hänen mukaansa harkintaa ei aina käytetä riittävästi, vaikka tiedossa olisikin, että sääolosuhteet saattavat muuttua nopeasti ja myrsky lähestyy.

– Nopeasti yltyvä tuuli saattaa aiheuttaa sen, että melontavoimat loppuvat kesken. Sitten odotellaan järvellä, että joku tulee hakemaan.

Pelastuspäällikkö kehottaakin myrskyn lähestyessä jättämään vesiharrasteet suosiolla toiseen päivään.

SUP-liiton puheenjohtaja Laine varoittaa aallokosta

Suomen SUP-liitto ry:n puheenjohtaja Jari Laine kertoo ihmisten lähtevän usein liian kevyin taitotiedoin vesille.

– Ei mietitä asiaa riittävän pitkälle, vaan ostetaan vain marketista lauta ja lähdetään kylmiltään suppailemaan.

Liiton mukaan tekniikkaan ja kaatumisiin pitäisi perehtyä rauhassa rannan läheisyydessä syvyydellä, jossa jalat ylettyvät vielä pohjaan. Vasta kun perusasiat ovat hallussa, voi lähteä kokeilemaan pidempää reittiä.

– Ei ole itsestään selvyys, että jos kaadut, pääset takaisin laudalle. Etenkin jos on aallokkoa, silloin tuulivastus on kova, Laine opastaa.

Lue aiheesta lisää: Sup-lautailemassa olleet lapset joutuivat vaikeuksiin järvellä Nokialla: ensihoito tarkasti kylmettyneet lapset

Hän kehottaa aloittamaan melomisen vastatuuleen, jolloin paluumatka sujuu myötätuulessa ja silloin jaksaa paremmin. Tällöin voimien ehtyminen ei pääse yllättämään.

- Polvillaankin voi toki mennä, mutta silloin tuulikuorma on kova, Laine sanoo.

Harkintaa suositellaan käyttämään myös reitin suunnittelussa: jos tarjolla on saaria tai luotoja, jotka tarjoavat tuulensuojaa, niitä kannattaa hyödyntää, jotta taittuu matka helpommin.

Myös karkuremmin on syytä olla jalassa kiinni.

– Jos kaatuu, saattaa potkaista laudan kauaskin, Laine kertoo.

SUP-lautoja käytettäessä ei ole pelastusliivipakkoa, mutta liitosta kehotetaan hankkimaan jonkinlainen kelluntaväline, jos lähtee rannasta kauemmaksi melomaan.

Myös kännykkä on hyvä ottaa vesitiiviissä pussissa matkalle mukaan ja ilmoittaa ennakkoon läheisille, mihin on menossa.

SUP-melontakursseja on myös tarjolla. Niillä kerrotaan välineistä ja opetellaan oikeanlaista tekniikkaa.

– Suppailussa tulisi hyödyntää keskivaratalon suuria lihaksia. Jos melonta tapahtuu pelkästään käsillä, voimat loppuvat lyhyeen, Laine lopuksi summaa.

Minkälaisia ajatuksia uutinen herätti? Keskustele aiheesta alla 30.6. kello 23:een asti!

Lue aiheesta lisää: Katso videolta, kuinka pelastat pudonneen kaverin takaisin SUP-laudalle: voit myös itse harjoitella vedestä laudalle nousemista

SUP-laudat ja piha-altaat nousseet hittituotteiksi – "Ilmanviilentimet loppuivat taas hyvin äkkiä", kertoo myyntijohtaja