Mallikansalaisten, liikemiesten ja johtajien valtapesäke – Kiinan jättipuolue täyttää sata vuotta, Xi: Vahva puoluejohto koko kansan elinehto

Maailman vaikutusvaltaisimman puolueen valta keskittyy keskittymistään, sanoo tutkija. Kiinassa kommunistinen puolue ulottaa lonkeronsa yhteiskunnan kaikille osa-alueille.

Kiinan kommunistinenpuolue 100 vuotta
Kiinan kommunistinenpuolue 100 vuotta

Kiinassa juhlitaan tänään hallitsevan kommunistipuolueen satavuotista taivalta.

Pekingissä presidentti Xi Jinping nostatti juhlahenkeä puheessaan Taivaallisen rauhan aukiolla. Xi korosti Kiinan puolustavan oikeudenmukaisuutta.

– Kiinan kansalla on vahva kansallinen ylpeys ja itseluottamus. Kiinalaiset eivät ole koskaan kiusanneet, sortaneet tai orjuuttaneet muiden maiden ihmisiä, Xi sanoi ja korosti, ettei niin aiota tehdä jatkossakaan, Xi sanoi puheessaan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hän lähetti myös viestin siitä, että mikäli Kiinaa uhataan, se vastaa voimalla.

– Kiinalaiset eivät koskaan anna vieraiden voimien kiusata, sortaa tai orjuuttaa meitä. Jos joku uskaltaa tehdä niin, hänen päänsä lyödään verille 1,4 miljardin kiinalaisen takomaan suureen teräsmuuriin, Xi sanoi aplodien saattelemana.

Hän juhlisti kiinalaisten luomaa ”uutta maailmaa”.

Uutistoimisto Xinhuan kuvassa näkyy Taivaallisen rauhan aukiolle vapautetut kyyhkyset. Kuva: Sun Fei / EPA

Ennen juhlapuheita aukion yli lensi hävittäjiä ja taisteluhelikoptereita. Puolueen korkein johto seisoi Taivaallisen rauhan aukion reunalla, kielletyn kaupungin muureilla, kun 3 000 hengen kuoro lauloi sosialistisia lauluja.

Tunnin pituisessa puheessaan Xi lupasi vahvistaa maan armeijaa edelleen. Hän myös korosti olevansa sitoutunut Taiwanin ja Kiinan ”yhdistämiseen”. Hongkongin ja Macaon osalta Xi sanoi, että Kiina pysyy uskollisena yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatteelle. Xin mukaan molemmat alueet saavat pitää autonomiansa, joskin Hongkongissa sosiaalinen vakaus varmistetaan ”suojelemalla Kiinan kansallista turvallisuutta ja suvereniteettia”.

Kiinan armeijan soittokunta valmistautui juhallisuuksiin. Kuva: Li Xiang / EPA

Hän myös korosti vahvan keskusjohdon asemaa.

– Kansa ja historia valitsivat puolueen. Sen johto on kiinalaisen sosialismin määrittelevä piirre, järjestelmän suurin vahvuus. Se on puolueen ja Kiinan kansantasavallan perusta, elinehto ja ydin, josta kaikkien kiinalaisten etu ja hyvinvointi riippuvat, Xi sanoi.

Kommunistisen puolueen satavuotisjuhliin osallistuivat harjoittelivat ennen h-hetkeä Pekingissä. Kuva: EPA

Tutkija: Kiina johdetaan jälleen pienestä piiristä

Satavuotiaan puolueen asema on vahva. Kiinan talous on elpynyt hyvin koronapandemiasta, ja sen vaikutusvalta kasvaa maailmalla.

Kommunistisen puolueen pääsihteerinä toimivan Xin aikana Kiina on kääntynyt jälleen aiempaa keskusjohtoisemmaksi, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen.

– Sisäinen keskustelu, jossa otettaisiin laajemmin erilaisia mielipiteitä huomioon, on vähentynyt, Sinkkonen sanoo.

Esimerkiksi Xin edeltäjän Hu Jintaon kaudella puhuttiin enemmän puolueen sisäisestä demokratiasta ja laajennettiin poliittista keskustelua sen ulkopuolelle. Nyt valtaa on taas keskitetty pienemmälle piirille.

Jäsenyys irtoaa vain parhailla arvosanoilla

Maailman suurinta parlamenttia, Kiinan kansankongressia pidetään pelkkänä kommunistisen puolueen kumileimasimena. Siinä on mukana näennäisesti muita puolueita.

– Se on lähinnä temppu, jolla voidaan sanoa, ettei Kiina ole yksipuoluevaltio.

Kommunistisen puolueen jäsenkirja löytyy 95,15 miljoonalta kiinalaiselta. Heistä valtaosa on miehiä.

Etnisiä vähemmistöjä on noin 7,5 prosenttia jäsenistä, hieman vähemmän kuin suhteessa koko maan väkimäärään.

Monille puolueen jäsenyys on polku parempaan asemaan työelämässä. Jäseneksi liittyminen on hyvin työläs prosessi, ja puolueen jäseniltä odotetaan jatkuvaa aktiivisuutta.

Esimerkiksi koronapandemian alussa apuun hälytettiin ensimmäisinä terveydenhuollon puoluejäsenet.

– Heillä on velvollisuus olla mallikansalaisia, velvollisuus mennä auttamaan, Sinkkonen sanoo.

Kiinan kommunistisen puolueen pääsihteeri, presidentti Xi Jinping puhui puolueen satavuotisjuhlissa Pekingissä. Kuva: Xie Huanchi / EPA

30-vuotias Vivian kertoo isänsä olettavan, että hän uhraa elämänsä puolueelle, jos se niin vaatii.

Hänelle itselleen puolue on portti uusiin mahdollisuuksiin ja tae omien lapsien paremmalle tulevaisuudelle.

– Vain opiskelijat, joilla on parhaat arvosanat, saavat liittyä puolueeseen. Pidän sitä kunniana, kertoo puoluekirjan lukion jälkeen saanut Vivianuutistoimisto Reutersille.

Reutersin mukaan yli puolet jäsenistä on korkeasti koulutettuja.

– Se ei ole enää työläisten ja talonpoikien puolue. Se on johtajien ja liikemiesten puolue, sanoo puolueeseen erikoistunut kirjailija Richard McGregor Financial Times -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Lehden mukaan vuonna 2018 reilusta kahdesta miljoonasta uudesta jäsenestä alle 5 700 oli siirtotyöläisiä, vaikka he edustavat noin kolmasosaa Kiinan työikäisestä väestöstä.

Jättimäinen puolue on jakautunut omaa etuaan ajaviin ryhmittymiin, jotka kilpailevat keskenään.

Vierailijat vannoivat uskollisuutta puolueelle Shanghaissa kommunistisen puolueen perustamista muistavan muistomerkin äärellä. Kuva: Alex Plavevski / EPA

Puolue ulottaa kontrollinsa liike-elämästä yliopistoihin

Puoluekoneisto on arvojärjestyksessä valtionhallinnon yläpuolella. Hallintojärjestelmä on hyvin monimutkainen, mutta jokaisella hallinnon tasolla on vastaava puolue-elin.

– Puolue käyttää myös nimitysoikeutta poliittisen koneiston ulkopuolella ja yritysmaailmassa laajemmin, Ulkopoliittisen instituutin Elina Sinkkonen sanoo.

Puolue kuittaa esimerkiksi yliopistojen rehtorien valinnat.

– Korkeisiin paikkoihin melkein millä tahansa elämän osa-alueella liittyy puoluekontrolli, hän kertoo.

Esimerkiksi uutistoimisto Xinhuan johto koostuu puolueen propagandaosaston vanhemmista virkamiehistä.

Sinkosen mukaan puolueen roolia on lisätty viime vuosina kaupallisella puolella.

– Pystytään varmistamaan se, että oppositio ei nouse.

Nuoret muistavat vain kukoistavan Kiinan

Kommunistisen puolueen epäonnistumisista, kuten Suuri harppaus eteenpäin -kampanjasta vaietaan Kiinassa. Se oli Maon yritys viedä maa kommunismiin muutamassa vuodessa.

Kokeilu päätyi taloudelliseen katastrofiin ja miljoonien nälkäkuolemaan. Myöhemmin maa kuohui jälleen kulttuurivallankumouksessa. Taivaallisen rauhan aukiolla mielenosoitukset päättyivät verisesti vuonna 1989.

Nuorempi sukupolvi muistaa ja tietää vain kukoistavan ja itsevarman Kiinan, sanovat Reutersin haastattelemat tutkijat.

Lue kirjeenvaihtajamme raportti:

Tulevaisuudessa tikittää eläkepommi

Kommunistinen puolue oikeuttaa valtaansa vahvalla talouskasvulla ja köyhyyden vastaisella taistelulla.

– Ihmiset pidetään tyytyväisinä palkkatason nousulla, Sinkkonen sanoo.

Vaikka nyt Kiinan talous näyttää selviytyvän hyvin koronapandemiasta, sen on ratkottava suuria rakenteellisia ongelmia. Ikääntyvä väestö, pieni syntyvyys ja sitä kautta kutistuva työvoima haastavat puoluetta.

– Eläkepommi tikittää, Sinkkonen toteaa.

Lapsien teko ei houkuta, vaikka yhden lapsen politiikasta on luovuttu ja perheille sallitaan jo kolme lasta. Monella nuorella ei yksinkertaisesti ole varaa hankkia lapsia, sillä koulutuskustannukset ovat korkeat ja iäkkäiden hoito kasautuu heidän maksettavakseen.

Maailman tehtaana tunnettu suurvalta ei halua enää rakentaa talouttaan isojen kauppakumppaneiden varaan.

Nyt kasvua yritetään kirittää kotimaan kysynnän lisäämisellä.

Talousrintamalla Kiina on ollut pitkään kauppasodassa Yhdysvaltojen kanssa. Myös EU on ottanut viime vuosina tiukemman linjan Kiinaa kohtaan muun muassa uiguureiden kohtelun takia.

Juhlapäivän kunniaksi ei poikkeuksellisesti järjestetä sotilasparaatia.

– On spekuloitu, onko kyseessä kritiikki Xille puolueen sisällä. Sitä emme voi varmasti tietää. Voi olla muitakin syitä. Ei ehkä haluta nostaa sotilasprofiilia kun on tulehtuneet suhteet länsimaihin, sanoo Sinkkonen.

Kuuntele lisää aiheesta Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmasta:

Lue myös: