Hyppää sisältöön

Rakennusmateriaalit ovat jo niin kalliita, että asuntorakentaminen vähenee ja seurauksena voi olla asuntojen hintojen yhä kiihtyvä nousu

Rakennusteollisuuden kesäkuun kyselyssä 95 prosenttia vastaajista katsoi kustannusnousun haittaavaan asuntokohteiden käynnistämistä. Arvio on poikkeuksellisen korkea, sillä edes rakentamisen ennätysvuonna 2018 kustannusnousua ei nähty suurena ongelmana.

Espoolaisella työmaalla on tekeillä paritaloja. Työvoimapula ja kustannusten nousu uhkaavat karsia osan suunnitelluista hankkeista. Kuva: Markku Rantala / Yle

Kahdella vierekkäisellä tontilla Espoossa sijaitsi vielä vähän aikaa sitten 60-70-luvulla rakennetut omakotitalot. Nyt tilalle nousee neljä paritaloa. Kadun toisella puolella sijaitseva saman aikakauden tiiliverhoiltu omakotitalokin tietää jo kohtalonsa.

Asuntotyömaita, pieniä ja suuria, on nyt menossa monessa muussakin naapurustossa eikä vain Suomessa.

– Tämä on globaali ilmiö. Maailmalla on menossa kova rakentamisbuumi ja niin meilläkin, sanoo aluejohtaja Diana Råman Rakennusteollisuus RT:stä.

Aluejohtaja Diana Råman Rakennusteollisuus RT:stä arvioi, että hintahuippua ei välttämättä ole vielä nähty. Kuva: Markku Rantala / Yle

Rakennusteollisuus RT:n mukaan asuntoaloitusten määrä kääntyi kasvuun viime vuoden loppupuoliskolla ja nousi alkuvuonna ennätyslukemiin.

Myös asuntorakentamiselle myönnettyjen lupien määrä kääntyi selvään kasvuun viime vuoden lopulla isojen kaupunkien vetämänä.

Kysyntääkin asunnoilla on. Tästä kielivät osakeasuntojen hintojen nousu ja pankkien ruuhkautunut asuntolainakysyntä.

Uusien asuntojen ja pientalojen rakentamiselle on kuitenkin alkanut kasautua yhä enemmän esteitä.

Rakennusteollisuus RT:n kesäkuun kyselyn mukaan isoimmaksi asuntotuotannon käynnistymistä haittaavaksi tekijäksi koettiin kustannusten nousu ja osaajapula.

Talonrakennusteollisuus ry:n jäsenille kolme kertaa vuodessa tehtävään kyselyyn vastaa suurimpien asuntorakentajien lisäksi joukko pienempiä asuntorakentajia.

Uutta kyselyssä on se, että kustannusten nousu ei ole ollut uusia aloituksia haittaavien tekijöiden kärjessä vuosikausiin, ei edes rakentamisen ennätysvuonna 2018.

Pientaloilla ja paritaloilla riittäisi nyt kysyntää, mutta myös tekijöistä ja tonteista alkaa olla pulaa. Kuva: Markku Rantala / Yle

Aiempaa kovempia hintoja saa maksaa muun muassa puutavarasta, teräksestä ja öljyn hinnan noustua myös bitumista. Betonielementeissäkin toimitusajat ovat venyneet.

– Varmasti vielä ei ole nähty hinnannousussa sitä korkeinta tasoa ja se on tietysti iso epävarmuustekijä ja aiheuttaa pohdiskelua siitä lähdetäänkö tässä kohtaa rakentamaan vai katsotaanko myöhemmin. Näyttää siltä, että tuotanto tulee hidastumaan loppuvuotta kohden, sanoo Råman.

Kustannusten nousu ja osaajapula haittaavat etenkin pienempien toimijoiden mahdollisuuksia.

Mutta nähtään uhkakuvia myös isoissa yhtiöissä.

– Kaikki riippuu nyt siitä miten kauan tiettyjen materiaalien hintaralli kestää. Meidän arvio on, että tämä häiriö kestäisi vielä puolisen vuotta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa puutavaranhinnat ovat lähteneet putoamaan eli on ihan lupaavia merkkejä käänteestä, sanoo hankintajohtaja Juhana Häkkänen YIT:stä.

Tontit voivat pysyä pitempään tyhjinä

Jos materiaalikustannukset kuitenkin jäisivät korkealle tasolle pidemmäksi aikaa, silloin riskit kustannuksista ja hankkeiden kannattavuudesta kasvaisivat. Tarjoukset ja sopimukset kun on jätettävä ja tehtävä kauan ennen varsinaisen työn aloittamista.

– Tämä on suurten summien ja pienten katteiden toimintaa. Voi olla että jotkut hankkeet jäisivät siinä tilanteessa käynnistymättä tai otettaisiin pieni aikalisä. Tämän vuoden osalta tilanne näyttää meillä edelleen varsin hyvältä, sanoo Häkkänen.

Naapurustossa saatetaan siis huomata, että jokin rakentamista odottava tontti pysyy yhä tyhjillään. Mutta voivat vaikutukset ulottua aina asuntojen neliöhintoihin saakka.

Hankintajohtaja Juhana Häkkänen YIT:stä muistuttaa, että jo kauan ennen kuin työt alkavat pitää punnita tarkkaan kustannuksia. Jos hintojen takia joudutaan laittamaan paljon riskivaraa, voi olla että jotkut hankkeet jäävät silloin käynnistymättä. Kuva: Markku Rantala / Yle

– Ehkä pahin skenaario on se, että tämä hintakuva jää päälle ja ensi vuoden aloituksissa tulee lykkäyksiä ja tämä taas aiheuttaa sen, että tuotantoa on kaiken kaikkiaan Suomessa vähemmän. Se puolestaan näkyy parin vuoden päästä vähäisempänä asuntojen tarjontana, mikä voi nostaa neliöhintoja, arvioi Häkkänen.

Näin näyttäisi ainakin jossain määrin olevan käymässä.

Rakennusteollisuus RT:n arvion mukaan tänä vuonna valmistuu lähes 40 000 asuntoa ja aloitetaan 37 000 asunnon rakennustyöt. Ensi vuonna aloitusten ennakoidaan laskevan 34 000 asuntoon.

Voit kommentoida aihetta 8.7. klo 23:een asti.

Lue lisää:

.
.