Hyppää sisältöön

Infektiolääkärit havainneet selvän muutoksen: Maskien käyttö on vähentynyt, vaikka deltavariantti jyllää – "Huoli oli jo ennen kisoja"

Pohjalaismaakuntien sairaanhoitopiireissä on huomattu, että monet ovat jättäneet kasvosuojaimet kotiin kauppareissuillaan. Maskin käyttöä suositellaan edelleen esimerkiksi tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Muun muassa Vaasan sairaanhoitopiiri jatkoi maskisuositusta ja etätyösuositusta 11. heinäkuuta saakka. Kuva: Joni Takalo / Yle

Pohjalaiset ovat vähentäneet kasvomaskien käyttöä.

Maskien käyttöhalukkuus on vähentynyt samaan aikaan kun tartuntojen määrä on Suomessa on pienentynyt. Uuden piikin koronatartuntoihin ovat tuoneet viime päivinä kuitenkin EM-kisojen jalkapalloturistit.

Rajalla koronatestaus ruuhkautui niin pahasti, että suuri joukko pääsi rajan yli Suomeen ilman testausta. Ilman koronatestiä jääneet EM-kisaturistit asuvat yli 60 kunnassa ympäri Suomea. ¨

Maskin käyttöä suositellaan edelleen esimerkiksi tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Tällaisia tilanteita voivat olla yleisötapahtumat ja sisätilat, joissa on runsaasti ihmisiä.

Virusvariantit leviävät Etelä-Pohjanmaalla

Infektioylilääkäri Elina Kärnä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä toivoo vielä ihmisten käyttävän maskeja, erityisesti tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä koolla. Sisätiloissa on hyvä muistaa turvavälit ja hyvä käsihygienia.

– Vaikka olemme perustasolla, maskien käyttö on tärkeää etenkin kun virusvariantit tekevät tuloaan. Koronavirus ei ole hävinnyt vielä meidän keskuudestamme, Kärnä toteaa.

Etelä-Pohjanmaalla on todettu useita Himoksen juhannustapahtumasta tulleita koronavirustapauksia. Tartunnat ovat toistaiseksi yksittäisiä, mutta altistuneita on paljon ympäri Etelä-Pohjanmaata.

– Myös Venäjältä on tullut tartuntoja, ja ne ovat johtaneet jatkotartuntoihin perhepiirissä, Kärnä kertoo.

Vaasan sairaanhoitopiiri jatkoi maskisuositustaan

Vaasan sairaanhoitopiiri jatkaa maskisuositusta ja etätyösuositusta 11. heinäkuuta saakka.

Maskisuositusta on päätetty jatkaa koko maan heikentyneen koronatilanteen vuoksi. Myös Vaasassa tilanne on huonontunut.

Pietarista Vaasaan palanneista kisaturisteista neljä on antanut positiivisen koronatestin. Lisäksi perheenjäsenillä on todettu kaksi jatkotartuntaa. Kaikkiaan 12 kisamatkaajaa jäi viime viikolla ilman koronatestiä rajalla. Määrä voi kasvaa entisestään.

– Kyllä se huolettaa, kun tiedetään, miten paha koronatilanne siellä Pietarissa on. Käyttäytyminen ja hygienia eivät varmaan ole samalla tasolla kuin Suomessa. Huoli oli jo ennen kisoja ja nyt se sitten realisoitui, toteaa Vaasan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Peter Nieminen.

Nieminen toivoo, että pohjalaiset jaksaisivat käyttää vielä maskeja paikoissa, missä ihmiskontakteja on mahdoton välttää. Pitkä perustason vaihe näkyy jo kaupoissa maskittomina ihmisinä.

– Aina kannattaa käyttää maskia, mutta erityisesti niissä tilanteissa, joissa ei pysty pitämään turvaväliä. Maski ei suojaa sataprosenttisesti, mutta kun maskin lisäksi käyttää talonpoikaisjärkeä hygieniassa, niin sillä pääsee pitkälle.

Keski-Pohjanmaalla pyritään kohti normaalia

Maskittomat ihmiset on huomattu myös Keski-Pohjanmaalla. Keski-Pohjanmaan koronatilanne on Suomen parhainta, ilmaantuvuusluku on pyöreä nolla ja edellisestä todetusta tartunnasta on jo viikkoja.

Yleistä maskisuositusta ei alueella ole ja tämä näkyy katukuvassa.

Infektiolääkäri Arto Niemisen mukaan maskin käyttöä voidaan jo vähentää, mikäli koronatilanne säilyy rauhallisena ja mikäli ihmiset huolehtivat turvaväleistä. Keski-Pohjanmaallakin on kokemusta toukokuulta, miten nopeasti tilanne voi huonontua.

Niemisen mukaan Keski-Pohjanmaalla pyritään nyt kohti normaalia. Nieminen näkee laajamittaisen ja pitkään jatkuvan maskien käytön varjopuolena sen, että sillä voi olla vaikutusta ihmisten motivaatioon.

– Jos tilanne vaikka syksyllä huononee, saadaanko ihmisiä taas motivoitua käyttämään maskeja, jos niitä nyt rauhallisessa tilanteessa on käytetty pitkään, Nieminen pohtii.

Nieminen kuitenkin toteaa, että ne joka haluava suojata itseään, voivat käyttää maskeja.

– Välttämättömyys on kuitenkin jätetty nyt rauhallisena aikana pois.

Lue myös:

.
.