Hyppää sisältöön

Koronaepidemia lähentelee kiihtymisvaiheen rajaa Etelä-Karjalassa – tartuntalukuja nostavat rajan yli tulevat tartunnat

Maakunnan tilannekuvaryhmä arvioi viimeistään viikon kuluttua, joudutaanko rajoituksia kiristämään ja siirtymään epidemian vakavampaan eli kiihtymisvaiheen tilanteeseen.

Riski saada koronatartunta Venäjän-matkalla on tällä hetkellä suuri, joten matkustamista itärajan taakse ei suositella. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Koronavirustartuntojen määrät ovat lisääntyneet Etelä-Karjalassa.

Epidemian perustasolla oleva Etelä-Karjala lähestyy vakavampaa eli kiihtymisvaiheen rajaa.

Maakunnan tilannekuvaryhmä arvioi viimeistään viikon kuluttua, joudutaanko rajoituksia kiristämään ja siirtymään epidemian kiihtymisvaiheen tilanteeseen.

Tilannekuvaryhmä vahvistaa, että kaikki viimeisen viikon aikana saadut positiiviset koronanäytteet ovat liittyneet Venäjään.

Riski saada tartunta Venäjän-matkalla on tällä hetkellä suuri, joten matkustamista itärajan taakse ei suositella.

Venäjällä laajalle levinnyt deltavariantti on erittäin tarttuva

Erityisesti jalkapallon kisaturismi on aiheuttanut huolta. Lähes kaikki Pietarissa kisamatkalla käyneet bussimatkustajat ovat altistuneet.

Viimeinen jalkapallon EM-kisojen Pietarissa pelattava peli on tämän viikon perjantaina pelattava puolivälieräottelu.

Siihen on myyty jonkin verran lippuja myös suomalaisille. Rajavartioston mukaan se tuskin aiheuttaa viime viikon kaltaista ryntäystä rajalle.

Lisäksi Venäjällä laajalle levinnyt koronan deltavariantti on erittäin tarttuva. Se aiheuttaa usein rajumman taudin ja sen osuus kasvaa koko ajan.

Deltavariantti tulee todennäköisesti olemaan Suomen valtavariantti muutamassa viikossa tai kuukaudessa.

Etelä-Karjalan tilannekuvaryhmä muistuttaa, että hyvä rokotuskattavuus auttaa varsinkin vakavan koronavirustartunnan estämisessä.

Rokottaminen antaa suojan myös deltavariantin vakavaa tautimuotoa vastaan.

Rokottaminen etenee Etelä-Karjalassa mallikkaasti eikä sairaalahoito ole koronan takia kuormittunut. Sairaalahoidossa on muutamia koronaan sairastuneita potilaita.

Tartunnanjäljitys onnistuu tilannekuvaryhmän mukaan hyvin.