Kevan toimitusjohtajaksi valittu Jaakko Kiander saa johdettavakseen valtavan varojen siirron, jos kuntien ja yritysten eläkejärjestelmät yhdistetään

Kiander aloittaa pestissä keskellä massiivista eläkejärjestelmien yhdistämishanketta. Hankkeen valmistelu on pitkittynyt, koska siihen liittyy historiallisen suuri varojen siirto Kevalta yksityiseen eläkejärjestelmään. Summa on Ylen tietojen mukaan kasvanut jo 16 miljardiin euroon.

Jaakko Kiander siirtyy Kevaan Eläketurvakeskuksen tutkimuksesta ja suunnittelusta vastaavan johtajan tehtävistä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Julkisen alan eläkevakuutuksia hoitavan Kevan seuraavaksi toimitusjohtajaksi on valittu valtiotieteen tohtori Jaakko Kiander.

Kevan hallitus päätti asiasta yksimielisesti, kerrotaan tiistaina julkaistussa tiedotteessa. Kiander aloittaa tehtävässä syksyllä 2021.

Kevan nykyinen toimitusjohtaja Timo Kietäväinen on jo aiemmin ilmoittanut jäävänsä vanhuuseläkkeelle marraskuun alussa.

Keva on Suomen suurin eläkevakuuttaja, joka huolehtii kunta-alan eläkkeistä ja eläkevarojen sijoittamisesta. Kevan hoidettavana on kunta-alan työntekijöiden lisäksi muun muassa valtion, kirkon ja Kelan työntekijöiden eläkkeet.

Kevan toimitusjohtajaksi nouseva Kiander on tällä hetkellä Eläketurvakeskuksen tutkimuksesta ja suunnittelusta vastaava johtaja.

Edessä iso haaste, joka on jumahtanut miljardien siirtämiseen

Pari vuotta sitten alkoi massiivinen hanke julkisen eläkevakuuttaja Kevan yhdistämisestä samaan järjestelmään yksityisten työeläkeyhtiöiden kanssa.

Järjestelmien yhdistäminen ei ole ollut pulmatonta ja keväällä Yle uutisoi hankkeen jumahtaneen. Jumi muodostui kiistoihin siitä, miten Kevan varoja pitäisi siirtää yksityiseen eläkejärjestelmään.

Järjestelmien yhdistämisen pitäisi olla sekä kuntien että yksityisten yritysten eläkejärjestelmille kustannusneurtaali toimenpide, mutta kuntien työntekijät ovat useammin naisia ja keskimäärin pitkäikäisempiä kuin yksityisen puolen työntekijät. Siksi Kevan olisi tällä tietoa siirrettävä yksityiseen järjestelmään potti, joka Ylen tietojen mukaan on kasvanut alkuperäisestä 10:stä miljardista 16 miljardiin euroon.

Uudistuksen työstäminen jatkuu elokuussa, mutta alkuperäisestä aikataulusta ollaan jäämässä jälkeen.

Kianderilla on kokemusta myös yksityisen työeläkevakuutuksen järjestelmästä, sillä hän on toiminut aiemmin Suomen suurimman yksityisen eläkevakuuttajan Ilmarisen yhteiskuntasuhdejohtajana.

Toimitusjohtajan pestissä aloittaessaan Kianderilla on siis edessään suuri haaste Kevan ja yksityisen eläkejärjestelmään yhdistymiseen liittyvien kysymysten ratkaisemisessa. Kevan ja yksityisen eläkejärjestelmän yhdistäminen on kirjattu myös hallitusohjelmaan.

Lue lisää aiheesta: