1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Osa suomalaisista voi saada kolmannen koronarokotuksen – ensin tutkitaan, kauanko immuunivaste säilyy

Kaksi rokotuskertaa suojaa tutkimusten mukaan koronan vakavalta tautimuodolta hyvin. Suomessa selvitellään, tulisiko osalle riskiryhmiin kuuluvista antaa vielä toinen tehosterokote.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR selvittää, kuinka pitkään rokotteiden vasta-aineet säilyvät ja tulisiko osa vakavan koronan riskiryhmiin kuuluvista rokottaa vielä kerran. Kuva: Miikka Varila / Yle

Kahden koronarokotteen lisäksi osa suomalaisista voi saada vielä tämän vuoden puolella kolmannen koronapiikin eli toisen tehosteen, jos ilmenee, että rokotussarjan antama immuunivaste hiipuu oletettua nopeammin.

Laaja suomalaistutkimus osoittaa, että kaksi rokotetta suojaa hyvin myös eri virusmuunnoksilta.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR on kuitenkin kehottanut viranomaisia varautumaan siihen, että rokotehankinnoissa huomioitaisiin lasten suojaaminen sekä se, että tehosteannoksia voidaan tarvita syksyllä vielä lisää.

Esillä on ollut useita vaihtoehtoja. Koko väestöä ei rokotettaisi kolmatta kertaa, vaan uusi tehoste annettaisiin tarvittaessa esimerkiksi vakavan koronan riskiryhmiin kuuluville.

– Jos käy ilmi, että immuniteetti vähenee merkittävästi ajan kanssa niillä, jotka alun perinkin muodostavat vähemmän suojaa, osa erityisryhmistä voitaisiin rokottaa aikaisemmin, sanoo KRAR:in sihteeri, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Päätöstä asiasta ei ole vielä tehty.

KRAR käy asiaa läpi heti, kun tietoa rokotussuojan pysyvyydestä kertyy lisää.

– Eniten tarvitaan dataa siitä, kuinka pitkään vasta-aine säilyy, ja mikä on soluvälitteisen suojan rooli, Nohynek summaa.

Vasta-aineiden säilymisestä tulee uutta tietoa sitä mukaa, kun rokotuskattavuus kasvaa.

Nohynek viittaa tuoreeseen julkaisuun (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan soluvälitteinen immuniteetti olisi paljon pitkäikäisempi kuin tähän asti on ajateltu.

EU:n ja Suomen yhteispäätös

Tulevien vuosien kolmansista ja neljänsistä tehosterokotuksista on puhuttu jo aikaisemmin, sillä koronan odotetaan muuntuvan vuosittain niin, että sen torjumiseksi tarvitaan lisärokotuksia.

  • Virologi Ilkka Julkunen A-studiossa: Kolmen rokoteannoksen tarve oli odotettavissa – "Samalla tavalla influenssarokotekin otetaan joka vuosi"

Esimerkiksi EU-mailla on sopimus (siirryt toiseen palveluun) noin 1,8 miljardista lisärokotteesta, joita voidaan alkaa ottaa käyttöön vuoden 2021 lopussa, ja jotka pitää käyttää vuoden 2023 loppuun mennessä.

Uutta olisi, jos kolmas rokote annettaisiin tehosteena, ei niin sanotusti seuraavalla kierroksella.

Se edellyttäisi uutta sopimusta ja Suomelta uutta yhteistä lisätilausta EU:n kanssa. Tähänkin KRAR kehottaa varautumaan.

– Jos ja kun uusia yhteishankintoja neuvotellaan niin Suomen täytyy olla valmis tekemään päätöksiä ajantasaistetun kansallisen rokotusstrategian valossa, Nohynek sanoo.

Esityksen tehosterokotuksista tekee KRAR:in asiantuntijalausunnon perusteella Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Yhteistilauksista EU:n kanssa taas vastaa sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

Myöskään STM:n kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan vielä ei ole aika pistää lisärokotustilausta postiin.

– (Asia) on vielä tutkijoiden ja lääketehtaiden hyppysissä. Mutta varaudumme kaikkiin tilanteisiin yhdessä EU:n kanssa.