1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vladimir Putin

Putin ei kannata valtakunnallisesti pakollisia koronarokotuksia, vaikka maan koronatilanne heikkenee koko ajan

Venäjällä ilmoitettiin jälleen keskiviikkona ennätysmäärä koronakuolemia. Venäjän presidentti vastailee välivuoden jälkeen kansalaisten kysymyksiin suorassa lähetyksessä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vastaili kansalaisten kysymyksiin suorassa lähetyksessä keskiviikkona. Kuva: Sergei Savostyanov / AFP

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, ettei kannata valtakunnallisia pakollisia koronarokotuksia. Asiaa suorassa tv-lähetyksessä kommentoinut Putin kuitenkin kehotti kansalaisia kuuntelemaan asiantuntijoita ja ottamaan rokotteen.

– Ei pidä kuunnella ihmisiä, jotka tietävät vain vähän aiheesta ja levittävät huhuja, vaan asiantuntijoita, presidentti sanoi.

Putin vastailee välivuoden jälkeen kansalaisten kysymyksiin suorassa lähetyksessä, joka alkoi Suomen aikaa puoliltapäivin. Lähes vuosittain järjestetty kyselyohjelma peruttiin viime vuonna koronaviruskriisin takia.

Aikaisemmin vuodesta 2001 alkaen järjestetty ohjelma oli peruttu kahdesti, vuosina 2004 ja 2012, kertoo Moscow Times. (siirryt toiseen palveluun)

23 miljoonaa rokotettua

Putin kertoi suorassa lähetyksessä, että arviolta 23 miljoonaa venäläistä on nyt saanut koronavirusrokotteen. Hän myös kehui venäläisiä koronavirusrokotteita sanoen niiden olevan parempia kuin ulkomaalaiset rokotteet. Nimeltä hän mainitsi ruotsalais-brittiläisen Astra Zenecan sekä yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin rokotteet.

– Pärjäämme hyvin, presidentti lisäsi.

Hän myös kertoi, että oli itse saanut venäläisen Sputnik V -rokotteen. Jo aiemmin oli kerrottu, että Putin sai rokotteen maaliskuussa, mutta julkisuuteen ei silloin kerrottu, mikä rokote kyseessä oli.

Ennätysmäärä virukseen liittyviä kuolemia

Koronatilanne Venäjällä on heikentynyt viime aikoina. Maassa raportoitiin jälleen tänään keskiviikkona ennätysmäärä virukseen liittyviä kuolemia vuorokauden aikana: 669 kappaletta. Edellinen ennätys oli eiliseltä.

Venäjän terveysministeri Mihail Murashko kertoi eilen, että 151 000 ihmistä on sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi. Hänen mukaansa sairaalapaikkoja on potilaille 182 000, ja tilanne on etenkin suurissa kaupungeissa vaikea.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov puolestaan sanoi eilen, että maan hallinnon tavoitetta rokottaa 60 prosenttia kansasta kesän loppuun mennessä ei saavuteta.

Epidemian on arvioitu ryöstäytyneen nousuun Venäjällä ainakin osin siksi, että koronaviruksen erittäin tarttuva deltamuunnos eli Intian muunnos on yleistynyt maassa.

"Mitä hyötyä Zelenskyin tapaamisesta olisi?"

Koronakriisin lisäksi huomio on kohdistunut tv-lähetyksessä myös muun muassa Ukrainaan. Putin ilmaisi, ettei näe hyödyllisenä, että hän tapaisi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin.

– Mitä hyötyä Zelenskyin tapaamisesta olisi, kun hän on antanut maansa kokonaan ulkopuolisten johdettavaksi? Keskeisiä päätöksiä tehdään Washingtonissa ja jossain määrin Berliinissä ja Pariisissa, Putin sanoi.

– En kieltäydy tapaamasta Zelenskyitä. On vain tarpeen ymmärtää, että mitä puhuttavaa (meillä) olisi, presidentti lisäsi.

Ukraina on taistellut Venäjän tukemia separisteja vastaan Itä-Ukrainassa vuodesta 2014, jolloin Venäjä valtasi Krimin niemimaan. Taisteluiden takia on kuollut yli 13 000 ihmistä.

Kuluvan vuoden huhtikuussa Venäjä siirsi yli 100 000 sotilasta lähelle Ukrainan rajaa ja Krimin niemimaata, ja Zelenskyi ehdotti Putinille tapaamista Ukrainassa. Putin kuitenkin torjui kutsun ja sanoi, että Zelenskyi on tervetullut Venäjälle milloin vain.

Myöhemmin Venäjä ilmoitti vetävänsä joukkonsa pois rajan tuntumasta. Kyseessä olivat maan mukaan sotaharjoitukset.