1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaelluskalat

Tornionjoen lohikesästä tulossa vähintäänkin hyvä – jokeen noussut jo lähes 40 000 lohta

Luonnonvarakeskuksen asiantuntija Ville Vähä kertoo, että tämän kesän nousumäärä perustuu vuosien 2014-2016 hyviin lohikesiin sekä siihen, että syntyneet poikaset ovat selvinneet vaellusmatkastaan hyvin.

Lohta on noussut Tornionjokeen nyt enemmän kuin viime kesänä tähän ajankohtaan mennessä.. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Tornionjoen lohikesä näyttää lupaavalta. Tähän mennessä Tornionjoen kaikuluotainseurannassa on laskettu jo yli 37 000 lohta eli kesän noususaldo voi yltää jopa seurantahistorian kolmen parhaan joukkoon.

– Hyvä vuosi Tornionjoella tarkoittaa sitä, että tulee yli 60 000 lohta jokeen ja nyt näyttäisi siltä. Pitkäaikainen seuranta on osoittanut, että yleensä heinäkuun ensimmäisellä viikolla puolet koko kauden lohista on noussut jokeen, sanoo Luonnonvarakeskuksen asiantuntija Ville Vähä.

Ville Vähän mukaan tämän kesän nousumäärä perustuu vuosien 2014-2016 hyviin lohikesiin sekä syntyneiden poikasten hyvään selviytymiseen joessa sekä merivaelluksella.

Viime kesänä, kun kaikuluotainseuranta päättyi syyskuun 10. päivä, kotijokeen oli noussut kaikkiaan reilut 69 000 lohta.

Lohiseuranta jatkuu Tornionjoella koko kesän ja lisäksi Luonnonvarakeskus tekee joella myös paljon muuta tutkimustyötä.

– Nyt olemme lopettelemassa smolttipyyntiä eli olemme laskeneet Tornion Kivirannalla mereen vaeltavia poikasmääriä. Lisäksi teemme myös radiokalaseurantoja ja yhteistyössä Ruokaviraston kanssa seuraamme myös lohien terveydentilaa. Ruokavirasto on tässä se vastaava taho, mutta me autamme heitä, Ville Vähä kertoo.

Myös Simojokeen on noussut hyvin lohia. Tähän mennessä niitä on noussut yhteensä reilut 2400 ja parhaimpana päivänä parisataa kalaa, mikä on hyvä määrä joen kokoon nähden.

Lue myös:

Lohestajat kansoittavat nyt Tornionjoen, kun Teno ja naapurimaat ovat poissa pelistä – konkarit kiskoivat ison vonkaleen heti ensisoudulla

Tornionjoen lohikuolemien tutkimus jatkuu: havaintoja tehty kesästä 2014 lähtien, syytä ei ole saatu selville