1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Ristiinrokottaminen kahdella koronarokotevalmisteella kannattaa, vahvistaa brittitutkimus – THL:n Nohynek: Ei mitään vakavia turvahuolia

Paras tulos vasta-ainemuodostuksen näkökulmasta saatiin antamalla joko Astra Zeneca ja Pfizerin yhdistelmää tai molemmat rokotteet Pfizerin valmistetta. Virusmuunnoksen tartuttavuusluku määrää puolestaan sen, mikä prosentti rokotettuja laumasuojan syntyyn vaaditaan.

Kahdeksaan eri tutkimusryhmään satunnaistetut rokotettavat olivat yli 50-vuotiaita. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo, että vastavalmistuneet Oxfordin yliopiston tutkimustiedot tukevat Suomen päätöstä ristiinrokottaa kahdella eri koronarokotevalmisteella jatkossakin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että henkilöt, jotka ovat saaneet ensimmäisen annoksen Astra Zenecan rokotetta, saavat kakkosannoksen Pfizerin tai Modernan rokotetta.

THL suositteli toukokuun alkupuolella, että ne alle 65-vuotiaat, jotka olivat saaneet Astra Zenecan rokotteen, saavat toisena annoksena mRNA-rokotetta. Myös 65–69-vuotiaat saivat mahdollisuuden valita mRNA-rokotteen, jos he eivät halunneet jatkaa rokotussarjaa Astra Zenecan valmisteella.

Rokotteen vaihtopäätös koski noin 100 000 suomalaista. Samanlaiseen ratkaisuun päätyivät myös monet muut EU-maat.

Paras tulos saatiin yhdistämällä rokotteet tai kahdella Pfizerin valmisteella

Oxfordin yliopiston mix and match-tutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun) verrattiin neljän viikon väliajoin annettuja rokotteita siten, että ensimmäisellä rokotuskerralla rokotettavalle annettiin joko Astra Zenecan tai Pfizerin rokotetta ja neljän viikon kuluttua päinvastaista rokotetta.

Kahdessa muussa tutkimusryhmässä rokotettaville annettiin molemmat rokotteet samaa rokotetta eli kaksi annosta joko Astra Zenecan tai Pfizerin rokotetta.

Nohynekin mukaan kahden kuukauden sisällä Oxfordin tutkimuksesta saadaan myös tuloksia, joissa on tutkittu pidempää, 12 viikon rokotusväliä. Suomessa rokotusväli on 12 viikkoa. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

– Tutkimuksessa oli selvitetty muun muassa vasta-aineiden muodostumista piikkiproteiineja ja neutraloivia aineita vastaan. Nämä kaikki näyttävät oikein hyvältä, mitään vakavia turvahuolia näissä ei ollut, Nohynek kertoo.

– Vasta-ainetutkimuksessa kaikki yhdistelmät antoivat sellaiset vasteet, joista voidaan sanoa, että kahdella annoksella saadaan hyvä teho vakavaa tautia vastaan.

Paras tulos vasta-ainemuodostuksen näkökulmasta saatiin tutkimuksen perusteella antamalla joko Astra Zenecan ja Pfizerin yhdistelmää tai molemmat rokotteet Pfizerin valmistetta.

– Molemmat rokotteet Aztra Zenecan valmistetta saaneiden vasta-aineiden muodostuksessa oli kuitenkin niin pieniä eroja edellä mainittuihin, että on vaikea sanoa, onko niillä käytännön suojatehon kannalta merkitystä.

Kahta eri rokotetta saaneilla on kakkospiikin jälkeen ilmennyt Nohynekin mukaan hieman enemmän lieviä ohimeneviä haittavaikutusoireita, kuten päänsärkyä ja pientä kuumeilua, kuin samaa yhdistelmää saaneilla.

Deltavariantin kohdalla tartuttavuusluku on viisi. Laumasuojan syntymiseksi vähintää 80 prosenttia ihmisistä pitää olla kahteen kertaan rokotettuja. Kuva: Tiina Jutila / Yle

"Tarkkana silloin kun puhutaan lieväoireisen taudin tai sairaalahoitoon johtavan rokotteen suojatehosta"

Viime päivinä paljon esillä olleen koronaviruksen deltavariantin osalta nämä rokotteet toimivat vakaviin tautimuotoihin Nohynekin mukaan hyvin.

Hän muistuttaa, että on oltava tarkkana vertailuja tehtäessä, puhutaanko lieväoireisen taudin vai vakavan taudin suojasta.

– Lieväoireisessa taudissa molempien rokotteiden suojateho on deltavariantin osalta vain noin 33 prosenttia ensimmäisen annoksen jälkeen, toisen annoksen jälkeen suojateho on hyvä 60–88 prosenttia.

– Kun puhutaan vakavaoireisesta, sairaalahoitoa vaativasta taudista, niin jo ensimmäisen annoksen jälkeen teho oli hyvä, keskimäärin 75 prosenttia molemmilla rokotteilla ja toisen annoksen jälkeen erinomainen, keskimäärin 94 prosenttia.

Variantin tartuttavuusluku määrää sen, mikä prosentti laumasuojan syntyyn vaaditaan

Uusien varianttien myötä laumasuojan kynnystä on ollut nostettava aluksi ajatellusta 70 prosentista. Tämä liittyy Nohynekin mukaan viruksen tartuttavuuslukuun, toisin sanoen mitä suurempi tartuttavuusluku, sitä suurempi rokotekattavuus vaaditaan.

Deltavariantin kohdalla tartuttavuusluku on viisi.

Niinpä suuntaa antavan laumasuojaan vaadittavan rokotuskattavuuden voi Nohynekin mukaan laskea suoraan kaavalla: (1 - (1 : 5)) x 100. Tästä saadaan vastaukseksi prosenttimäärä 80.

– Todennäköisesti tarvitaan kuitenkin tätäkin korkeampi rokotuskattavuus, sillä on myös ihmisiä, jotka eivät rokotuksista huolimatta muodosta kovin hyvää immuniteettia, kuten saattaa olla esimerkiksi erityisen iäkkäiden kohdalla.

– Rokotteet eivät myöskään ole sataprosenttisia teholtaan. Toisaalta on ihmisiä, joilla on sairastetun taudin aiheuttama suoja. Kaikki nämä tekijät vaikuttavat väestönsuojan muodostumiseen, Nohynek summaa.

1.7. klo 8:00 Lisätty sulut laskukaavaan. 10.10 muokattu sulun paikkaa.

Aiheesta aiemmin:

Rokoteylilääkäri: Periaatteessa kaikki rokotteet, jotka toimivat piikkiproteiinin kautta sopivat myös toinen toistensa kanssa

Tutkijat selvittävät millaisia vaikutuksia koronarokotteiden yhdistämisellä on, kun monet maat ovat rajoittaneet Astra Zenecalla rokottamista