Hyppää sisältöön

Mansikkasato alkaa Keski-Suomessa olla parhaimmillaan säilöjälle – syötävää riittää kuitenkin syksyyn saakka

Kesän hellesäät ovat kypsyttäneet mansikkasadon noin viikon etuajassa. ProAgria kannustaa keskisuomalaisia säilöntäpuuhiin nyt, kun hyvälaatuinen marja on parhaimmillaan. Mansikan sato on tänä kesänä runsas.

Niemijärven luomutilalla Multialla pelloilla kasvaa useita eri mansikkalajikkeita, joten kausi jatkuu pitkään, Jaana Auer kertoo. Kuva: Sanna Savela / YLE

Kesän hellesäät ovat kypsyttäneet mansikkasadon noin viikon etuajassa.

ProAgria Keski-Suomen mukaan eteläisessä Keski-Suomessa kausi on jo täydessä vauhdissa, maakunnan pohjoisosissa mansikanpoiminta on käynnistynyt tällä viikolla.

ProAgria kannustaa säilömään mansikan nyt, sillä marja on hyvälaatuista ja sitä on runsaasti. Syömämarjoja riittää kuluttajille kuitenkin syksyyn asti.

Esimerkiksi Niemijärven luomutilalla Multialla kausi on vasta käynnistymässä.

– Varmaan ensi viikko tai vasta seuraava on pääsadon aika, koska raakileet ovat pieniä ja vaatii aikaa ennen kuin ne kypsyvät poimittaviksi. Tässä ollaan hyvällä alulla, arvioi maatilayrittäjä Jaana Auer.

Helle nopeuttaa mansikan kypsymistä. Kuva: Sanna Savela / YLE

Ovatko puheet siitä, että tämän viikon jälkeen mansikkaa ei enää saa turhaa pelottelua?

– Meidän tilalta satoa riittää ainakin kolme viikkoa. Tietysti riippuu keleistä. Jos pitää kovaa hellettä, niin se aikaistaa ja nopeuttaa satoa. Meillä on myös eri lajikkeita, joista osa kypsyy myöhemmin. Niiden ansiosta satokausi on pitempi.

Jaana ja Tuomo Auerin nautatilalla luomumansikan viljely alkoi 2017.

– Tähän jaksoon osuu aika hyviä vuosia. Ei ole ollut todella sateisia vuosia ja lämpöä on riittänyt. Vuonna 2018 oli hellekesä, mutta kastelu auttaa, ettei sato kuivu peltoon. Jos tulee pitkiä sadejaksoja sadon aikana, niin se on pahin tässä luomuviljelyssä, koska ei ole konsteja homeen torjumiseen. Silloin paljon satoa pilaantuu.

Tänä kesänä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton Keski-Suomen piiri myönsi pariskunnalle Vuoden 2020 Keski-Suomen marjateko -tunnustuspalkinnon.

Palkitsemisperusteena oli muun muassa se, että tilalla on kehitetty luomumansikan viljelyä LuomuKS-hankkeen havaintopelloilla. Viljelijät tekivät hankkeessa yhteistyötä Jyväskylän ammattikorkeakoulun, Luonnonvarakeskuksen ja ProAgria Keski-Suomen kanssa.

Lue lisää: