1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvallat

Kiina valtaa alaa Amerikassa – Pekingin ankkahampurilaiset trendaavat Washingtonissa

Arkea maailmalta: Supervalta opettelee lyömään pahimman vastustajansa sen tapoja matkimalla, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Kirjeenvaihtajamme testasi, miltä maistuu Pekingin ankkahampurilainen
Kirjeenvaihtajamme testasi, miltä maistuu Pekingin ankkahampurilainen

WASHINGTON Kokki Kyoo "Q" Eom on asetellut keittiön pöydälle pienille lautasille tuoretta ankanlihaa, hanhenmaksaa, wagyu-rasvaa, karamellisoituja sipuleita ja valmiiksi paistetun kananmunan. Hän kääntää kaasuliedelle liekin.

Tästä syntyy Washingtonin Fitzgerald's-ravintolan uusin hitti, Pekingin ankkahampurilainen. Jo vuonna 1789 perustettu Fitzgerald's avasi kesällä ravintolansa yhteyteen baarin, jossa kiireiset pääkaupunkilaiset käyvät testaamassa korealaisen mestarikokin luomuksia.

Pekingin ankkahampurilainen vastaa omalla tavallaan nykypäivän haasteeseen: se yhdistää toisilleen vieraat Yhdysvaltain ja Kiinan kansankulttuurit.

Washingtonin hyvinvoivissa esikaupungeissa kiinaa on opetettu jo parikymmentä vuotta ala-asteelta lähtien, jotta lapsille saadaan turvattua menestyksen eväät. Opiskelijavaihto molempiin suuntiin on käynyt vilkkaana.

Nyt muu maa puuskuttaa perässä. Tällä hetkellä jo 400 000 yhdysvaltalaista lasta ja nuorta pänttää mandariinia. Se on toki vielä vähän aasialaisiin verrattuna, sillä 300–400 miljoonaa kiinalaista lukee englantia.

Amerikkalaisittain luku on kuitenkin korkea ja kertoo asenteesta. Kiinaan ei voi mennä takki auki. Espanjan kielen jälkeen kiina ajaakin jo reippaasti eurooppalaisten kielten ohi.

Kiinaa näkee ja kuulee Washingtonissa koko ajan enemmän. Turistien suosiman kiinalaisen kaupunginosan liikkeiden kyltit ovat nykyisin sekä englanniksi että kiinaksi.

McDonald'sin kyltti on kiinalaiskaupunginosassa myös kiinaksi. Kuva: Hans Peter Dhuy

Presidentti Joe Biden rohkaisee oppimaan kiinan kieltä ja kulttuuria.

Bidenin mukaan lähivuosina ratkaistaan, onko 21. vuosisata Yhdysvaltain vai Kiinan. Biden näkee Kiinan paitsi suurimpana turvallisuusuhkana myös pahimpana kilpailijana.

Jos nykyinen kasvuvauhti jatkuu, Kiina ajaa ensi vuosikymmenellä Yhdysvaltain ohitse maailman suurimmaksi taloudeksi.

Kiinassa on nelisen kertaa enemmän väkeä kuin Yhdysvalloissa, joten sen asukasta kohti lasketut tulot (siirryt toiseen palveluun) ovat vielä pitkään sen jälkeenkin alemmat kuin Yhdysvalloissa. Kiinan kasvava vaikutusvalta ei kuitenkaan Bidenia hymyilytä, sillä kaiken kukkuraksi Kiinan valtio on Yhdysvaltain suurin ulkomainen velkoja.

Mielipidemittauksissa yhdysvaltalaiset suhtautuvat kiinalaisiin epäluuloisesti (siirryt toiseen palveluun), paljolti samaan tapaan kuin venäläisiin kylmän sodan aikana.

Kiinalaisia ei kuitenkaan vähätellä. Heidät nähdään arvoituksellisena, kunnianhimoisena ja pelottavana kansakuntana, joka on levittänyt maailmalle yhtä lailla teknologiaa kuin koronaviruksen.

Suurvaltapolitiikan hokeman mukaan vihollinen on tunnettava.

Know your enemy.

Näyttää siltä, että jopa Yhdysvaltain kongressi on alkanut ottaa mallia Kiinasta.

Kongressissa on käsitelty alkuvuonna useita tuhansien miljardien dollareiden tukipaketteja. Teollisuuspolitiikka on kokenut renessanssin. Asiantuntijat löytävät tässä yhtäläisyyksiä Kiinan kansankongressin toiminnasta.

Vastaavaa valtion ohjausta ei ole koettu Yhdysvalloissa ainakaan 40 vuoteen. Ja se tapahtuu vieläpä puolueiden yhteisymmärryksellä.

Maailmalta jäi melkein huomaamatta juuri ennen Bidenin Euroopan-matkaa vaivihkaa edennyt investointipaketti aloihin, joita yhdistää vain yksi asia: Kiina on niissä hyvä.

Yhdysvallat yrittää kiihdyttää panostuksia tekoälyyn, robotiikkaan, geenitutkimukseen, puolijohteisiin, sirutuotantoon ja kybertutkimukseen.

Asiantuntijoiden mukaan toteutuksessa mallia on haettu ennemminkin valtiojohtoisen markkinatalouden Kiinasta kuin sosiaalidemokraattisesta Euroopasta.

Kuva: Rey Lopez

Kuten Fitzgerald'sin baariravintolan ankkahampurilaisessa.

Kyoo Eumin fuusiohampurilainen sulaa suussa. Sille voi ennakoida menestystä kiinalaisen pikaruoan ja hampurilaisen välillä pähkäilevien Washingtonin lounastajien keskuudessa.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 6. heinäkuuta klo 23 asti.