Hyppää sisältöön

Hyviä uutisia: Australialainen hiirilaji ei kuollutkaan sukupuuttoon – viimeinen havainto jyrsijästä oli yli 150 vuoden takaa

Australiassa eläinlajeja kuolee sukupuuttoon huolestuttavalla vauhdilla. Äskettäin saarelta löytyi pieni hiiripopulaatio, jonka oli uskottu hävinneen jo 1800-luvulla.

DNA-analyysi on paljastanut, että sukupuuttoon kuollut hiirilaji onkin elossa. Tähän asti Shark Bay -hiirenä tunnettu eläin on itse asiassa samaa lajia, jota on aiemmin esiintynyt laajalti eteläisessä Australiassa. Kuva: Wayne Lawler / Australian Wildlife Conservancy

Eläintieteilijä John Gouldin mukaan nimetty hiirilaji, jonka luultiin kuolleen sukupuuttoon yli 150 vuotta sitten, on löydetty Länsi-Australian lähellä olevalta saarelta.

Australian kansallisen yliopiston tutkijaryhmä tarkasteli kahdeksan sukupuuttoon kuolleen hiirilajin ja 42 elossa olevan jyrsijälajin DNA:ta. Tutkijat havaitsivat, että yhden sukupuuttoon kuolleen hiirilajin DNA täsmäsi identtisesti erääseen Bernierin saarella elävään jyrsijään, kertoo Australian yleisradioyhtiö ABC (siirryt toiseen palveluun).

Harmaanruskeaa ja mustasilmäistä hiirtä luultiin pitkään toiseksi jyrsijäksi, tutkimusraportissa (siirryt toiseen palveluun) todetaan. Saarella eli kuitenkin edelleen hiirilaji, joka oli hävinnyt mantereelta.

Kadonneeksi luullun hiiren elinalue ylettyi ennen eurooppalaisten tuloa mantereelle Lounais-Australiasta maan kaakkoisosissa sijaitsevaan Uuteen Etelä-Walesiin.

Viimeiset havainnot hiirestä tehtiin vuonna 1857.

Laji tunnetaan myös nimellä djoongari. Tutkijoiden mukaan 42 neliökilometrin kokoinen Bernierin saari, joissa hiiripopulaatio äskettäin havaittiin, ei riitä koko lajin elvyttämiseksi. Siksi tutkijat ovat vieneet hiiriä myös kahdelle muulle saarelle.

Eläinkanta romahti europpalaisten kolonialistien myötä

Australian eläinpopulaatioiden kehitystä on seurattu vuodesta 1788, jolloin eurooppalaiset kolonialistit asettuivat mantereelle.

Yli 80 prosenttia Australian nisäkkäistä on niin kutsuttuja endeemisiä lajeja, (siirryt toiseen palveluun) eli niitä esiintyy vain Australian alueella. 200 viime vuoden aikana ainakin 34 lajia on kuollut sukupuuttoon.

Syynä lajien nopeaan katoamiseen ovat eurooppalaisten tuomat vieraslajit, kuten kissat ja ketut. Lisäksi maatalousmaiden raivaaminen ja eurooppalaisten mukana tulleet taudit ovat vahingoittaneet herkkää ekosysteemiä.

Hiirilajin löytyminen tarkoittaa australialaiselle eläinpopulaatiolle hyviä uutisia. Vuonna 2015 tutkijat raportoivat (siirryt toiseen palveluun), että Australiassa on menossa poikkeuksellisen nopea sukupuuttoaalto. Eurooppalaisten tulon jälkeen sukupuuttoon kuolleista nisäkkäistä 41 prosenttia on ollut jyrsijöitä.

Viime vuosina eläinten häviämisestä on kerrottu ympäri maailmaa. Maailmanlaajuisesti on parhaillaan menossa niin kutsuttu maapallon kuudes sukupuuttoaalto, jossa satoja villieläinlajeja ja hyönteisiä on kadonnut tai ajautunut sukupuuton partaalle ihmisen toiminnan vuoksi.

Lue lisää: